Over Hypnose en Zelfhypnose

Over hypnose en zelfhypnose

Wat je moet weten over Hypnose en Zelfhypnose? Voor ik een uitleg over zelfhypnose geef, is het wellicht interessant om het even te hebben over hypnose in het algemeen.

Wat uitleg

Hypnose is het gebruik van een alledaagse trance waarbij het mogelijk wordt om diep te ontspannen of om – op een al dan niet interactieve manier – probleemsituaties op te lossen. De techniek van hypnose is een hulpmiddel om het onbewuste in gang te zetten om een gedragsverandering te verkrijgen of om emotionele problemen op te lossen. Het is vaak ook een efficiënte methode voor het verhelpen van vage (of soms duidelijke) klachten waarvan er geen oorzaak gevonden kan worden.

Wat is hypnose?

Hypnose is een veranderde ervaringstoestand. Die veranderde ervaringstoestand laat zich het best als volgt uitleggen. Met hulp van hypnose kun je jezelf zó sterk concentreren op één gebeurtenis, één stukje van de werkelijkheid, dat vrijwel alles er omheen wegvalt. Door middel van hypnose kun je jouw gedachten zó op één zaak richten dat al het andere minder belangrijk wordt en tijdelijk geen rol meer speelt.
Tijdens hypnose is er een zeer sterk vernauwde concentratie. Alles wat niet van belang is op het moment, vervaagt of verdwijnt zelfs op de achtergrond. Hoewel er nog steeds zintuiglijke waarneming kan zijn, is het zo dat de concentratie zich (bijna) uitsluitend richt op de woorden van de hypnotiseur en de innerlijke reacties daarop.
Hypnose is geen mysterieuze aangelegenheid. Een hypnotiseur heeft evenmin bijzondere krachten.

Wat is het verschil tussen (hetero)hypnose en zelfhypnose?

Wanneer een hypnotiseur iemand in hypnose brengt, heet dat heterohypnose. Wanneer men zichzelf in hypnose brengt spreekt men van zelfhypnose. In beide gevallen ben je in dezelfde staat van hypnose. Zelfs in heterohypnose blijft je in controle over wat er gebeurt, ook in het al dan niet accepteren van eventuele suggesties.

Kun je met zelfhypnose evenveel als met heterohypnose?

Wellicht niet, omdat je niet de ervaring van een ervaren hypnose therapeut of hypnotiseur hebt. In zelfhypnose is het moeilijk om intensief te werken op jezelf. Teruggaan naar je angst voor spinnen en dat oplossen, is wellicht heel moeilijk om op je eentje te doen. Maar je kunt wel met suggesties werken om die angst aan te pakken. Je neemt dan weliswaar de oorzaak niet weg, maar je ergste reactie is dan wel onder controle. Zelfhypnose leent zich dus uitstekend voor suggestief werk.
Voor wie zich echt engageert en er zich in vastbijt, kan zelfhypnose blijvend resultaat geven op vele vlakken. Met zelfhypnose kun je bijvoorbeeld emoties verzachten zoals verdriet, angst of woede, slechte gewoonten afleren, goede gewoonten creëren en de concentratie aanscherpen.

Wat is suggestie?

In onze samenleving speelt suggestie een grote rol. Zijn we niet allemaal beïnvloed door de suggesties van reclame? Hebben we niet allen de neiging om te geloven wat in de krant staat of wat op radio en televisie komt? Een suggestie is dus een instructie of opdracht die je aan jezelf geeft om iets bepaalds te denken of te vinden.
We zijn allemaal gevoelig voor suggestie – de een al wat meer dan de ander – en in hypnose kun je door de vernauwde concentratie en het rechtstreekse contact met je onderbewuste, juist gemakkelijker suggesties aanvaarden. Zolang ze aansluiten bij jouw overtuigingen natuurlijk.

Lukt zelfhypnose gemakkelijk?

Soms wel en soms niet. De meeste mensen dienen geconditioneerd te worden voor zelfhypnose. Dat wil zeggen dat je het gewoon moet worden. Deze conditionering wordt vergemakkelijkt door bijvoorbeeld zelfhypnose-oefeningen te doen. Net zoals bij alles wat je wil leren, zal ook hier voor de meesten gelden dat oefening kunst baart. Voor de een een fluitje van een cent, voor de ander een moeilijke opgave.

Hoe kan ik werken op mezelf?

Je kunt jezelf suggesties of instructies geven als je in hypnose bent. In een staat van hypnose ben je namelijk altijd bewust van wat er gaande is. Je hoort wat er gezegd wordt. Bij heterohypnose volg je de instructies van de hypnotiseur, en je komt uit hypnose wanneer de hypnotiseur dat zegt. In zelfhypnose heb je zelf alles onder controle. Dat betekent dat je kunt denken, spreken, redeneren, handelen, suggereren of wat dan ook. Je kunt jezelf luidop suggesties geven of mentaal, in stilte. In beide gevallen kom je hierdoor niet uit hypnose tenzij dat de instructie van jouw suggestie is.

Hoe breng ik mezelf weer uit zelfhypnose?

Uit hypnose komen, doe je door jezelf die instructie te geven. Bijvoorbeeld door jezelf te zeggen om bij de vijfde tel de ogen te openen, jezelf goed te voelen en klaarwakker te zijn en dan is het enkel nog tellen van 1 tot 5. Afhankelijk van de omstandigheden kan het voorvallen dat je in slaap valt tijdens een zelfhypnose. Dit is helemaal niet erg. Je zult op een natuurlijke manier weer ontwaken of door iets of iemand gewekt worden.

(Zelf)Vertrouwen!

Vertrouwen is heel belangrijk om het hypnoseproces te laten slagen. Als je naar een hypnotherapeut gaat en er is geen vertrouwen of het kan niet opgebouwd worden, dan zal vaak de hypnose niet lukken. In het geval van zelfhypnose dien je echt voldoende vertrouwen te hebben in jezelf én in hypnose om succesvol te kunnen zijn. Daarom is het voor sommigen nodig om er meer over te leren voor eraan te beginnen.

Hoe begin ik er aan?

Op enkele van mijn pagina’s heb ik uitvoerig geschreven over zelfhypnose. Daar kun je je inlezen. Doe zeker ook eens de zelfhypnose oefening, om de voeling te krijgen. Je mag ook altijd op mijn youtube kanaal kijken. Daar heb ik -momenteel 1- video’s staan. Deze geleide relaxaties of meditaties zijn zelfhypnoses die je gewend maken aan zelfhypnose en trance.
Mocht het je niet lukken, heb je hulp nodig, of wil je gewoon nog een stapje verder gaan, voel je dan vrij mij te contacteren. Samen leren we jou hoe zelfhypnose werkt.

Succes, en laat me vooral weten hoe het lukt!

Aanverwante artikelen

Hoe kun je rust vinden bij angst. Een korte video.
Positief denken en blijven in moeilijke momenten.
Beslissingen en keuzes.
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: