Zelfvertrouwen. Hoe werk je er aan?

Zelfvertrouwen en eigenwaarde met hypnose

Zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn altijd belangrijk. Ook in een professionele setting. Dat bleek ook weer in volgend verhaal.

De afgelopen jaren had ze zich professioneel volledig ingezet. Ze was bezig geweest met opleidingen, zien wie ze zelf was en waar ze écht goed in was . Ze had hele fijne momenten gehad met geweldige realisaties. Ze had resultaten geboekt, projecten opgeleverd en in de wereld gezet, kortom ze had zich gegooid in het leven waarin ze hoopte te groeien en op te klimmen. En toen kwam er een promotie opportuniteit. 

Geboden kansen.

Het was een job waarvan ze dacht dat het haar op het lijf geschreven was: moeilijk, maar o zo uitdagend. Mét de mogelijkheid voor groei en ontwikkeling.  Een baan voor iemand met daadkracht. Ze wist dat ze het kon, dat ze alles in huis had om dit te doen slagen. Haar enige struikelsteen was zijzelf, want toen één van haar collega’s meedeelde dat ze zich ging aanmelden en alle anderen heel enthousiast reageerden, voelde ze zich verlamd. Ze had niet meer het lef om te zeggen dat ze ook interesse had. Ze durfde het risico om afgewezen te worden niet aan en verwachtte dat haar collega toch de job zou krijgen. Wat wil je met zo’n palmares. Ze deed dus niets en bleef zitten.

De realiteit.

Vorige maand nam de collega haar nieuwe plaats in. Ze wist natuurlijk dat het ging gebeuren, maar het voelde toch als een maagstomp aan. Sindsdien draaide haar hoofd overuren: Ik ben niet goed genoeg, niet leuk genoeg, ik ben te verlegen, te traag, te.. te alles.. ik krijg nooit meer zo’n kans, en dit was het dus… ik zit eeuwig in deze job en ik kan niet verder. Al haar vorige realisaties waren opeens van geen tel meer.

Zelfvertrouwen?

Terwijl ze zich binnenin ellendig voelde, lachte ze uiterlijk alles weg. ‘Maakt niet uit, volgende keer beter, de beste kandidaat heeft de job….’ maar ondertussen durfde ze zich niet uit te spreken over haar verlangens, haar stille hoop, haar verwachtingen, haar teleurstelling. Ze haalde zichzelf alleen nog meer onderuit. Omdat ze voelde dat ze zo niet meer verder kon, maakte ze een afspraak.

Wat te doen?

In therapie hebben we gekeken naar wat haar tegen hield om zich duidelijk en uitdrukkelijk uit te  spreken over wat ze wou. We keken naar haar -oude- denkpatronen en overtuigingen. Ze doorleefde haar gevoelens rond zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Zodra ze begreep waar deze patronen vandaan kwamen, kon ze andere denkwijzen installeren: ze voldoet, ze is goed in wat ze doet, ze mag er zijn en gezien worden. Ze is goed zoals ze is. Ook haar drang naar perfectie kon ze meer kaderen, en vooral minimaliseren. Met elke sessie werd het oude afgehandeld en achtergelaten. Littekens -soms uit onverwachte hoek, soms heel oud- heeft ze geheeld. Losgelaten. Zelftwijfel is weggevallen. Na enkele sessies voelt ze zich ook de krachtige vrouw die ze werkelijk is. 

De toekomst.

De valkuilen zijn weg, en als het goed is solliciteert ze momenteel naar een andere functie, die haar -hoe kan het anders- op het lijf geschreven is. Een andere kijk en een rotsvast vertrouwen in zichzelf hebben haar een nieuw elan gegeven. 

Ben jij ook benieuwd hoe therapie jou kan ondersteunen? Kijk eens rond op de site, lees eens door de informatieve site, neem een kijkje op de site van regressie, of maak een afspraak en probeer het zelf. Verander je instelling én je blik op jezelf en je omgeving, en haal uit je leven wat er ook daadwerkelijk inzit. Misschien tot later!

Om privacy redenen worden zowel de naam van de klant als de onderliggende problematiek van de klachten en specifieke therapie details niet openbaar gemaakt.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: