
Kan ik ook zelfhypnose?
Natuurlijk kan jij dat ook! Begin alvast met een rustige plek te vinden en ervoor te zorgen dat je niet gestoord wordt in de eerste 15 of 20 minuten (later kunnen 5 minuten al volstaan en kan het zelfs in rumoerige omgevingen). Je kan zitten of liggen, zoals je zelf verkiest. Als je gaat liggen is de kans groter dat je indommelt. Ga je zitten, dan kan het zijn dat je in een ongemakkelijke houding terechtkomt. Ieder zal daar een beetje zijn eigen positie dienen te vinden.
Hoe ga je in zelfhypnose?
Het vergt wel enige oefening. Uiteindelijk vraagt elke vorm van werken aan jezelf inspanning. Hou er dus al op voorhand rekening mee dat het niet vanzelf zal gaan en dat je er enkel en alleen zal geraken door heel regelmatig te oefenen.
Er zijn natuurlijk methodes om gemakkelijker in zelfhypnose te leren gaan door de hulp van een hypnotiseur in te schakelen of een aangekochte geluidsopname te gebruiken. Er is absoluut niets mis mee om die aan te wenden, maar het is niet nodig. Hieronder staan enkele manieren om zelfhypnose aan te leren:
- Je doet het in je eentje, eventueel aan de hand van een goed boek over zelfhypnose.
- Je spreekt zelf een hypnose-inductie in op geluidsdrager waarnaar je luistert om in hypnose te gaan.
- Je gaat naar een hypnotiseur of hypnotherapeut die jou zelfhypnose aanleert terwijl je in hypnose bent. In hypnose leer je veel gemakkelijker en sneller. Bovendien krijg je begeleiding en extra praktische tips om mee verder te werken.
- Gebruik makend van dezelfde werkwijze, koop je een ingesproken tekst die jou leert om in zelfhypnose te gaan. Meer dan waarschijnlijk zal je met die opname ook in hypnose gebracht worden om je in zelfhypnose te leren gaan.
- Je laat een posthypnotische suggestie geven door een hypnotherapeut, waardoor je vanzelf in hypnose gaat op een door jezelf gegeven signaal.
- Eens je reeds voldoende diep in zelfhypnose raakt, kan je jezelf een posthypnotische suggestie geven, waardoor je vanzelf (sneller en gemakkelijker) in hypnose gaat op een door jezelf gegeven signaal.
Iedere methode werkt, maar elk van hen zal niet hetzelfde effect hebben op iedereen. Kies er daarom eentje uit waar jij je het best bij voelt. Het nadeel wanneer je zonder begeleiding werkt, is dat je niet echt weet hoe hypnose voor jou aanvoelt en het moeilijk is om te weten of je al dan niet in hypnose bent. Voor sommigen is het al moeilijk om te geloven dat ze in hypnose gaan bij heterohypnose. Voor hen is het des te moeilijker om aan te nemen dat de zelfhypnose succesvol is.
De verdieping
Eens je in trance bent, zal je waarschijnlijk nog een beetje dieper moeten om goed in het zadel te zitten. Er bestaan talloze verdiepingstechnieken. Bij elke verdieping is het aan te bevelen om dat te doen bij het uitademen omdat je dan al vanzelf het gevoel hebt dieper te gaan. Hier zijn enkele voorbeelden:
- De waarschijnlijk meest gebruikte zal we het afdalen van een trap zijn, waarbij je de autosuggestie geeft dat je met elke trede dieper in trance of hypnose gaat. Zo kan je bijvoorbeeld 10 treden tellen en langzaam afgaan telkens je uitademt. Luieriken kunnen ook een roltrap nemen of een lift, maar dat kan ook door mensen die niet goed te been zijn en zich niet kunnen voorstellen dat zij een trap afstappen.
- Wie het wat avontuurlijker wil kan zichzelf heel klein maken en op een boomblad door de lucht naar beneden laten glijden of drijvend op een beekje met de stroom meegaan en regelmatig naar beneden gaan bij een niveauverschil (bij het uitademen).
- Je kan ook gewoon langzaam en luidop of in stilte aftellen van bijvoorbeeld 25 tot 1 met alweer de autosuggestie dat je bij elke tel dieper wegzakt. Tellen doe je telkens wanneer je uitademt.
- Mensen die meer auditief ingesteld zijn, kunnen bij het tellen met hun nagel een tikje geven op iets zodat dit een geluid maakt. Door de auditieve ingesteldheid zullen zij beter reageren.
- Op identieke wijze kunnen kinesthetische mensen bijvoorbeeld met de vinger een tik geven op de ander hand of de dij om een beter verdieping te kunnen toepassen.
- Het visualiseren van een aangenaam natuurlandschap, daarbij gebruik makend van zoveel mogelijk van je zintuigen (zien van de omgeving, de lucht, wolken... horen van de vogels, de zee, de wind, gebladerte... ruiken van de frisse lucht, de zee, de bloemen,... voelen van de warmte van de zon, de wind, de bodem waarop je ligt...). Vaak wordt deze methode ook als inductie gebruikt, gevolgd door een andere verdiepingstechniek.
De exductie
Het is niet onbelangrijk om voor je met zelfhypnose begint ook te weten hoe je er weer uit kan komen. Niet dat dit zo erg zou zijn - want je zou gewoon in slaap vallen of er na een tijdje vanzelf uitkomen. Toch is het handig om die controle te hebben. Je dient te begrijpen dat, zelfs al ben je in hypnose, je nog steeds de controle hebt, je bewust bent van je omgeving en van wat er rondom jou gebeurt, dat je helder kan denken en je gemakkelijk jezelf uit hypnose kan halen.
Het enige dat je hoeft te doen is te denken: "Ik ga mijn ogen openen en ontwaken met een heerlijk gevoel." Je zou ook kunnen aftellen en denken: "Ik tel tot vijf en bij de vijfde tel zal ik mijn ogen openen en ontwaken met een fantastisch goed gevoel, geheel fit en monter. 1,... 2,... 3,... 4,... 5."
Persoonlijk verkies ik de laatste methode omdat als je echt goed diep in hypnose ging, je hierdoor wat langzamer uit hypnose komt en jezelf meer tijd geeft om naar hier en nu te komen.
Oefenen
Zoals gezegd is zelfhypnose een kwestie van discipline om veel en regelmatig te oefenen. Zelfs met een posthypnotische suggestie zal nog oefening vereist zijn om voldoende diep in zelfhypnose te gaan. Als je goede resultaten wil bereiken zal je toch wel een week lang 2 tot 3 keer daags moeten oefenen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en begin nog niet met echt suggestief werk, behalve met de suggestie dat je de volgende keer sneller, makkelijker en dieper zal gaan dan ooit voorheen. Best kan je je daarbij ook een voorstelling maken met een beeld waaruit blijkt hoe snel en gemakkelijk dat wel gaat.
Voel je je slecht in je vel? Zit je vast? Kom je er alleen niet uit? Heb je interesse in hypnotherapie? Neem vrijblijvend contact met ons op, en we vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen.