Ik heb angst wat kan ik daar aan doen?

Ik heb angst wat kan ik daar aan doen. Regressietherapie en hypnose

Ik heb angst wat kan ik daar aan doen? ☞ ervaringen ☞ wat te doen ☞ enkele tips ☞ snel en doeltreffend hulpprogramma ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek 

Afbeelding van Pezibear via Pixabay

“Ik heb angst, wat kan ik daar aan doen?”. Dat is de zin die ik zo ongeveer het meest hoor. Wat doe je tegen angst? Er zijn zoveel verschillende vormen van angst , en zoveel verschillende invullingen. Toch hebben ze allemaal iets gemeen: ze zijn irreëel. Daar knelt ook het schoentje: iets ongrijpbaars kun je immers moeilijk wegwerken.

In dit artikel lees je 

Angst is gezond.
Een ervaringsverhaal over angst.
Ik heb angst wat kan ik daar aan doen?
Een gezonde routine voor angstvrij leven.
Ga niet piekeren over je gebrek aan perfectie.
Enkele tips.
Tot slot.

Angst is gezond.

Angst hebben is niet abnormaal, integendeel. Een gezonde dosis angst kan je leven redden. Maar er is een groot verschil in angst: Ik ben geen held en ik ga dus niet bovenop een toren staan, maar ik durf wel op de ladder om de ramen te wassen. Dit schetst heel kort door de bocht waar het gewoonlijk over gaat.

Angst is een gezonde oerreflex die jou waarschuwt als je gevaar loopt. Zonder angst ben je je niet altijd bewust van de gevaren ronddom je. 

Een ervaringsverhaal

Ik herinner me nog een klant die echt zo extreem angstig was van hoogtes, dat hij het al moeilijk kreeg in gewone situaties: zelfs het zien van een ladder gaf hem al rillingen en angstgevoelens. Hij had zo ongeveer elk hulpboek gelezen, maar niets hielp. Ook goedbedoelde adviezen, tips of aanmoedigingen hielpen hem niet, maar zorgden er eerder voor dat hij zich een mislukkeling voelde.

Net omdat hij zich verder voelde wegzakken, zocht hij hulp. En gelukkig. Want niet alleen was hij heel snel van zijn angst verlost (dat kan soms), we trokken ook tijd uit om zijn zelfbeeld terug op te vijzelen. Dat was misschien nog het belangrijkste. Angst wordt namelijk vaak nogal honend of lacherig bekeken, waardoor iemand die angstig is eerder in een vicieuze cirkel terecht komt.

Net omdat je eigenwaarde onder druk staat, kan de angst nog sterker worden. Je gaat soms je grenzen verleggen, zonder dat je dit effectief aankunt, waardoor angst zelfs intenser wordt. Ik hecht daarom veel belang aan een emotionele en mentale oppepper, om het algehele functioneren te verbeteren.

Op het einde van de therapie heb ik trouwens nog eens afgecheckt of de angst daadwerkelijk verdwenen was, waarbij hij prompt het laddertje dat ik er bijhaalde opstapte. Maar meer nog stapte er een tevreden mens buiten, en dat maakte het verschil.

Ik heb angst, wat kan ik daar aan doen?

Aan extreme angst kun je zelf weinig doen. Daar moet je realistisch in zijn, daar heb je externe hulp bij nodig. Aanvaard die ook. Het is geen teken van zwakte, integendeel! Maar aan ”gewone” angst kun je wel zelf werken.

Elke persoon voelt angst een beetje anders aan, en daarom zul je beter reageren op sommige technieken dan op andere. Omgaan met angst is niet een “one-size-fits-all” ding, vandaar dat de vele hulp tips vaak niet helpen: jouw oplossing ligt wellicht ergens tussen de massa informatie.

Wat kun je dan wel doen?  Begin met uit te zoeken hoe jouw lichaam op angst reageert. Ben je gespannen, bevries je of wil je wegrennen? Voel je het meestal in je maag of je borst? Adem je zwaar? Voel je je misselijk? Worden je handpalmen klam? Al die informatie kun je gebruiken, om je angst al vroeg te herkennen. Zodra je je eerste teken van angst opmerkt, haal dan meteen een paar keer diep adem en doe dan iets waarvan je weet dat het jou zal kalmeren, niet iets algemeen of wat voor iemand anders werkt. Door dit consequent te doen gaan je lichaam en geest jouw systeem uiteindelijk automatiseren, waardoor je jezelf bij de minste onrust onbewust al gaat kalmeren. Zo kun je op termijn sneller tot rust komen, en in bepaalde situaties de angstgevoelens zelfs voorkomen.

Een gezonde routine voor angstvrij leven

Een manier om met angst om te gaan, is een gezonde routine te creëren. Angst voedt zich namelijk met weinig slaap, ongezonde voeding, alcohol en drugs, en inactiviteit. Door goed voor jezelf te zorgen kun je een periode van angst counteren. 

Ga niet piekeren over je gebrek aan perfectie

Zelfs al heb je enkele erg korte nachten gehad, en ben je niet naar de fitness geweest, stop met je daarover zorgen te maken. Zodra je voelt dat je van je routine afdwaalt, concentreer je je een week lang op 1 element ervan. Wees specifiek en schrijf misschien je doelen op.

Dat kan zijn van geen schermgebruik na 10 uur, drie porties groenten per dag eten tot drie keer per week een wandeling van 20 minuten maken. Naarmate de gewoonten die je kiest meer ingebakken raken, kun je meer toevoegen aan de lijst. Door je gewoonten onder controle te houden, verbeter je je fysieke welzijn en verminder je je angst door je gevoel van zelfeffectiviteit te verbeteren – dat gevoel je eigen leven te kunnen beheersen wanneer situaties om je heen stressvol zijn.

Enkele tips:

Omgaan met angst is dus redelijk uniek en doe je door je angst te leren kennen en tijdig aan te voelen. Vervolgens bouw je een gezonde routine uit en toom je je perfectie in.
Daarnaast zijn er nog enkele tips die je ondersteunen. Ze liggen voor de hand, maar ik geef ze toch mee, omdat ze soms over het hoofd gezien worden.

  • Betrek je omgeving erbij om je te ondersteunen
  • Wees duidelijk en helder over wat de angst met je doet: het vermijden van situaties, de intense angst.
  • Blijf weg van mensen die je angst niet (willen) begrijpen, het bagatelliseren of je daarvoor neerhalen.
  • Omring je met mensen die je kennen, je appreciëren en je angst aanvaarden. 
  • Haal diep adem. 
  • Word actief.
  • Zorg voor genoeg nachtrust.
  • Zorg voor een goede routine.
  • Praat bemoedigend tegen jezelf.
  • Vermijd cafeïne.
  • Vermijd geestverruimende stoffen.
  • Zoek hulp! 

Tot slot

Iedereen heeft wel eens te maken met angstgevoelens, en met wat tips & trucks en ondersteuning kun je daar perfect mee omgaan. Lukt dat niet, dan is er altijd een therapie die bij je past. Bij mij kun je terecht voor hypnose coaching, regressietherapie of oplossingsgericht werken. Maar er zijn veel methodes om hieraan te werken. Pas gerust zelf alle tips toe als je met angst te kampen hebt, maar hou jezelf goed in de gaten, dat het niet escaleert. Zoek, vraag rond en vooral: geef niet op. Een leven vrij van angst is mogelijk.

Youtube

Heb je het even moeilijk? Voel je vrij mijn hypno-relaxatie te bekijken om dit moment door te komen.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Overeten door angst.
Angst bedwingen en overwinnen
Angst: van bezorgdheid tot paniek
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: