Coaching: New Year, New Me?

coach - mental coach

☞ stoppen met roken – minder en gezonder eten – meer bewegen ☞ belang zelfvertrouwen en zelfbeeld ☞ belang realistische doelen ☞ met download link voor handige checklist ☞ blijvend resultaat ☞ mental coach ☞ 15+ jaar ervaring ☞Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Een mental coach en coaching helpt je om je doelen te bereiken en je leven een andere wending te geven. Coaching draait om het beste uit jezelf te halen, waarbij je angsten en belemmeringen overwint en zelfvertrouwen opbouwt.

New year, New Me!

In het begin van het nieuwe jaar maken velen een lijstje met goede voornemens, en storten zich daar dan fanatiek op. Ik vind dat een beetje raar. Dan heb je net een tijd van feesten achter de rug, waarbij je misschien een hoop alcohol en eten binnen hebt, lig je in een halve suikercoma, en dan ga je voornemen om een dag of 2 later elke dag 5 km te lopen, een strak dieetplan te volgen, stoppen met roken of drinken, …. Is dat niet een beetje onrealistisch denk ik dan voorzichtig. De kans is groot dat je de lat zo waanzinnig hoog legt en geen rekening houdt met je beperkingen, dat je binnen de kortste keren tegen je grenzen aanloopt. Je ‘faalt’, je raakt gefrustreerd en je haakt af. Een desillusie rijker.

Klinkt het bekent in je oren? Troost je, je bent bent niet alleen.

Geef je leven een andere wending.

Mag je dan je leven geen andere wending geven? Natuurlijk wel, alleen doe je dit best op een realistische manier die bij je past en op een moment dat je er goed mee kunt omgaan. Ik geef daarbij graag het voorbeeld van de kleerkast. Stel dat je besluit dat je een totaal andere kledingstijl wilt, dan ga je niet terstond heel je kleerkast leegmaken en alles wegdoen. Er zijn praktische bezwaren: tot je andere kleren hebt moet je nog gekleed zijn, financieel is het vaak moeilijk om alles direct opnieuw te kopen. Je overdenkt je nieuwe keuze: kun je die nieuwe kledingstijl met je professionele leven matchen, is het haalbaar voor het alledaagse leven? En je zoekt naar compromissen voor die momenten waarop het niet kan.
Voor iets simpels als een andere stijl is er genoeg om over na te denken.  Verdient een meer ingrijpende beslissing dan ook niet je tijd en aandacht voor je een radicale ommezwaai maakt?

Hoe kan ik mijn doelen bereiken?

Persoonlijkheid is daarbij belangrijk. Ik zie mensen bij wie de druk heel hoog moet liggen, of de uitdaging extreem groot moet zijn. Dat is dan geweldig! Zij mogen op 2 januari -van de ene dag op de andere- stoppen met roken, op dieet gaan én een trainingsplan volgen. Het zijn uitzonderingen, maar ze zijn er. Gewoonlijk heb je kleine stapjes nodig, die overzichtelijk zijn. Stapjes die ook passen in je huidige levensstijl. Je beslissingen en de uitvoering ervan moet vooral praktisch inpasbaar zijn. Het is fijn om te besluiten dat je elke dag 5 km wilt lopen, maar als je een drukke fulltime baan hebt en alleenstaande ouder van 2 kleine kinderen bent, dan zit het er dik in dat er momenten zullen zijn dat je er niet toe komt. Wat dan? Hoe ga je daar mee om? Welke oplossing kun je daar dan op voorhand voor bedenken? Kun je iets anders doen, of op een andere manier? Is een loopband iets voor jou? Geeft een andere vorm van beweging jou evenveel voldoening? Allemaal dingen om op voorhand te overwegen.

Ondersteuning

Als ondersteuning geef ik graag een checklist mee met punten die je kunt overdenken, zodat je op een goeie manier een planning kunt opmaken. Ik merk in de praktijk dat het realistisch overdenken vaak helpt. Ook het besef dat kleine beetjes genoeg zijn. Vasthouden aan je doelen kun je alleen als de doelen realistisch én goed geworteld zijn, als je struikelpunten op voorhand kunt duiden, en als je weet hoe je kunt omgaan met de mindere momenten.

En als je begint, vergeet dan niet

  • advies/raad te halen op plaatsen en bij mensen met de nodige ondervinding.
  • ruimte te laten voor afwijking (soms lukt het niet, en dat kan en mag!)
  • jezelf onderweg te feliciteren
  • te genieten van de rit

 

Hoe vaker je iets doet, hoe meer je lichaam en geest het herkennen. Na een tijdje wordt je nieuwe routine dus de ‘gewone’ manier van leven. Zo sluipen slechte gewoonten er in, maar zo kun je evengoed je vernieuwde ingesteldheid verankeren.

Mocht je dus de voorbije week wat té enthousiast aan iets begonnen zijn, laat het niet los. Zoek hoe je de grote uitdaging in kleine stapjes kunt opdelen en begin daar. Laat je niet van de wijs brengen, en geniet van al je successen!

Als ik kan meedenken, of op een of andere manier jou kan helpen je doelen te bereiken via coaching, hypnose therapie en/of regressietherapie, voel je dan vrij mij te contacteren. In de kennisbank vind je een veelvoud aan informatie, die je misschien ook al op weg kan zetten.

Genis

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: