Ik kom niet op voor mezelf

Waarom kom ik niet op voor mezelf

Ik kom niet op voor mezelf ☞ denkpatronen ☞ jezelf geruststellen ☞ het volgzame kind ☞ minderwaardigheidsgevoel ☞ doeltreffend ☞ blijvend resultaat ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek 

Afbeelding van Mircea Iancu via Pixabay

Ik had laatst een gesprek met iemand die wat kopzorgen had over zijn zus.
Zijn zus is angstig en ongerust over persoonlijke problemen. Ze belt dan ook regelmatig met hem om raad te vragen. En elke keer als hij iets zegt komt er onmiddellijk een ‘ja, maar…’.  Bij elk advies dat hij geeft blijft ze vasthouden aan haar eerdere overtuiging. Toch blijft ze klagen dat ze ongelukkig en angstig is en bellen en aandringen voor input.

Met andere woorden: ze vraagt om raad om haar problemen te kunnen oplossen, maar ze spreekt die raad meteen tegen met een overvloed aan redenen waarom het niet kan. Eigenlijk heeft ze voor zichzelf al beslist om niets te doen. Het stond in haar hoofd al vast. Waarom? 

Ik kom niet op voor mezelf, waarom doe of durf ik dat niet? 

Waarom blijf je hangen in een probleem, terwijl je eventuele oplossingen niet wilt aannemen of zelfs niet wilt horen? Er zijn zo een aantal redenen waarom je dat doet: 

Gemak: het is heel gemakkelijk om gewoon te blijven zitten in je situatie. Het vraagt geen extra energie om voort te zetten wat er nu is.

Onmacht: je voelt je machteloos. Je hebt het gevoel dat je tegenover een immense kracht staat en je weet niet hoe jij daarop een invloed kunt hebben. Of erger: je bent er van overtuigd dat jij geen invloed kúnt hebben. 

Angst: je wilt conflicten mijden, hoe gaan ze reageren, wat gaat de ander zeggen,… enkele voorbeelden van hoe angst je verlamt en je verhindert om jezelf uit te spreken.

Minderwaardigheid: jij bent toch niet belangrijk, dus dan is jouw mening ook niet belangrijk.

Je ‘doemdenken’ maakt van elk scenario het grootste fiasco, je ziet het gewoon al mislopen voor je iets gedaan of gezegd hebt, dus doe je maar niets en alles blijft hetzelfde. Maar je bent niet gelukkig en je blijft er in je hoofd mee bezig. 

Waarom blijf je raad vragen en kom je niet op voor jezelf?

Omdat je de situatie waar je je ongelukkig in voelt niet geaccepteerd hebt en dat waarschijnlijk ook niet wilt of kunt. Je voelt je haast gedwongen om dingen te doen die jij niet wilt. Dus je bent er niet gelukkig mee, je wilt het anders. Vandaar dat je raad blijft vragen en links en rechts informeert wat er mogelijk is. Al heb je bij zo’n gesprek heel snel door dat de antwoorden jou volledig blokkeren en je angst bezorgen. Je wilt wel, maar het lukt niet. Alleen al de suggestie dat jij iets anders moet doen, laat je vastlopen. De gedachte een keuze te maken die een ander zou kunnen afkeuren (en ik zet dit heel bewust in de voorwaardelijke vorm) maakt je radeloos. 
Langs de andere kant hoop je bevestiging te krijgen: het is allemaal niet zo erg. Het zal wel meevallen. Het zal wel gaan, het is oké. Je hengelt naar wat je horen wilt.

Wat is de achterliggende reden dat ik niet opkom voor mezelf?

Er zijn veel redenen waarom gedrag veranderen moeilijk is, maar er zijn twee voorname die ik vaak zie terug komen:

Het volgzame kind

Een patroon dat je heel vaak ziet is dat van het volgzame kind. Vooral (maar niet uitsluitend) als het gaat over conflicten met ouders of partners: de volwassene gedraagt zich nog altijd als het volgzame kind. 

Je durft als het ware niet voor jezelf op te komen. Ik hoor dan heel vaak ‘ik moet wel’ of ‘ik heb geen keuze’. Emotioneel triggeren zo’n situaties jou en katapulteren ze je terug naar je jeugd waarin je verplicht je ouders moest volgen. Hun wil was wet. Dat hoeft niet negatief te zijn, wellicht zijn je ouders fantastische mensen. Alleen heb je ergens een klik gemaakt waardoor je op cruciale momenten terug in dit gedrag vervalt. En gedrag is redelijk repetitief en onbewust. 

De ander wordt boven jezelf geplaatst

Ook een hele belangrijke: de ander is belangrijker. Zijn of haar keuze is meer waard dan de jouwe. Hij/zij is belangrijker dan jij. Hij/zij weet het beter dan jij. Hij of zij heeft meer gezag dan jij. 

Wat de onderliggende reden ook is, er is een overtuiging dat je geen keuze hebt. Dat je wel verplicht bent om dit te ondergaan, te volgen,…

Hulp bij het veranderen van gedrag

Gelukkig kun je daar uitstappen, al heeft het wel wat ondersteuning nodig. Want zoals ik hierboven al aanhaalde: gedrag is repetitief en onbewust. Het zijn patronen die je in jaren hebt opgebouwd en ingesleten zijn. Om dat zelf te veranderen lukt niet snel of eenvoudig. 

Je kunt dit oplossen door naar de oorzaak van je gedrag te gaan: wanneer is het begonnen, waar heb jij de onbewuste klik gemaakt dat dit een goeie manier was om met keuzes om te gaan? Waar heb jij beslist dat jij niet belangrijk bent. Wanneer heb jij gedacht dat je niet voor jezelf mag opkomen?

Als je naar die momenten gaat, dan kun je dat gedrag en die reacties ontwarren en ‘recht’ zetten. Zo krijg je wel vertrouwen. Weet je dat je als volwassene wel kunt kiezen. Besef je dat je evenwaardig bent en jouw stem telt. Weet je dat er jou niets ergs gaat overkomen door voor jezelf op te komen. Begrijp je dat niemand jou veroordeelt, en wie dat wel doet zelf een probleem heeft. Dat het trouwens niet belangrijk is wat mensen van je denken…

Met regressietherapie kun je daar bij. Kun je de patronen aanpakken. Je kunt je reacties en overtuigingen bij de wortel vastpakken en uittrekken. Waardoor je de vrijheid hebt om andere te installeren. Inzichten die nu beter bij je passen en waar je je gelukkiger bij voelt. 

Je gaat ook zien dat je soms onbewust een stapje terug doet zonder dat iemand dat van je verwacht of vraagt. Dat het ‘ik kom niet op voor mezelf’ een ingebakken gedrag is, dat niemand van je verwacht, maar jij jezelf hebt opgelegd. Ook dat is een bevrijding en een opluchting

Niet alleen kun je keuzes maken, je kunt moeilijke situaties makkelijker doorgronden en aanvaarden als er niets aan te doen is. Want dan is het een bewuste keuze die je maakt. Niet een uit het verleden opgedrongen reactie. 

Tot slot

Het is moeilijk om voor jezelf te kiezen, vooral als je dat niet gewoon bent. Soms voelt het bijna aan als ‘verraad’ om hulp te zoeken om je hierbij te ondersteunen. En toch helpt het niet alleen jou, maar heel je omgeving. Een gezond evenwicht is een voedingsbodem voor gezonde keuzes waar jullie allemaal bij profiteren. Ook degenen die in het begin wat willen tegensputteren. Het is gezond en je bloeit open met elke stap die je zet: Je durft voor jezelf op te komen door voor jezelf te kiezen!

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: