Perfectie. Een zoektocht naar onrealistische doelen.

Perfectie en onrealistische doelen

Perfectie?

Onze zoektocht naar perfectie kent geen grenzen. We worden dan ook onophoudelijk bestookt met beelden van (onbereikbare) schoonheid -Onberispelijke huid! Six pack spieren!-, belaagd door “waarzeggers” die ideale levensscenario’s beloven -Geweldige relatie! Het leven is een feest!- en achtervolgd door herinneringen aan onze ouders die ons vooruit duwden: Diploma’s! Belangrijke job! Als we een paar van deze punten hebben bereikt, zullen we echt gelukkig zijn, toch?

Nou ja, misschien ook niet. Maar het vooruitzicht van de belofte naar geluk door het nastreven van perfectie, het is en blijft een krachtig lokmiddel. Toch zijn er veel valkuilen aan die zoektocht naar perfectie. Studies wijzen uit dat mensen die perfectionisten zijn in feite minder succesvol zijn, minder productief zijn, last hebben van grotere hoeveelheden stress en andere medische problemen, en moeite hebben met een gezond zelfbeeld. Kortom, mensen met perfectionistische neigingen delen vaak een aantal niet zo gezonde eigenschappen: het meedogenloze nastreven van onrealistische doelen, een constante ontevredenheid over hun voltooide werk en een diehard geloof dat perfectie verbonden is met eigenwaarde. Klinkt het bekend in je oren?

In feite is perfectie net datgene wat ons verhindert gezien te worden en de vlucht voorwaarts te nemen. Hoewel elke terechte inspanning je tijd verdient, zijn er enkele goede redenen om toch een “minder perfect” leven te omarmen.

1. Verminderde stress.

Wie zichzelf constant pusht, opjaagt en vooruit duwt, zet een reeks van fysieke en psychologische reacties in gang die het stresshormoon én angst verhogen. Dit kan in de loop van de tijd ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

2. Je stelt veel minder uit.

Verbaast je dat? Perfectie kan verlammend werken, waardoor je soms geremd bent. Als je minder gefocust bent op het eindresultaat, kun je meer geïnspireerd werken. Kortom: je begint sneller, je hebt meer zin om door te werken én je bent sneller klaar. 

3. Je hebt meer plezier.

Wanneer je jezelf toestemming geeft om fouten te maken, wordt een opdracht of een taak minder zwaar. Vaak zelfs plezierig. Je boort je creativiteit meer aan, én je bent minder star. Win-win over de hele lijn!

4.Vrije tijd!

Elke schilder weet dan een schilderij nooit “klaar” of “af” is. Er komt gewoon een moment dat je ophoudt. Het is goed geweest. Eens je jouw moment van stoppen bepaald hebt, krijg je vrije tijd. Ruimte. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

5. Je groeit.

Fouten helpen je! Uit eerdere mislukkingen kun je leren hoe het beter kan. Zo kun je begrijpen wat er fout loopt en leer je hoe je het kunt vermijden. Een leerproces is zoveel meer waard dan een “lege” hang naar perfectie die je alleen stress bezorgt, maar je niets bijbrengt of ondersteunt.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je onhaalbare doelen vervangt door meer realistische. Dat je jezelf went aan best wel geweldig en het is goed genoeg. Dit wil niet zeggen dat je de kantjes er moet aflopen of slordig mag werken. Het wil zeggen dat je eerlijk met jezelf je beste inzet geeft, en daar dan tevreden mee kunt zijn. Zolang je geen hartchirurg bent, is goed genoeg een mooie optie.

Als je merkt dat perfectie een moeilijk onderwerp blijft of als de drang naar perfectie de bovenhand blijft hebben, dan is er wellicht meer aan de hand en is het tijd om dit aan te pakken.
Surf eens door de hypnose site, misschien geeft dit je inspiratie om met jezelf aan de slag te gaan. Krijg je interesse in hypnose, dan is er een volledige site met achtergrondinformatie. Je mag ons ook gewoon contacteren. We helpen je graag verder.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: