Genieten van eten? Hoe ga je ermee om?

genieten van eten

Genieten van eten.

Wat alle culturen wel gemeen hebben, is dat mensen samen komen rond een maaltijd. Genieten van eten. En toch is eten niet meer zo vanzelfsprekend: teveel eten, te weinig eten, te laat eten, ongezond eten, té gezond eten, te vet eten, ongecontroleerd eten, fout eten, … en dan denk ik nog niet aan combinaties en vormen. Eten lijkt wel een wetenschap te zijn geworden tegenwoordig.

Gezond zijn!

Natuurlijk is gezondheid belangrijk, maar zodra samen eten en ervan genieten een beladen onderwerp wordt, zit je fout. Onderweg zijn we blijkbaar verleerd dat eten ook gewoon leuk kan zijn. Een moment van samenzijn of een moment van ontspannen rust voor jezelf. Al naar gelang de setting.

Er wordt vandaag zo’n druk op uiterlijk en voeding gelegd -al dan niet met stille verwijten- dat je je al snel schuldig voelt als je een kilootje meer weegt of een dag iets meer snoept. Een schuldgevoel dat trouwens een grotere impact op je eetpatroon en je lijn heeft, dan het stukje chocolade dat je net gegeten hebt. De emotionele vicieuze cirkel van eten, schuldgevoel en dus nog meer eten uit frustratie, ligt altijd op de loer.

Genieten van eten en toch evenwicht houden?

Hoe hou je het evenwicht op momenten dat alle mogelijke trends en experts je rond je oren vliegen? Eigenlijk is het simpel: door je eigen gevoel te volgen en je niet teveel te laten beïnvloeden door wat ‘moet’. Wat gezond eten inhoud -veel groenten, variatie, gezonde vetten, minder of geen vlees en zetmeel-  dat weten we ondertussen al. Daar staan tv en sociale media vol van. Hoe je dat zelf invult zodat het bij jou en je gezin past, daar draait het om. Wil je inpikken op een trend omdat die je aantrekt of omdat jij je er goed bij voelt? Prima! Wil je liever je eigen weg gaan en zelf beslissen wat je eet? Doe dat dan vooral!

Hoe combineer je genieten met eten?

Hoe je terug onbezorgd kan genieten van eten kan op vele manieren, maar het begint gewoonlijk in je eigen keuken omdat we de meeste maaltijden zelf maken. Net zoals bij alles, doe je gewoon wat bij jou past, wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Wie zijn gezond verstand gebruikt en zich niet verschuilt achter allerhande drogredenen, weet zelf ook wel dat 5 dagen pizza of gefrituurd eten op het menu niet echt gezond is. Het is gewoon zoeken naar een manier om het koken in te plannen in je drukke weekschema.

5 tips om zonder schuldgevoel en met plezier te eten

Bij gezonde voeding, denken we vaak aan fletse gerechten, ingewikkelde slaatjes en/of moeilijke ingrediënten. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn voldoende gezonde gerechten en gezonde alternatieven, die elke maaltijd tot een feest kunnen maken.
Omdat gezond eten en genieten echt kan, helpen we je graag een eind op weg. Hieronder 5 tips die je in deze zoektocht kunnen helpen.

1. Zoek uit welke smaken bij jou passen.

Het is belangrijk om weten wat jij en je gezin graag lusten. Pikant, kruidig of hou je van vlakkere smaken? Ga je voor vlees, vis of vegetarisch? Probeer, vergelijk en proef. Durf hierbij buiten je ‘gewone’ smaken en voedsel te gaan. Ga je niet op vakantie, dan kun je misschien -samen met je gezin- tijd nemen om op ontdekkingstocht te gaan.

2. Wat voor kok ben je?

Hoe sta jij in de keuken? Beginner of mag het moeilijker? Moet het snel of heb je tijd? Ben je iemand die graag kookt, of is koken een dagelijks karwei omdat er gegeten moet worden? Probeer en experimenteer maar wees realistisch: het is de bedoeling dat je dit elke dag doet!

3. Zoek gezonde recepten die passen bij je smaakkeuze, je kookervaring en keukenkennis.

Ga -eventueel op het internet- op zoek naar gezonde gerechten die bij je passen. Vergeet niet de informatie uit tip 1 & 2 mee te nemen, dit is belangrijk. Laat je -zeker in de eerste periode- niet constant verleiden tot ingewikkelde recepten. Lees en praat erover. Blijf ook nu weer realistisch, anders hou je het niet vol.

4. Maak een weekmenu en boodschappenlijstje.

Plan je maaltijden. Zeker als je geen intuïtieve kok bent, voorkomt dit onnodig getob en het scheelt je veel geld want je gooit minder weg. Deze kleine voorbereiding neemt veel stress weg, geeft tijdswinst en je hebt altijd voldoende voedsel in huis.

5. Betrek het hele gezin en GENIET van de maaltijden

want het is niet enkel het voedsel dat de gezonde maaltijd maakt.

Je dagelijkse eetmomenten mogen je leven niet overheersen, maar het is wel de bedoeling dat ze je vreugde en voldoening geven. Als je merkt dat eten een moeilijk onderwerp blijft, als schuldgevoelens de bovenhand hebben of als je er niet meer van kunt genieten, dan is er wellicht meer aan de hand en is het tijd om dit aan te pakken.
Surf eens door de hypnose site, misschien geeft dit je inspiratie om met jezelf aan de slag te gaan. Krijg je interesse in hypnose, dan is er een volledige site met achtergrondinformatie. Je mag ons ook gewoon contacteren. We helpen je graag verder.

Misschien tot later!

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: