Menu


 

rustpunt logo

Pijn & Ziekte

 

Functie van pijn en ziekte

 

Zowel pijn als ziekte zijn een signaal om ons te laten weten dat er iets niet in orde is.  Dit duidt aan dat er een verwonding is, een infectie of ziekte en vraagt dus om verzorging, voorzichtigheid of meer respect en aandacht voor het lichaam.

 

Hoewel gevoeld in het lichaam, zijn deze symptomen vaak verbonden aan, wat ik noem, emotionele zweren.  De mens is een energetisch wezen en alle onverwerkte emoties (angst, woede, verdriet) worden energetisch opgeslagen.  Voeg daar nog een flinke dosis stress aan toe en de energie wordt als een kolkende magmamassa, die wanneer er geen emotionele ontlading komt, zich materialiseert in het lichaam onder een waaier van mogelijke ongemakken, gaande van pijn tot ziekte of depressie.

 

Emotionele pijn is niet echt lichamelijk, alhoewel toch vaak lichamelijk gevoeld, maar iedereen kan gemakkelijk het verband leggen met de actuele emotionele toestand, waardoor men goed beseft dat het enkel zin heeft om de emoties te verwerken.

 

Pijnbeleving


Elkeen heeft zijn eigen pijndrempel.  Met identieke symptomen voelt de ene meer pijn dan de andere.  Sommige mensen moeten bij wijze van spreken al bijna dood zijn voor ze voelen dat er iets niet in orde is terwijl anderen het al voelen nog voordat dokters iets kunnen vaststellen.  De perceptie is dus individueel sterk verschillend.

 

Pijn en ziekte creëren dikwijls angst.  Door de angst ontstaat spanning en wordt de pijn heviger en zo kan een vicieuze cirkel ontstaan.  In een dergelijke situatie kan angstreductie al pijnreducerend werken.

 

De pijn draaglijk maken


Pijn is onderdeel van het zenuwstelsel.  De pijn wordt gevoeld door zenuwen, dewelke een signaal sturen naar de controlekamer.  Hier wordt het signaal opgevangen en wordt er beslist wat er moet gebeuren om de oorzaak van de pijn te verdrijven.  Dit alles gebeurt onder verantwoordelijkheid van het onderbewustzijn.

 

Juist omdat het onderbewustzijn al de lichaamsfuncties controleert, is het ook mogelijk om het onderbewuste te suggereren om de intensiteit van de pijn te verminderen tot een draaglijk niveau.  Pijn moet echter altijd voelbaar blijven.  Het is een meter om te weten of de toestand stabiel is, verbetert of verslechtert.  Men mag zich geenszins laten verleiden om de pijn volledig weg te nemen zonder verdere medische behandeling of onderzoek.  Het zou onverantwoord zijn om zonder deskundige diagnose iemand elke vorm van pijn te ontnemen.  Buikpijn kan bijvoorbeeld door een gesprongen appendix veroorzaakt zijn.  Iedereen weet dat die toestand levensgevaarlijk is.

 

Fantoompijn


Fantoompijn is pijn die kan ontstaan na amputatie van ledematen.  Na een amputatie kan een lichaamsdeel nog worden gevoeld in de vorm van prikkelingen of pijnsensaties.  Er blijkt een correlatie te bestaan tussen de hevigheid van de fantoompijn en de mate waarin het rouwproces (om het verloren lichaamsdeel) is verwerkt.

 

Hypnotherapie kan niet alleen helpen om dat rouwproces nog te helpen verwerken, maar tevens suggestief alle lichamelijke gewaarwordingen te doen stoppen bij het punt waar het lichaamsdeel nu ten einde is.

 

Psychosomatische klachten


De pijn bij psychosomatische klachten wordt natuurlijk even sterk gevoeld als alle andere pijn, maar er kan geen lichamelijke reden voor gevonden worden.  Met andere woorden, er is geen vaststelbaar letsel, noch is er enig spoor van ziekte.  PDS of prikkelbaar darmsyndroom is hiervan een typisch voorbeeld.

 

Psychosomatische klachten komen voort uit het verleden of ontstaan door angst of andere emotionele toestanden.  In elk geval moet de oorzaak ervan gezocht worden om de pijn te kunnen loslaten.

 

OPGELET:

 

Voel je je slecht in je vel? Zit je vast? Kom je er alleen niet uit? Heb je interesse in hypnotherapie? Neem vrijblijvend contact met ons op, en we vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen.

Adres: Oudestraat 26, 3190 Boortmeerbeek
 - 
 - 
 - 
BTW: BE 0809.921.492