Woede en agressie bedwingen

woede bedwingen - agressie bedwingen

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

☞ woede en agressie bedwingen ☞ met hulp hypnose en regressietherapie ☞ praktische tips ☞ begeleiding mogelijk ☞Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Woede is een normale emotie. We ervaren ze van tijd tot tijd allemaal. Toch blijft woede een taboe. En dat is niet zo ongewoon.
Woede kan namelijk ongelooflijk destructief zijn als je niet weet hoe je ze kunt beheersen of hoe je ermee kunt omgaan. Frequente en/of misplaatste woede kan je reputatie schaden, je relaties vernietigen, je kansen beperken en zelfs je gezondheid schaden.
Woede, en bij uitbreiding agressie, kan je leven gaan beheersen, en dan is het tijd om in te grijpen. Al kun je best eerder aan de bel trekken. Zover hoeft het echt niet te komen.

in dit artikel lees je
Wat is woede?
Woede is een taboe.
Hoe bedwing je woede of agressie?
Hulp van hypnose en regressietherapie.
Woede bedwingen: zelfhulp tips
Tot Slot

Wat is woede?

Woede is een emotie die kan optreden bij iemand die gedwarsboomd of tegengewerkt wordt, als diens “territorium” betreden wordt, of als zijn of haar grenzen overschreden worden. Woede kan zich uiten in woorden (schelden, schreeuwen) of in daden in de vorm van fysiek geweld (slaan, schoppen, handtastelijkheden of zelfs het gebruik van wapens).
Wikipedia

Woede is een prikkel of drang die je aanzet om actie te ondernemen, verbaal of fysiek. Het is een sterke emotie die we vaak verstoppen en onderdrukken. Het is geen fijne sensatie en het opgekropte gevoel blijft nog een tijd nazinderen. Waardoor een volgende boosheid weer sneller escaleert naar woede en/of agressie.

Woede is een taboe.

Omdat woede een sterke emotie is, is ze vaak onbespreekbaar. Mensen schamen zich, vooral al ze zich al eens laten gaan. Of ze worden geweerd uit hun omgeving: als paria’s behandeld. Terwijl iemand met een woede-probleem gewoonlijk geen slecht mens is. Gewoon iemand met opgekropte emoties, die er plots allemaal tegelijk uitvliegen. Maar daar heeft de naaste omgeving natuurlijk geen boodschap aan. Ook dat is begrijpelijk, niemand is graag blootgesteld aan destructief gedrag. Zelfs al is het “niet gevaarlijk”. Trouwens, waar (en wanneer) ligt de grens.

Hoe bedwing je woede of agressie?

Weet jij waarom je woedend wordt? Weet jij wat je agressie veroorzaakt? De kans is groot dat je zelf niet begrijpt waarom je zo extreem op sommige mensen of gebeurtenissen reageert. Om dat te weten, heb je de uitlokkende factoren of triggers nodig. Eens je weet wat je zo boos maakt, kun je de woede namelijk kanaliseren en zelfs voorkomen.
Achter je triggers komen is echter niet altijd simpel, omdat ze niet voor de hand liggen. Je denkt misschien te begrijpen waarom je boos wordt omdat je de oppervlakkige en voor de hand liggende redenen voor waar aanneemt. Maar als je dieper zou kunnen zien, dan ligt daar vaak nog een onderliggende oorzaak. Een oorzaak waar je vaak niet opkomt of bijkomt en die toch de sleutel is tot de oplossing.

Woede bedwingen: zelfhulp tips

Wat kun je zelf al doen, voor je therapie inroept? Dan zijn er al een paar vuistregels, die je vooruit kunnen helpen:

Tips om woede te bedwingen

  • Erken je emotie: Als je het moeilijk vindt om je woede te beheersen, is eerlijk zijn het eerste wat je moet doen om jezelf te helpen. Erken dat je een probleem hebt. Dan kun je een plan maken en eraan werken.
  • Vertrouwen: Boze mensen geloven vaak dat anderen dingen expres doen om hen te irriteren of te frustreren. Stop die gedachte. Mensen zijn minder vaak met jou bezig dan je denkt! Probeer er vertrouwen in te hebben dat mensen het beste met je voorhebben.
  • Luister! Miscommunicatie draagt ​vaak ​bij tot frustrerende situaties. Hoe beter je luistert naar wat iemand zegt, hoe gemakkelijker het is om een ​​oplossing te vinden zonder boze reactie. Dus, verbeter je actieve luistervaardigheid. Wanneer iemand je aanspreekt, concentreer je op wat ze zeggen en laat je niet afleiden door bv je antwoord al te formuleren voordat ze uitgesproken zijn.
  • Wees assertief: Het woord is assertief, niet agressief. Als je agressief bent, ben je enkel bezig met jezelf en wat jij ‘denkt‘ hoe de situatie is.
    Assertief wil zeggen dat je tijdig je grenzen en je verwachtingen aangeeft. Je kaart eventuele problemen snel aan. Door dit te doen voorkom je dat je gefrustreerd en overprikkeld raakt, waardoor je je geduld zou verliezen.
  • Hou het overzicht: Als je duidelijk weet wat je wilt, en hoe je wil dat het verloopt, zie je of er iets mis loopt of anders gaat dan de bedoeling is. Je kunt daar dan op inspelen. Zo escaleert de boel niet.
  • Neem bedenktijd voor je reageert: Als je boos bent, is het vaak moeilijk om jezelf correct uit te drukken. Neem daarom eerst de tijd om voor jezelf duidelijk te formuleren wat je wilt zeggen. Zo raak je niet gefrustreerd omdat je boodschap niet aankomt. En frustratie is een belangrijke trigger voor woede en agressie.

Hulp van hypnose en regressietherapie.

Ik schreef in een eerder artikel al: Woedebeheersing is noodzakelijk. Je emoties kunnen beheersen is een essentie in een samenleving. Natuurlijk mag je boos zijn, maar je moet ook in staat zijn je impulsen te bedwingen. Anders wordt samenleven wel heel moeilijk.
Het is daarom van belang dat je hulp zoekt, als je je woede zelf niet onder controle krijgt. Voor je omgeving maar zeker ook voor jezelf. Je woede kunnen bedwingen is essentieel!

Waarom kiezen voor hypnose en regressietherapie?

Wat ik fijn vind aan hypnose en regressietherapie, is dat je voorbij de oppervlakkige laag gaat en probleemloos de essentie aanraakt. Waarom en waardoor ben je zo boos?
Je legt de triggers en de onderliggende oorzaken snel en effectief bloot. Hierdoor kun je de ‘onvrije’ en onbewuste reacties die jouw emoties sturen eindelijk gaan herprogrammeren. Je kunt zelf ingrijpen en jezelf weer de vrijheid van expressie gunnen. Zonder hinderlijke emoties of ongepast gedrag.
Daarnaast kun je al die opgekropte emoties en frustraties eindelijk kanaliseren en oplossen, en dit met minimale interventie en hinder. Ik merk vaak dat dit een opluchting is: het bevrijdende effect van de ontlading is vooral heel sterk bij woede en agressie.
Eens bevrijd van de ballast van oude opgekropte emoties en met een gezonde manier om met negatieve emoties om te gaan, sta je anders in het leven. Je woedecyclus is onderbroken en je bent in staat je gedachten te beheersen.

Tot slot

Zelfhulp is fijn, en ik ben de eerste om dit toe te juichen. Denk er wel om dat woede en agressie een grote impact op jou, maar ook op de levens van anderen hebben. Ga hier niet te lichtzinnig mee om, en zoek tijdig de hulp die bij jou past en die jij en je omgeving nodig hebben.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Woede uitbarstingen beheersen
Over Hypnose en Zelfhypnose
Gefrustreerd en machteloos: wat te doen?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: