Waarom eet jij?

Hypnotherapie Eten Rustpunt

Waarom eet ik?

Het kan verbazend klinken, maar elk eet- of gewichtsprobleem heeft vaak een oorzaak die meestal weinig of niets met eten te maken heeft.
De ware oorzaak ligt meestal in totaal andere dingen die zeer individueel zijn voor iedereen. Zo kan overmatig eten een lichamelijke bescherming bieden tegen de buitenwereld of bepaalde aspecten daarvan. Het kan een “pantser” vormen tegen bijvoorbeeld vervelende, agressieve, tiranniserende of veeleisende mensen. Vaak zijn dat mensen uit de directe omgeving (ouders, partner, baas, collega’s…). Het kan een bescherming zijn tegen vervelende gevoelens of gewoon een rustmoment geven in een erg druk en chaotisch leven.
Het kan ook zijn dat je niet in staat bent om dingen los te laten en dit letterlijk ook niet kan met het lichaam. In dat geval kan het zelfs zijn dat er geen eetprobleem is, maar enkel een lichamelijke opstapeling van alles wat via de spijsvertering naar binnenkomt. Deze laatste groep eet trouwens vaak uiterst gezond.

Wat is emotioneel eten?

Emotionele eters liggen duidelijk in de knoop met iets. Zij eten uit frustratie, verdriet, kwaadheid, schuldgevoel of wat dan ook. Toch zijn de meesten er zich niet van bewust dat zij hun negatieve gevoelens compenseren met hun eetgedrag. Een typisch voorbeeld hiervan is dat men als baby slechts uit de wieg gehaald werd om de luier te verversen of om te eten.  Bij het eten kreeg men dan een dosis liefde, warmte en geborgenheid te voelen, waardoor de link ontstaan is dat eten een goed gevoel creëert.  Dat geeft het nu nog iedere keer, maar het goede gevoel stopt met de maaltijd. Het gaat dan meestal over in een schuldgevoel waardoor er weer naar een goed gevoel uitgekeken wordt dat kan gevonden worden door -inderdaad- te eten.  En zo blijft men maar eindeloos doorgaan zonder er zelf iets te kunnen aan veranderen.  Geen enkel dieet houdt stand in dergelijke situaties.

Hoe pak je emotie-eten aan?

Het weten is één ding, het aanpakken een ander. De keuze van hypnotherapie biedt het voordeel dat je werkt aan de wortel van het probleem. Met hypnotherapie werk je aan de oorzaak, waardoor deze gegarandeerd niet terugkomt en niet overslaat in een andere compensatie. Ook dat is een veel voorkomend probleem dat onderbelicht is, je wilt namelijk niet van het ene probleem in het andere terecht komen. Uiteindelijk moet jij je goed in je vel voelen, daar gaat het bij hypnotherapie om. Het proberen waard!

Heb  je interesse in hypnotherapie, zijn werking en zijn resultaten? Neem een kijkje op de sites van hypnotherapie en RustpuntHier vind je een site met alle achtergrond informatie over hypnose.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: