Omgaan met onmacht

Onmacht hypnose

Onmacht?

Wat is onmacht? Iedereen raakt al wel eens in situaties verzeild waar hij/zij geen behoefte aan heeft: je voelt je in een hoek gedreven of je hebt het gevoel dat je onrecht wordt aangedaan. Kortom je bevindt je in een situatie waar je niet voor gekozen hebt en waar je zo snel mogelijk uit wilt. In zo’n situatie voel je jezelf gefrustreerd en machteloos. Als dit van een partner of geliefde komt, is dat gevoel nog veel sterker. Wat dan?

Wat dan?

Natuurlijk is je eigen weten in eerste instantie genoeg. Toch is het heel normaal dat je de behoefte hebt de ander te overtuigen van jouw zienswijze of je ‘gelijk’ om het zo maar eens te noemen. Anders gezegd: je wilt dat de andere partij onbevooroordeeld naar je luistert. Daar wringt gewoonlijk het schoentje. De ander heeft meestal helemaal niet door dat wat gezegd is kwetsend of beoordelend is, waardoor je er niet doorkomt. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel: de ander voelt zich comfortabel, jij werkt je frustraties en machteloosheid verder omhoog. Als het dan ook nog eens gaat over details is de ander het al lang weer vergeten als jij nog met de brokken zit. Uiteindelijk verzand je in een situatie waar jij je ongelukkig voelt en gesprekken overdreven emotioneel kunnen worden, waardoor er helemaal niet meer geluisterd wordt.

Wat te doen?

Wat te doen? Rustig bij jezelf blijven is een eerste stap naar je goedvoelen. Want daar draait het om: jezelf goed blijven voelen, zelfs al voel je je gefrustreerd en ongemakkelijk. Weet dat je een ander zijn denken -hoe onterecht, of kwetsend ook- niet kunt veranderen. Je kunt alleen je eigen aanvoelen aanpassen.
Waar nodig kun je het uitpraten: op een passend moment duidelijk en rustig jouw ervaring en indrukken geven. Jouw visie weergeven. Zodra iedereen luistert is er een dialoog en kan je onmacht wegebben.
Lukt dat niet -omdat de situatie het niet toelaat, omdat het over een eenzijdige beslissing gaat,…- is aanvaarden de enige echte oplossing. Moeilijk, maar het zorgt wel voor innerlijke rust.

Hoe verder?

Het lijkt allemaal heel logisch en gemakkelijk, en toch is het moeilijk je kalmte en je zelfvertrouwen te bewaren wanneer je je gekwetst voelt. Als dit meermaals gebeurt of als je merkt dat jouw reactie niet in verhouding tot de feiten staat, is hypnotherapie een uitstekend hulpmiddel. Hypnotherapie ondersteunt je door je te helpen de onderliggende emoties los te weken en er anders naar te kijken: waarom reageer je zo? Wat is de eigenlijke aanleiding? Zijn er onderhuidse emoties waar je je niet van bewust was? Hierdoor leer je anders te reageren, denken en (aan)voelen en dit zorgt ervoor dat frustraties en machteloosheid niet meer gaan overheersen. Het zorgt ervoor dat je niet meer in soortgelijke situaties of problemen terecht komt. Je reactie staat terug in verhouding tot de feiten en je reageert op wat er echt speelt.
Zodra je frustratie kunt loslaten kun je terug communiceren over wat echt telt, zonder overdreven emotie en met gepaste zelfzekerheid.

Kom je er niet uit?

Heb je problemen om je gedachtenstroom aan te passen? Kom je er zelf niet uit? Neem een kijkje op onze websites  rustpunt en hypnose.rustpunt daar vind je veel meer informatie over hypnotherapie en de mogelijkheden ervan.

Vergeet niet: het probleem is niet wat iemand over je zegt, maar dat jij eronder lijdt.

 

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit