Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen en zelfbeeld verbeteren.

☞ zelfvertrouwen opbouwen ☞ belang van zelfvertrouwen en zelfbeeld ☞ verband zelfvertrouwen en geluk ☞ begeleiding mogelijk ☞ blijvend resultaat ☞Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Zelfverzekerdheid of zelfzekerheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is. Als men in werkelijkheid minder capabel is dan gedacht, dan is er sprake van zelfoverschatting. Andersom is er sprake van zelfonderschatting. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfvertrouwen

Op zich is het redelijk rechttoe rechtaan: zelfvertrouwen is vertrouwen in eigen kunnen. Was zelfvertrouwen opbouwen ook maar zo simpel.

In dit artikel:
Het belang van zelfvertrouwen opbouwen.
Zelfvertrouwen krijgen.
Wat kun je doen om zelfvertrouwen op te bouwen?

Zoek hulp
Tot slot

Het belang van zelfvertrouwen opbouwen.

Iedereen weet dat zelfvertrouwen heel belangrijk is, maar wat niet iedereen weet, is de mate van het belang ervan. Zelfvertrouwen is belangrijker dan je je kunt voorstellen.
Een positief zelfbeeld zorgt ervoor dat je in jezelf gelooft, en dat je dat uitstraalt. Zowel privé als professioneel.

Als er keuzes gemaakt worden, valt het voordeel altijd voor degene die rust en zekerheid uitstraalt. Bij een sollicitatie of een promotie is het belangrijk zeker te zijn van je capaciteiten en je kwaliteiten. Een onzekere kandidaat wordt zelden gekozen. Ook in relaties of vriendschappen is je zelfbeeld van belang: als je op sociale evenementen geen gesprekken durft aanknopen of connectie kunt aangaan, dan heb je een probleem.

Bij zelfvertrouwen gaat het er ook om te weten dat je goed in staat bent om levensproblemen het hoofd te bieden. Hierdoor ga je minder negatief in het leven staan. Want het zijn net de momenten dat ons zelfvertrouwen het laagst is, dat we ons het meest rot voelen als iets tegenslaat.

Zelfvertrouwen en geluk zijn dan ook sterk met elkaar verbonden.

Zelfvertrouwen krijgen.

Zelfvertrouwen en geluk versterken elkaar. Dus weet je dat het belangrijk is om aan je zelfvertrouwen te werken. Dat doe je door voor psychische veerkracht te zorgen. Als iemand psychisch zwak staat is het begrijpelijk dat hij het moeilijker heeft om zelfvertrouwen te vinden. Veerkracht zorgt dat je om kunt gaan met de stress en de tegenslagen van het leven, en er sterker uitkomt, waardoor je weer verder komt in het leven.

Wat kun je doen om zelfvertrouwen op te bouwen?

Zonder zelfvertrouwen zul je zeker veel kansen missen omdat je bang bent om het risico te nemen iets te proberen waarvan je niet zeker bent dat je het aankan. Je kunt er echter iets aan doen. Hoe bouw je zelfvertrouwen op:

Maak een “zelfie”

  • Pak een stuk papier en noteer je sterke punten en je zwakke punten.
  • Noteer je verwezenlijkingen. Vergeet zeker ook de “onbelangrijke” details niet!
  • Blijf dit bewerken totdat je tevreden bent met wat je hebt geschreven.
  • Blijf het dagelijks lezen totdat je echt zeker weet dat wat je hebt opgeschreven je echte vaardigheden en verwezenlijkingen zijn.

Leer jezelf kennen!

Als je een goed inzicht hebt van je mogelijkheden en van wie je bent, dan voel je je sowieso al zekerder. Maak je zelfie dus!

Je bent niet afhankelijk van de mening van anderen.

Wanneer iemand je bekritiseert of labelt, kun je terugvallen op je zelfie en zien of de opmerking overeenkomt met jouw oordeel over jezelf. Als dit niet het geval is, kun je de opmerking gewoon laten vallen. Je kent jezelf, dus je bent niet afhankelijk van anderen om je te vertellen wie je bent of wat je aankunt.

Het is niet onbeleefd om de mening van anderen te negeren.

Je kent jezelf beter dan een ander je kent, vooral als je de zelfie hebt gemaakt. Daarom zal je mening over jezelf waarschijnlijk het meest relevant zijn.

Een mening is altijd gekleurd, zelfs die van mensen die het beste met je voor hebben. Daarnaast zijn er zeker mensen die jou niet liggen of die jou niet leuk vinden. Het is dus moeilijk om van iedereen een eerlijk oordeel over je mogelijkheden te krijgen. Negeren is dus niet onbeleefd, maar realistisch.

Buig kritiek om.

Als iemand je naar beneden haalt, buig je dat zo snel mogelijk om.
Denk eerst aan jouw kwaliteiten en je verwezenlijkingen. Prik door de (voor)oordelen en weet dat het erg gemakkelijk is om kritiek te hebben.

Geef jezelf schouderklopjes.

Zelfoverschatting is niet goed, maar een beetje verwaandheid zal je meer vooruit helpen dan bescheidenheid. Teveel bescheidenheid doet je zelfvertrouwen verliezen en kweekt een minderwaardigheidscomplex.

Geef jezelf na het volbrengen van een klein succesje een schouderklopje en laat je door een mogelijk falen niet ontmoedigen. Fouten horen nu eenmaal bij het leven.

Zelfvertrouwen en perfectionisme: omarm je fouten!

Succesvolle mensen geven toe dat zij ook wel eens fouten maken en niet feilloos zijn. Alleen zij die niets doen maken geen fouten en begaan geen flaters. Durf dus iets te proberen en geef niet op als er iets mis loopt. Leer uit je fouten en doe volgende keer beter. Als je niets doet heb je niets, als je probeert kun je winnen.

Zoek hulp

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe gelukkiger je bent. Als je er zelf niet uitraakt, zoek dan de hulp die bij je past.
Met hypnose en regressie kun je zelfvertrouwen opbouwen. Daar heb ik in deze artikelen uitgebreid over geschreven. In al mijn sessies maak ik tijd om aan zelfvertrouwen en het zelfbeeld te werken. Naast verwerking, kies ik daarbij vaak ook nog voor een extra suggestieve aanpak, om dit te versterken.

Zelfvertrouwen is bovendien een onderwerp dat ik altijd aanpak in mijn sessies. Ik sluit sowieso elke coaching met een positieve oppepper af, net omdat ik weet hoe belangrijk een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen zijn.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante Artikelen:
Zelfvertrouwen. Hoe werk je er aan?
Negatief denken
Hypnose en regressietherapie hij gebrek aan vertrouwen?

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: