Het no-nonsense meditatieboek

No nonsense meditatieboek. Over hoe bewustzijn je mentale en fysieke gezondheid kan versterken

☞ een meditatieboek ☞ voordelen van meditatie ☞ stressmanagement en angst ☞ met praktische meditatie oefeningen ☞ doeltreffend ☞ begeleiding bij Rustpunt is mogelijk ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Ik heb er al over geschreven: de invloed die meditatie op je brein heeft. Een 10-tal minuten per dag kunnen al een grote impact op je brein, en daarmee je leven hebben. Toch is er lang “zweverig” over meditatie gepraat, al komt daar stilaan verandering in. Naast reeds bestaande buitenlandse wetenschappelijke onderzoeken, heeft ook Topneuroloog Steven Laureys de effecten van meditatie onderzocht.

Het boek legt niet alleen de wetenschappelijk bewezen voordelen uit, er zijn ook enkele korte meditatie oefeningen opgenomen. Zo kun je zelf beginnen oefenen.

Samenvatting

Werkt meditatie of is het zweverig tijdverlies? Topneuroloog Steven Laureys voert al jaren onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen. Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert Matthieu Ricard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Ricard wist zijn gedachtestroom op commando nagenoeg helemaal stil te leggen. Tijdens eerder onderzoek toonde Ricard al het hoogste vermogen tot geluk dat ooit werd gemeten.

Je moet echter helemaal geen monnik of neuroloog zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie kan het leven van
iedereen veranderen en Laureys legt in dit boek haarfijn uit hoe.
De lezer krijgt inzicht in de werking van meditatie en de effecten op lichaam en geest. Daarnaast wordt hij via een aantal toegankelijke oefeningen gestimuleerd om zelf te mediteren en wees gerust dat moet niet in lotushouding maar kan verrassend informeel. Tien minuutjes per dag kunnen al een significant verschil maken. Minder stress en angst, een positieve impact op het immuunsysteem en een scherpere focus zijn slechts enkele bewezen voordelen.

Ook vertellen een reeks meditatie-beoefenaars waarom en hoe ze mediteren: Advocaat Jef Vermassen, CEO Wouter Torfs, topatleet Thomas Van der Plaetsen, presentatrice Evi Hanssen, politica Petra De Sutter, yogi Joachim Meire, zangeres Eva de Roovere, psychiater Edel Maex én Steven Laureys zelf.

Over de auteurs

Steven Laureys is een Belgisch neuroloog. Hij werkt aan de Universiteit van Luik en leidt daar de Coma Science Group. Hij is gespecialiseerd in de werking van de hersenen bij patiënten met ernstige bewustzijnsstoornissen, zoals patiënten in coma of die zich in vegetatieve toestand bevinden. Zijn onderzoek werd gelauwerd met verschillende onderzoeksprijzen. Hij is een wereldautoriteit in zijn vakgebied en zelfs een kandidaat-Nobelprijswinnaar. Ondanks het feit dat hij zich in zijn onderzoek geconfronteerd ziet met de defecten van het menselijke brein is hij nog steeds ontzettende gefascineerd door de briljante werking van ons brein. Een deel van zijn kennis deelde hij met ons in ‘Ons briljante brein’.

Matthieu Ricard is vooral bekend als persoonlijk vertaler van de veertiende dalai lama en schrijver van boeken over boeddhisme en de oosterse filosofie. In 2009 werd hij beschouwd als “de gelukkigste persoon ter wereld” door onderzoekers die zijn brein bestudeerden.

Hulp nodig?

Heb je problemen om de rust te vinden die je nodig hebt? Kun je de cirkel van angst of stress niet zelf doorbreken? Lukt het niet alleen? Aarzel dan niet om hulp te vragen. Ik help je graag op weg.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Het no-nonsense meditatieboek - Steven Laureys & Matthieu Ricard 
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Meer informatie:
ISBN 9789089316394 Paperback

Meer boekentips vind je hier
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: