Hoe gaat het met je innerlijk kind?

Innerlijk kind

Hoe gaat het met jouw innerlijk kind? Kind zijn we allemaal geweest. De één had al een mooiere en prettigere jeugd dan de andere. Sommigen hadden een zware jeugd, dat weegt door. Anderen kregen een stel ouders die altijd klaar stonden om materieel in alles te voorzien, maar die dan misschien emotioneel totaal afwezig waren. Weer anderen hadden naar de buitenwereld toe een prachtige jeugd, maar verkwijnden vanbinnen omdat ze niet begrepen werden of omdat ze zichzelf niet konden of mochten zijn. Velen onder ons hadden geweldige ouders, maar liepen misschien tegen anderen -leerkrachten, opvoeders, gootouders,….- aan. Een jeugd is zelden zonder hindernissen.

Deuken en blutsen

Hoe je jeugd ook was, onderweg zijn er deuken en blutsen ontstaan. Al die deuken en blutsen blijven heel makkelijk zitten in het kind dat wij eens waren. Het innerlijk kind in ons draagt al die deuken en builen met zich mee. In vele gevallen ben je je niet eens bewust dat je die belasting nog steeds meezeult. Dikwijls slaag je erin dit -vaak onbewust- te camoufleren, maar vroeg of laat begint de camouflage aan efficiëntie in te boeten en worden de blutsen duidelijk voelbaar.

Hoe kan het zover komen?

Kinderen staan vanaf hun eerste levensdag in een ingewikkelde wereld. Om dit te kunnen, leren zij ontzettend, niet alleen op het vlak van verstandelijke intelligentie, maar vooral op gevoelsgebied, zeg maar emotionele intelligentie. Kinderen weten al gauw dat bij mama dit wel kan en bij papa niet of andersom. Er gelden andere regels bij de onthaalmoeder, de juf, de grootouders,… Daar is natuurlijk niets mis mee. Dit geeft een kind de kans om kennis te maken met een verscheidenheid van omgangsstijlen. Aan deze verschillende omgangsstijlen zitten echter vaak ook andere verwachtingen vast.

Hierdoor leren kinderen vaak te worden of te doen zoals van hen verwacht wordt en dat gaat bijna altijd gepaard met ‘offers’. Een kind leeft bij wijze van spreken uitsluitend van liefde. Het geeft ontzettend veel liefde en het heeft er nog meer zelf nodig. Zelfs de meest liefdevolle en welmenende ouders falen hier wel eens in. Ook leerkrachten en andere familieleden of opvoeders slaan de bal wel eens mis. Dat is menselijk, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Maar een kind voelt alles veel intenser dan volwassenen. Je kan je dus best voorstellen dat als er iets pijnlijks voorvalt, dat bij een kind meteen erg diep kan gaan en hoe jonger hoe pijnlijker en dieper. Dat kan zelfs bij -voor ons volwassenen- onbetekenende voorvallen.

Het grote schuldgevoel

Kinderen moeten nog alles leren en zijn nergens verantwoordelijk voor. Toch is het zo dat, van alles wat er mis loopt binnen hun kleine leefwereldje, zij vaak zichzelf daarvan de schuld zullen geven. Als ouders ruzie maken, scheiden, in een slechte bui zijn of wat dan ook, dan voelen kinderen zich daar vaak schuldig over. De angst die zij beleven dat hun ouders hen daarom zouden verlaten, kan moordend werken.

Het innerlijke kind

Zo zijn er talloze dingen waardoor kinderen gekwetst raken en deze wonden met zich blijven meedragen. Veruit de meeste problemen die je vandaag ervaart, steunen op kwetsuren die als kind opgelopen zijn en meegedragen worden in het innerlijk kind. Al die kwetsuren bezorgen moeilijkheden en je beseft doorgaans niet dat zij er de basis van zijn. Haast niemand wordt geleerd om met dat innerlijk kind om te gaan op een liefdevolle manier, om er af en toe eens mee te praten, er eens naar te luisteren en het zonder oordelen of veroordelen te troosten, te steunen en lief te hebben.

Werken met het innerlijk kind

Verlegen zijn, niet durven opkomen voor jezelf, aarzelen of onzeker zijn, snel boos worden,…? Stuk voor stuk kan dit door de oude blutsen en builen zijn ontstaan. Oude deukjes als het ware, waar je nu nog steeds mee rondloopt.

Zowel bij hypnotherapie als bij regressietherapie werk ik ontzettend veel met het innerlijke kind en dit levert fantastisch goede resultaten op. Meestal staan mensen ervan versteld dat die oude kwetsuren er zijn. Zij kunnen zich niet voorstellen dat die nog niet verwerkt waren en dat dit zo’n impact kon hebben op hun leven. Het inzien dat een oude -misschien zelfs onbelangrijke- kwetsuur, je hindert in je leven of je ontplooiing werkt bevrijdend.

Neem vooral een kijkje op de site, en/of lees je in over hypnose. Misschien is het wel iets wat jou kan helpen.

 

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: