10 tips om met angst om te gaan

Tips om met angst om te gaan

10 tips om met angst om te gaan ☞ vakantie-editie ☞ belang van voorbereiding ☞ zelfkennis ☞ zelf-stabilisatie ☞ begeleiding mogelijk ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞ Vlaams Brabant

Angst is verlammend en kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Of het nu grote of ‘kleine’ angsten zijn. Zelfs op momenten dat je je wilt ontspannen kan die angst op de loer liggen. Angst kan zich gemakkelijker manifesteren als je gespannen en overprikkeld bent. Ook bij positieve spanning. Je bent alerter, je hebt meer endorfines. Soms is er wat slaapgebrek, vooral als je gaat reizen, waardoor een angst gemakkelijk kan opduiken.
Het is dan ook niet abnormaal, dat op vakantie gaan je angst triggert. Dat je meer of sneller angstig bent. Je bent uit je routine, je zit in een onbekende omgeving en je hebt minder houvast.

Natuurlijk is het verstandig om professionele hulp te zoeken als angsten je plagen en je functioneren belemmeren, maar er zijn momenten dat je er alleen voor staat. Op vakantie bijvoorbeeld. Wat kun je zelf doen? Wat kun jij doen en zijn er tips om met angst om te gaan?

10 tips om met angst om te gaan: vakantie-editie

In deze vakantie-editie van 10 tips om met angst om te gaan, overloop ik dingen die je kunnen helpen als je op reis gaat.

1. Werk tijdig aan je angst.

Angst die een probleem wordt heb je gewoonlijk al geruime tijd. Je weet dus dat je een probleem hebt. Zoek hulp en werk aan je angst vóór je op vakantie vertrekt. Zo kun je op z’n minst al gewapend met de nodige goede raad, tools en kennis vertrekken. Als je de vaardigheden hebt om jezelf te stabiliseren en in balans te brengen, kun je al veel.

2. Kies een vakantie die bij je (angst) past.

Het klinkt voor de hand liggend, maar je zou verbaasd zijn hoeveel verhalen ik begin september hoor van mensen die -ik roep maar wat- met hoogtevrees naar de bergen trokken. Of met vliegangst vanuit België naar Australië reizen om daar rond te trekken met nog ettelijke binnenlandse vluchten erbij. Ik begrijp dat een vakantie aanlokkelijk is maar wees realistisch. Als de gedachte aan een kleine ladder je al angst inboezemt, ga dan niet bergbeklimmen. Je angst zal echt niet in het niets oplossen. Integendeel. Vaak wordt de angst gewoon erger omdat je niet over de vaardigheden beschikt om jezelf te stabiliseren, waardoor de angst de kans krijgt om zich (nog meer) vast te zetten.

3. Bereid je goed voor!

Ken jezelf! Als je het in het dagelijkse leven moeilijk hebt, kun je er van uitgaan dat je tijdens je vakantie ook moeilijke momenten kunt tegenkomen. Bereid je daar op voor.
Voorzie crisismomenten, en denk na hoe je die gaat aanpakken.
Als je je angst niet in het dagelijkse leven onder controle krijgt, is het realistisch te veronderstellen dat het buiten je comfortzone ook niet lukt. Als je weet dat bv spinnenangst je in het dagelijkse leven parten speelt, bedenk dan of dat tijdens je vakantie een probleem kan zijn. Overloop jouw valkuilen, en bedenk hoe jij je hiertegen kunt wapenen. Neem bv een spinnenspray mee als je met de auto reist, of maak al afspraken met je partner.
Bedenk welke situaties voor jou een probleem kunnen zijn, en hoe je daarmee het best kunt omgaan. Voorzie oplossingen. Heb je een probleem met sanitair, zorg dan dat je bv een zakje wegwerp-wc-brillen bij hebt, en ontsmettingsgel. 

4. Maak lijstjes.

Dit sluit aan bij het voorgaande punt. Maak een lijstje van alles wat je nodig hebt om jouw moeilijke momenten te counteren. Doe dit ruim op voorhand, en zorg dat je alles bij elkaar gepakt in je handbagage hebt zitten. Overloop tijdig in gedachten of je inderdaad alle voorzorgsmaatregelen bij hebt. Dat kan gaan van praktische hulpmiddelen (kalmeermiddel, pilletje tegen reisziekte,…) tot virtuele: de hulpbronnen die voor jou online of telefonisch paraat staan.

5. Ken jezelf & daag jezelf niet uit.

Het is altijd goed om grenzen te verleggen en niet toe te geven aan je angst. Maar in een onbekende omgeving en met onbekende mensen is het misschien niet het aangewezen moment om de superheld te zijn. Wie met angst worstelt kent zichzelf, of dat zou toch moeten. Ben jij iemand die onder druk beter presteert? Ga dan gerust een stapje verder. Als dat niet zo is, blijf dan maar ‘gewoon’ doen, dan kom je het verst. Zoniet beklaag je het jezelf later.

6. Creëer een veilige omgeving.

Zorg ervoor dat je je veilig genoeg voelt. Niet alleen om je angst te beheersen, maar ook om je angst bespreekbaar te maken. Natuurlijk mag er eens gelachen en geplaagd worden, zolang het niet persoonlijk, verwijtend of beledigend wordt.
Trouwens, een veilige omgeving zorgt ervoor dat je draagvlak groter is, dat je minder snel angstig wordt en je zelfs meer aankunt en aandurft. Dan kan de groepsenergie net ombouwend werken, waardoor je soms meer kunt dan je dacht.

7. Laat je niet door anderen beïnvloeden.

Laat de groepsdruk -hoe positief ook- niet leidend zijn. Heb je een spinnenfobie en word je al hysterisch bij het zien van een simpele hooiwagen, laat je dan niet verleiden tot een tocht door het Amazonewoud ook al dringen je reisgenoten aan. Blijf rustig aan het zwembad van je hotel zitten.
Groepsdruk kan positief werken, maar schat altijd realistisch in of jij dit aankunt. Als dat niet zo is wees dan eerlijk. Het wreekt zich later toch maar op jou met een angstaanval. Vergeet niet: ken jezelf!

8. Luister vooral naar jezelf.

Jij weet het beste wat je aankunt, wat je valkuilen zijn, waar je grenzen liggen. Als ergens iets in jou zegt dat je uit een situatie moet wegblijven, doe dat dan.

9. Zoek een vertrouwenspersoon.

Zorg dat er iemand in de buurt is waarop je kunt terugvallen. Iemand die je probleem kent en weet hoe ermee om te gaan. Die jou kan helpen op momenten dat je het zelf niet meer kunt. Dat kan iemand uit je reisomgeving zijn, maar met de huidige technieken kan dat ook  via Facetime, sms of sociale media zijn. 

10. Zorg ervoor dat je genoeg downtime momenten hebt.

Zorg er voor dat je niet constant overprikkeld en gejaagd rondloopt. Bouw genoeg mentale rustmomenten in, dat je kunt bijtanken. Zelfs op momenten dat er geen crisis is.
Elke dag minstens 1 keer naar je ‘basis’-niveau gaan is echt broodnodig. Zo vergroot je je draagvlak en kun je trouwens meer aan.

Tot slot

Vergeet niet van je vakantie te genieten. Natuurlijk is het niet fijn om op die momenten met je angst geconfronteerd te worden. En soms kan het slecht aanvoelen om toch toe te geven aan je angst. Wees mild voor jezelf. Denk er ook om dat angst die je triggerd maar die je niet goed kan counteren, zich gaat herbevestigen. Waardoor je angst dus erger kan worden, wat je nu net niet wilt. Eens je terug in je dagelijkse routine bent heb je volop tijd om aan al die punten te werken, en doe dat dan ook. Zo kun je een volgende vakantie angstloos genieten!

Hulp nodig om met je angst om te gaan?

Heb je behoefte aan een mentaal rustmoment? Voel je vrij om mijn kort YouTube filmpje te bekijken. Deze is ingesproken om je te helpen rust te hervinden. Een hulpmiddel om met angst om te gaan.

Tips om met angst om te gaan

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen:
Angst bedwingen en overwinnen 
Angst overwinnen 
Spinnenangst 
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: