Angst overwinnen

angst overwinnen

Je kunt angst overwinnen. Hypnose en/of regressietherapie kunnen je daarbij helpen.

Angst!

Bijna iedereen heeft in zijn leven wel eens te kampen met een vorm van angst, al dan niet in sterke mate.  Ik heb het niet over de instinctieve, gezonde angst die bedoeld is om je te beschermen voor allerlei gevaren.  Zo is er een hemelsbreed verschil tussen een zekere angst als je je op een onbeschermde plaats op grote hoogte bevindt – waar ik evenmin de clown zal uithangen – en hoogtevrees als je nog maar op een stoel staat.
Er bestaan veel vormen van angst. Angsten zijn voor de buitenstaander meestal onverklaarbaar, op niets steunend en volgens sommigen zelfs gewoon absurd. Wie met angst zit kan er vaak zelf geen verklaring voor geven. Het is gewoon zo.

Herken je angst?

Angst toont geen enkele fysieke tekortkoming.  Je kunt het dus niet zien, behalve als je een paniekaanval krijgt, maar dan is dat voor de buitenwereld soms ook een overdreven reactie die je met een druk op de juiste knop kan afzetten.  Moeite doen, je eroverheen zetten, of misschien dat er een pilletje kan zijn dat de oplossing biedt.   

Wat angst met je doet.

Het ergste is dat wie met angst zit, soms te maken krijgt met onbegrip.  Vaak zal je omgeving je onbewust nog meer angst bezorgen, alleen al omdat die je niet begrijpt. De anderen zijn “normaal” en ik niet.  De anderen kunnen dat en ik niet…
Als je angst hebt kun je meestal jezelf niet helpen omdat je er zo door opgeslorpt wordt, erdoor in beslag genomen wordt, dat je soms niet meer in staat bent om op een redelijke manier te denken.  Paniek is allesoverheersend, totaal verlammend.  Wanneer je niet angstig bent wil je er ook niet aan denken.  Je wilt het vergeten, er aan ontsnappen en ontspannen. Je weet dat de angst om de hoek ligt te loeren en je koestert de momenten dat je je ‘veilig voelt’. Die momenten ga je niet verpesten met wroeten in angst. En uit jezelf ga je vaak de oplossing niet eens vinden.

Angst is vaak onbegrepen.

Weinige dingen zijn zo onbegrepen en onderkend als angst. Vooral de ‘kleine’ angsten. Angst voor bijvoorbeeld spinnen, muizen of hoogte, is voor degene die het voelt net zo belangrijk en erg als de echte ‘grote’ angststoornissen die je leven kunnen teisteren. Alleen wordt het niet zo herkend. Er is aandacht voor de ‘grote en gekende’ angsten: zo zijn pleinvrees of smetvrees ondertussen wel bekend en erkend. Dat je bijvoorbeeld angst hebt voor spuiten, daar wordt nog altijd lacherig over gedaan. Net dat onbegrip maakt je emoties alleen maar groter en erger.

Angst kun je overwinnen.

Toch ben je niet alleen, en is er hulp. Regressietherapie bijvoorbeeld. Angsten hebben een oorsprong, al zie en voel jij niet meteen waar en hoe.
Met regressietherapie kun je gemakkelijk terug naar het verleden om daar gebeurtenissen, emoties of verkeerde besluiten in de juiste context te plaatsen. Ergens heb jij, wellicht als kind, op een onbeduidend moment toch iets weggeschreven over spuitjes. Of over dokters. Soms is de link zelf niet zo recht-aan-recht-toe. Maar met regressietherapie komt het wel naar boven.

Hoe helpt therapie?

Vaak komen je zorgen, je wankele zelfbeeld, je angsten en je onbegrijpelijke emoties en hun triggers, van een verkeerde of verouderde overtuiging. Met regressietherapie of hypnose bekijk je dat, en zet je dat recht. Je klaart het uit en je verwerkt. Je verbreekt de link. Uiteindelijk laat je alle ballast die je naar beneden trekt los en kom je er aan de andere kant van de tunnel een pak lichter uit.
Het lijkt eenvoudig, en soms is het dat ook.

Zoek hulp om je angst te overwinnen.

Het is dus niet stom dat je ’s nachts op de bank slaapt omdat je (denkt?) dat er een spin in je slaapkamer zit. Dat je niet op een stoel durft te staan om de suiker uit de kast te nemen is niet zo erg. Het is niet raar dat je ergens -wat het ook mag zijn- angstig voor bent. En ja, het is erg dat je je onbegrepen voelt.

Zoek zeker de hulp die bij jou past, welke die voor jou ook is. Want er zijn oplossingen!

Voel je vrij om me te contacteren voor informatie of een afspraak.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen 
Hoe kun je rust vinden bij angst? Een korte video
Regressietherapie en hypnose therapie
Spinnenangst
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: