Menu


 

rustpunt logo

Techniek 2: Deelpersonen

 

We merken dat wanneer we denken, dit vaak geschiedt in de vorm van een dialoog.  Wie spreekt er?  Wie luistert er?  Als we even stilstaan bij de verschillende manieren waarop we met mensen omgaan en de soms totaal verschillende houdingen die we dan aannemen, kunnen we vaststellen dat het lijkt alsof we telkens een andere rol spelen: bij de een zijn we de leraar of de wijze, bij de ander de leerling, soms worden we slachtoffer, dan weer agressor, rechter of redder, bij de een voelen we ons het kleintje, bij de ander de gelijke of misschien de grote broer of zus,...  We kunnen zelfs bij bijna iedere persoon van rol veranderen, maar voor elke persoon die we kennen gaan we een basisrol aannemen.

 

 Al naargelang de situatie en onze gemoedstoestand zal een bepaalde deelpersoonlijkheid van ons naar de voorgrond schuiven.  Het doel van al onze deelpersonen is meestal "het geheel dienen" en beschermen, maar ook daar schuilen wel eens verouderde opvattingen die niet meer kloppen in de huidige leefwereld van de hoofdpersoon, waardoor die dwangmatig dingen gaat doen waarvan die zelf niet begrijpt waar ze vandaan komen en waarom die zo handelt.  In de litteratuur benoemt men dit vaak als onze schaduwzijden.

 

Je kan je dus voorstellen dat met zo'n bende volk in huis de meningen nogal eens kunnen verschillen.  Soms kunnen hun stemmen weerklinken als een marktplein, overspoeld met mensen, en waar marktkramers tegen elkaar opschreeuwen om hun waar aan te prijzen.  Zo kunnen ook onze deelpersoonlijkheden hun meningen opdringen en ware discussies en conflicten in ons hoofdje veroorzaken waardoor chaos, twijfel, innerlijk conflict, onrust en zelfs innerlijke strijd kan ontstaan.  Meestal echter zal men die stemmen niet als dusdanig horen, maar ongewenst handelen volgens de sturing die een of andere deelpersoonlijkheid oplegt.

 

De hypnotherapeut kan in rechtstreeks contact komen met die deelpersoon of -personen in jou die je als een hinderlijke last ervaart.  Door ermee te praten, te onderhandelen nieuwe visies bij te brengen of zo nodig ermee in regressie te gaan om tot inzicht te brengen, kan de deelpersoon zijn of haar ingesteldheid aanpassen en "het geheel", jij dus, beter dienen.
Zo kunnen ook deelpersonen met positieve eigenschappen, die niet voldoende aan bod komen, omdat ze bijvoorbeeld niet durven of onderdrukt worden door een andere deelpersoon, naar de voorgrond gebracht worden.

 

Door de vaak traumatische ervaringen van die persoonlijkheidsdelen te herbeleven, verliezen deze hun zuigende werking en kunnen de trauma's genezen. Dat levert energie op.  Bevrijdend herbeleven levert diepe inzichten op en daardoor krijgt iemand hernieuwde kracht en innerlijke rust.

 

Waar het dus op neer komt is dat al je persoonlijkheidsdelen in harmonie zijn, dat zij jou dienen naar je huidige maatstaven en dat juist die delen actief zijn die op dit moment belangrijk voor je zijn.

 

Voel je je slecht in je vel? Zit je vast? Kom je er alleen niet uit? Heb je interesse in hypnotherapie? Neem vrijblijvend contact met ons op, en we vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen.

Adres: Oudestraat 26, 3190 Boortmeerbeek
 - 
 - 
 - 
BTW: BE 0809.921.492