Laag zelfbeeld verhelpen door hypnose

laag zelfbeeld verhelpen door hypnose

De praktijk

Kun je een laag zelfbeeld verhelpen door hypnose? In mijn praktijk ontvang ik zelden mensen met een goede dunk over zichzelf en die zie ik niet alleen in mijn praktijk. Ik ontmoet ook regelmatig mensen met een negatief zelfbeeld in het dagelijkse leven. Vandaar dat ik hier uitgebreid wil op ingaan. De negatieve gevolgen zijn namelijk slopend. Ik vergelijk het met een sluipend gif dat zich in je leven zet, en zich daar nestelt. Het lijkt soms hopeloos, toch kun je er iets aan doen.

Omdat het belangrijk is een volledig beeld over de oorzaak en de gevolgen ervan te hebben, overloop ik :

 

Oorzaken van een laag zelfbeeld

Hoe komen mensen aan dat laag zelfbeeld? Er zijn verschillende factoren, de belangrijkste zijn:

oorzaken laag zelfbeeld

oorzaken laag zelfbeeld

Opvoeding

Vroeger

Ouders, broers & zussen, familiale problemen, er zijn veel redenen waarom het zelfbeeld van een kind onder druk komt te staan. Tegenwoordig gaat het anders, maar nog niet zo lang geleden werd in de opvoeding van kinderen de nadruk gelegd op alles wat ze “verkeerd” deden.  Als ze iets goeds deden werd daar niet zoveel aandacht aan besteed want dat was normaal.  Dat negatieve werd er dus al heel vroeg ingepompt en omdat het onderbewustzijn van een kind constant volledig openstaat, zijn die negatieve opmerkingen er ingegraveerd.  Die opmerkingen kent iedereen allicht:  “Kan jij nou nooit eens iets goeds doen?”, “Waarom doe je dat nu weer zo?  Je weet toch hoe het moet.  Zal je het dan nooit leren?” Of als je met iets zat, lichamelijk of emotioneel: “Niet flauw doen, hé!”, “’t Is altijd wat met jou!”, enzovoort…

Nu

Ook nu nog komt men mensen tegen die hun kinderen zo opvoeden, maar een andere vorm van neerhalende opmerkingen is: “Neem eens een voorbeeld aan je broer!”, “Als je zo verder doet, dan zal er nooit iets worden van jou.” Toch is het niet altijd negatief of negatief bedoeld. Integendeel! Liefdevolle ouders kunnen hun kind onbewust verstikken. En ouders hebben ook hun problemen, die kinderen niet kennen of snappen, waardoor ze soms minder liefdevol overkomen dan ze eigenlijk willen.

Zelfs met goeie intenties kan een kind iets fout wegschrijven. Wat belangrijker is, is dat kinderen positieve of onbelangrijke gebeurtenissen soms fout opvatten. Niet alleen van de ouders. Een kinderbrein is niet volgroeid en maakt soms rare kronkels. Dat geldt trouwens niet alleen voor de opvoeding, maar ook voor school.

School

Schoollopen moeten we allemaal. Voor velen is dat gelukkig een fijne ervaring. Er zijn echter jongeren voor wie school een opgave is. Pesten en uitsluiten, zelfs voor een korte periode, tekenen mensen vaak voor het leven. Ik hoor dit vaak. Wie niet sterk in zijn schoenen staat én de nodige ondersteuning krijgt, gaat uiteindelijk een andere kijk op het leven en op zichzelf krijgen.

Maar ook een verkeerde studiekeuze kan een impact op je zelfbeeld hebben. Als je geen aansluiting op de leerstof vindt, of je moet constant veel moeite doen om bij te blijven, krijgt het zelfvertrouwen een fikse knauw.

Relaties

Dat een goede partnerkeuze de sleutel tot een vervuld huiselijk leven is, spreekt voor zich. Toch is dat niet evident. Vooral als we jong zijn maken we al eens onbesuisde keuzes. En soms blijven we daar (een tijdje) in hangen. Een manipulatieve partner, ontrouwe partner, onbetrouwbare partner,… Vaak nemen we de schuld op ons, waardoor we ons nog slechter gaan voelen. Als je die partnerkeuze dan herhaalt, zet je een patroon vast, en patronen zijn moeilijk te doorbreken. Eenmaal een bepaalde trend is gezet, blijf je er gemakkelijk naar teruggrijpen.

Werk

Ik vergelijk werk nogal eens graag met schoollopen: dezelfde soort mensen en dezelfde soort problemen, maar in een volwassen setting. Of het nu een leidinggevende of een collega is, pesten op het werk gebeurt. Soms zelfs onbewust, al is dat gelukkig een minderheid. Toch zie ik volwassen mannen en vrouwen die zich professioneel constant moeten weren, en niet durven reageren of opstappen.

Vaker gaat het over het gevoel hebben er niet bij te horen of er niet in te passen. Geen waardering krijgen voor wat je doet en gaan twijfelen aan jezelf. Elke collega zit in diezelfde ratrace, waardoor niet alle reacties hartelijk en oprecht zijn. Dat schrijven we dan weer persoonlijk weg en de vicieuze cirkel doet zijn werk. Sommige jobs passen ook gewoon niet (meer) bij je, waardoor je elke dag een gevecht levert. Een gevecht kost energie, en gaat vaak ten koste van je gezinsleven. Zo ondermijn je je zelfbeeld nog meer.

Wat is het gevolg?

Van de ergste uitwassen, tot de kleine soms “onbelangrijke” details, prenten die situaties je in dat jij niet voldoet. Het ligt aan jou. Je gaat aan jezelf twijfelen. Misschien trek je jezelf in twijfel. Of je gelooft zelf dat jij mee aan de basis ligt. Het gevolg van al deze inprentingen kan heel sterk zijn. Zo sterk dat ze bij de minste tegenslag in het leven weer helder opkomen en nog eens extra bevestigd worden. Hierdoor groeien ze uit tot “Ik kan niets.” of erger nog “Ik ben niets.” Uiteindelijk verwordt het soms tot een dagelijkse onrust die constant op de loer ligt en je leven beïnvloedt. Vaak is dat zelfs onbewust. Hierdoor haal je niet alles uit je leven, en blijft je potentieel niet aangeboord. Jammer, want je kunt zoveel meer. Wat erger is, is dat je deze onbewuste houding aan je kinderen kunt doorgeven.

Wat kun je er aan doen?

Om dergelijke inprentingen zelf te neutraliseren, heb je enorm veel overtuiging nodig en steun van iemand die je voortdurend aanmoedigt.  Een goede start zou zijn om een lijstje te maken met wat je allemaal wel kan en doet en bewust jezelf mentaal te belonen wanneer je die dingen doet met “Zie je wel dat ik het kan.” of “Dat heb ik weer eens mooi voor mekaar gekregen.”  Als iemand met wie je een goede band hebt jou daarbij ook nog regelmatig een complimentje geeft, kan het langzaam maar zeker de betere kant opgaan met je zelfbeeld.  Het blijft echter moeilijk om die aloude inprentingen weg te krijgen, ze zijn er zo lang geweest.

Kun je een laag zelfbeeld verhelpen door hypnose en hypnotherapie?

Ja! Er zijn verschillende manieren om hiermee te werken. In hypnotherapie werk ik hiervoor graag met hypnose en regressie. Zoals je op de gelinkte pagina’s kan lezen, zijn deze methoden snel en doeltreffend.

Hoe gaan we te werk?

In hypnose gaan we via regressie terug naar het moment dat jou het hardst heeft aangegrepen, en we kijken naar de eerste keer dat je een bepaald negatief idee over jezelf had. Deze momenten ga je herbeleven en herschrijven. Je begint eerst met deze momenten naar waarde te schatten en in zijn werkelijke context te zetten. Vooral voor incidenten van tijdens je kindertijd, kan er iets verkeerd geïnterpreteerd of verkeerd weggeschreven zijn door je kinderbrein.  Daarna gaan we alle pijnlijke momenten herbekijken, herwaarderen, en vooral je oude overtuigingen wijzigen. Ondertussen ga je jezelf aanmoedigen en complimenteren . Dat herhalen we enkele keren, om alle negatieve ballast te verwijderen. Tussendoor check ik of de negatieve lading eraf is, hoe jij je nu in de situatie voelt. De situatie wordt niet uitgeveegd, maar in het nu herschreven met alle informatie en levenslessen die je nu hebt.

Na enkele situaties op deze manier doorlopen te hebben raakt de inprenting geneutraliseerd en komt er weer zelfvertrouwen in de plaats van angst en vertwijfeling.  Een extra suggestieve oppepper in hypnose brengt het zelfbeeld weer op een gezond peil.

Meer informatie

Deze uitleg is natuurlijk kort en technisch. Het is ook heel moeilijk om dit proces minutieus te beschrijven: elke hypnosesessie is anders, ieder individu heeft zijn eigen verhaal. Ik probeer op de informatiepagina’s een beter geheel te schetsen van hypnotherapie en regressietherapie, en van andere vaak gebruikte technieken. Voel je vooral vrij om daar uitgebreid in te snuffelen. Alvast veel leesplezier!

aanverwante artikelen

Zelfvertrouwen. Hoe werk je er aan?

Persoonlijk of niet?

Negatief Denken

 

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: