Gefrustreerd en machteloos: wat te doen?

machteloos

Machteloos, zo voelde ze zich vaak. Toen ik haar voor de eerste keer sprak, vertelde ze me dat ze nogal eens verzeild raakte in situaties waar ze geen vat op had. Momenten dat ze zich in een hoek gedreven voelde of dat er haar onrecht werd aangedaan. Allemaal situaties waar ze zelf niet voor gekozen had en waar ze zo snel mogelijk uit wou. Alleen vond ze het moeilijk om er uit te raken. Daardoor voelde ze zich dan nog meer gefrustreerd en machteloos.

Wanneer?

Heel vaak was het een collega of werkrelatie die aan de basis lag, maar soms was het haar partner. Dan was dat gevoel nog veel sterker. Op die momenten wou ze hem zo graag overtuigen van haar zienswijze of haar ’gelijk’ om het zo maar eens te noemen, dat ze vastliep en niet meer in staat was op een goede manier te reageren. Er ontstond dan ruzie. Ondertussen was het zover geëscaleerd dat haar relatie op het spel stond.

Waarom?

Het was duidelijk dat ze vastzat in een vicieuze cirkel, waardoor ze snel in de verdediging ging. Hierdoor kon ze op cruciale momenten niet meer objectief of zonder opgekropte emotie reageren. Ze zag niet meer dat, de voor haar ’vijandige’ reacties, vaak niet meer waren dan mensen die oprecht overtuigd zijn van hun eigen denken… en dit ook zo overbrachten. Het waren geen persoonlijke aanvallen.

Aan de slag met hypnose en regressie!

We werkten samen rond de frustratie en machteloosheid, en we gingen op zoek naar momenten in haar verleden waar ze zich klein en ondergeschikt voelde. Momenten waarop ze zich niet gehoord en gezien voelde en ze zich volkomen machteloos voelde. Door die momenten te verwerken, kon ze opener en onbegrensder reageren. Dat was een eerste stap naar goed-voelen. Omdat ze bevrijd was van die oude patronen, kon nu ook gewerkt worden aan haar zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Door haar eigenwaarde te versterken voelde ze zich zekerder, waardoor ze -zonder zich persoonlijk aangevallen te voelen- kon aanvaarden dat haar partner niet altijd door heeft dat wat gezegd is -voor haar- kwetsend of beoordelend overkomt, en dat het ook niet zo bedoeld is.
Een laatste stap was haar mogelijkheid tot liefdevolle assertiviteit te benadrukken en te bekrachtigen. Ze kan en durft nu rustig te reageren zonder opgekropte woede, waardoor haar gesprekspartners aandacht hebben voor wat ze zegt.

De toekomst.

Door deze nieuwe denkpatronen heeft ze geleerd anders te reageren, denken en (aan)voelen en dit zorgt ervoor dat frustraties haar niet meer overheersen. Ze voelt zich ook niet meer machteloos, waardoor ze niet meer in soortgelijke situaties of problemen terecht komt. Ze is een gewaardeerde gesprekspartner die durft opkomen voor zichzelf en kan nuanceren.

Zit je zelf met gevoelens waar je niet uitraakt? Voel je vrij om op de hypnotherapie site rond te surfen. Probeer ook even de zelfhypnose oefening om te voelen hoe het is om in hypnose te zijn, of lees je in over hypnose en regressie. Je kunt mij ook bellen, dan kunnen we samen kijken hoe ik je kan helpen. Misschien tot later.

Om privacy redenen worden zowel de naam van de klant als de onderliggende problematiek van de klachten en specifieke therapie details niet openbaar gemaakt.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: