Over loslaten: 9 invullingen

loslaten: 9 invullingen

Over loslaten.

Een vriendin van me zei onlangs dat ze zou gillen als er nog eens iemand haar de raad gaf om ‘los te laten’. Ik heb wijselijk gezwegen, maar het zette me wel aan het denken. Iedereen neemt het zo graag in de mond ‘loslaten’, tot je het zelf moet doen. Moeilijke relatie, scheiding, ruzie, … noem maar op.  Of het nu privé of professionele problemen zijn, het lukt niet. Niet omdat je niet wilt, maar omdat je niet weet hoe het te doen.

Waarom?

Wat loslaten precies is, daar heeft iedereen een eigen mening over. We zijn het gewoonlijk wel eens waarom het soms goed is: als je emotionele afhankelijkheid of engagement té groot wordt, is afstand nemen de beste oplossing is. Ongezonde emotionele bindingen belemmeren jezelf, en vaak ook de ander. Ruimte geven aan de ander én aan jezelf is een stap om te helen. Loslaten wil trouwens niet altijd zeggen dat je de banden verbreekt, het wil vooral zeggen dat je voor jezelf grenzen trekt en dat je daarbinnen blijft.

Hoe te werk gaan?

Hoe loslaten in zijn werk gaat, is voor iedereen individueel: dat hangt af van de situatie, het moment en de betrokken personen. Hieronder geef ik enkele invullingen die je kunnen helpen om zelf te onderzoeken wat er nu bij je past of wat je nu nodig hebt.

9 invullingen over loslaten

Loslaten is:

  • je nog betrokken voelen, maar weten dat je het niet voor de ander kunt doen.
  • niet alles willen regelen, maar de ander de kans geven zijn eigen manier te vinden.
  • niet de ander willen veranderen, maar de ander de kans geven zichzelf te zijn.
  • stoppen met de ander te beschermen, en de ander de mogelijkheid geven de werkelijkheid onder ogen te zien.
  • niet gelaten toekijken, maar geëngageerd zijn zonder emotionele verwachtingen.

Loslaten is ook:

  • stoppen met ontkennen, maar aanvaarden.
  • niet vasthouden aan de zekerheid dat alles blijft zoals het is.
  • niet binden maar verbinden.

Boven alles is loslaten toegeven en aanvaarden dat jij niet de controle over alles hebt.

Loslaten is hard werken, en soms lukt dat niet alleen. Als je blijft vastklampen aan mensen of gebeurtenissen, als je niet kunt afscheid nemen of als je blijft vasthangen in emoties, dan kun je wellicht hulp gebruiken. Surf eens rond op onze hypnose of regressie site. Lees je in over de achtergrond van hypnose of contacteer ons met je vraag. Misschien kunnen wij je helpen.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: