Be Me!

Een rode tulp in veld van gele tulpen

Heb je ooit iets dat je graag wilt doen niet gedaan omdat je bang bent van wat anderen van je denken? Hoor je soms een stem die je zegt: je bent niet mooi genoeg, slim genoeg, slank genoeg, grappig genoeg, aantrekkelijk genoeg, succesvol genoeg,… Neem jij je beslissingen op basis van wat jij wilt, of wat anderen denken?

Als dit zo is hoef je je niet schuldig te voelen, je bent niet alleen. Twee van onze grootste behoeften zijn: erkend worden en liefde krijgen. Wanneer we ons zorgen maken over wat anderen over ons denken en we ons aanpassen om anderen te behagen zijn we gewoon gericht op behoeften van buitenaf. We geloven dat als we een bepaald pad volgen, als we bepaalde materiële bezittingen hebben of als we ons op een bepaalde manier gedragen, we tot een groep (vrienden, collega’s, familie, gemeenschap,…) zullen horen. Zolang je je hierop richt is het normaal dat je je zorgen maakt over wat anderen over je denken. Het is namelijk een manier van denken die gericht is op de angst en de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn.

Deze manier is niet alleen beperkend, ze werkt ook niet lang. Het goed gevoel dat je eraan onttrekt blijft maar een paar momenten of dagen hangen, waarna de angst van het niet goed genoeg en niet bemind te zijn opnieuw naar boven komt. Uiteindelijk worden we boos, eenzaam, ongelukkig en haatdragend, niet alleen naar anderen, ook naar onszelf.

Gelukkig kun je deze vicieuze cirkel stoppen en er uit stappen, door de behoefte voor erkenning en liefde van buitenaf te verleggen naar binnenin. Simpel gezegd, maar hoe pak je het aan? Het beste recept om hieruit te komen is doorzetting, vertrouwen en geduld.
Begin met je af te vragen welk verhaal je jezelf vertelt dat maakt dat het je kan schelen wat andere mensen over je denken.
Bedenk hoe je leven er kan uitzien als je jouw pad bewandelt en vraag je af waar je binnen 10 jaar staat als je het pad van anderen gaat. Ben je bereid je dromen en verlangens opzij te schuiven voor andere mensen die jouw leven niet leiden?

Na die eerste moeilijke stap, volgen er nog vele. De ene al gemakkelijker dan de andere. Op moeilijke momenten doorzetten vraagt moed.
Vertrouwen betekent je hart volgen, weten wat jij wilt. Vertrouwen dat jouw groep je niet gaat afstoten omdat je jouw weg volgt.
Geduld is de enige manier om door de onzekerheid te gaan. Geduldig toekijken hoe je sterker wordt, met alle ups en downs die erbij horen. Geduldig luisteren naar je angsten en ze toch overwinnen. Geduldig stap voor stap verder gaan.

Soms lukt het je echter niet om de knop om te draaien, of ben je (nog) niet sterk genoeg om er uit te stappen. Dan kan hypnotherapie je helpen.

Met hypnotherapie kun je kijken wat jou tegenhoudt jouw leven in te vullen zoals je dit wenst. Wat is je struikelblok? Met hypnotherapie werk je snel naar de oorzaak van je onzekerheid, je angst en/of je onmacht. Je verwerkt snel en krijgt nieuwe inzichten waardoor je het zelf kan.

Neem een kijkje op onze websites “praktijk voor hypnotherapie” en “hypnose info” daar vind je veel meer informatie over hypnotherapie en de mogelijkheden ervan.

En vergeet niet: wat mensen over je denken is hun zaak, wat jij ermee doet bepaalt je leven.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: