Stoppen met twijfelen

Stoppen met twijfelen. Iemand die twijfelt, nadenken over manieren om te stoppen met twijfelen.

stoppen met twijfelen ☞ regressietherapie ☞ hoe ermee omgaan? ☞ hulp ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Gecertificeerd in hypnose en regressietherapie 

Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Twijfels. Iedereen heeft ze weleens. Het zijn die kleine stemmetjes in je hoofd die je vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je iets fout doet, of dat je niet in staat bent om iets te bereiken. Twijfelen kan ook zijn: geen beslissingen kunnen nemen, constant met jezelf in de knoop liggen, alles afwegen… om dan opnieuw te beginnen. In sommige gevallen kunnen deze twijfels echter zo overweldigend worden dat ze je leven beheersen. Ze kunnen je ervan weerhouden om risico’s te nemen, nieuwe dingen te proberen, of om gewoon gelukkig te zijn.

Als je last hebt van eeuwige twijfel, kan regressietherapie een uitweg bieden. Regressietherapie is een vorm van therapie waarbij je wordt begeleid om terug te gaan in de tijd, naar een moment waarop je twijfels voor het eerst begonnen. Door dit moment te onderzoeken, kun je de oorsprong van je twijfels blootleggen en ze uiteindelijk overwinnen. Als stoppen met twijfelen je doel is, is regressietherapie een goede aanpak.

Wat is twijfelen?

Twijfelen is een kronkelend pad in je geest waarin onzekerheid en aarzeling hand in hand gaan. Het is de innerlijke strijd tussen verschillende gedachten en mogelijke scenario’s van aarzelende overwegingen. Twijfelen is een tweestrijd waarbij elke gedachte zweeft tussen ja en nee en waarbij je geest op zoek is naar helderheid te midden van onzekerheid. Twijfelen is geen teken van zwakte, maar eerder een uitdrukking van de complexiteit van je overwegingen. Het is een kunst van reflectie, waarbij je de nuances van keuzes afweegt en de grenzen van zekerheid verkent.

In twijfel schuilt ook groei, want het dwingt je om dieper na te denken, alternatieven te overwegen en uiteindelijk te evolueren. Twijfelen is een natuurlijk onderdeel van het menselijk zijn, een voortdurende zoektocht naar inzicht te midden van onzekerheid. Het is de complexiteit van het leven omarmen en de moed vinden om, ondanks twijfel, vooruit te gaan. En daar wring het schoentje: wat als je niet vooruit raakt? Als je blijft vastzitten en rondjes draaien, waardoor je leven dreigt vast te lopen. Wanneer je niet tot een bevredigende oplossing kunt komen en je daar goed bij kunt voelen. Moeilijke beslissingen kunnen al wat meer tijd vragen, maar als je in een rondje vastzit waarbij je elke beslissing weer in twijfel trekt dan loopt het mis. Als die cyclus zich constant herhaalt dan heb je misschien hulp nodig om dit te doorbreken om het twijfelen te stoppen.

Hoe werkt regressietherapie?

Regressietherapie wordt meestal uitgevoerd in enkele sessies met een therapeut. De therapeut zal je eerst helpen om te ontspannen en je voor te bereiden op de sessie. Vervolgens ga je je concentreren en daardoor in een soort trance gaan.

Er zijn verschillende methoden, al naargelang de situatie, om je in een of andere vorm van trance te brengen.  Dat kan zijn via hypnose, maar dat hoeft lang niet altijd.  Je kunt die trancetoestand op een heel natuurlijke manier bereiken door bijvoorbeeld  de gevoelens en emoties die gepaard gaan met de klacht op te wekken of gewoon door het onderwerp scherp te stellen.  De regressietherapeut benut dan dat precieze moment om je naar de herbeleving te voeren. Die herbelevingen zijn korte momenten, die zelden met hevige emotie gepaard gaan.

Eens je de staat van trance bereikt hebt, komt je bewustzijn in contact met je onderbewuste. Daarin zijn alle herinneringen, emoties en “verouderde” besluiten en overtuigingen opgeslagen.  De therapeut zal je vervolgens helpen om door deze herinnering heen te gaan en de emoties en gedachten die je op dat moment voelde, te onderzoeken. Op die manier kun je die oude dingen weer oproepen en ermee beginnen werken.

Hoe kan regressietherapie helpen om te stoppen met twijfelen?

Regressietherapie kan helpen bij twijfel door de oorsprong van de twijfel bloot te leggen. Door te begrijpen waar je twijfels vandaan komen, kun je ze beter begrijpen en uiteindelijk overwinnen.
In sommige gevallen zijn twijfels gebaseerd op negatieve ervaringen uit het verleden. Bijvoorbeeld, als je als kind kritiek kreeg van je ouders, kun je als volwassene last hebben van twijfels over je eigenwaarde. Regressietherapie kan je helpen om deze negatieve ervaringen te verwerken en je zelfbeeld te verbeteren.
In andere gevallen zijn twijfels gebaseerd op onbewuste overtuigingen. Bijvoorbeeld, als je onderbewust gelooft dat je niet goed genoeg bent, kun je last hebben van twijfels over je capaciteiten. Regressietherapie kan je helpen om deze onbewuste overtuigingen te identificeren en te veranderen.

Waar moet je op letten bij regressietherapie?

Regressietherapie is een veilige en effectieve manier om twijfels te overwinnen. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten als je overweegt om regressietherapie te volgen:

  • Zorg ervoor dat je een therapeut kiest die ervaring heeft met regressietherapie.
  • Wees bereid de controle los te laten.
  • Sta open om te overwegen dat je huidige klachten verband kunnen houden met -soms schijnbaar onbelangrijke- gebeurtenissen uit het verleden.
  • Het gaat niet over ergens “schuld” te leggen, maar om jou de mogelijkheid te geven om anders naar dingen te kijken en met dingen om te gaan. Je te bevrijden van wat jou nu verhindert om ten volle te leven.

Tot slot

Regressietherapie kan een effectieve manier zijn om van eeuwige twijfel af te raken. Door de oorsprong van je twijfels bloot te leggen, kun je ze beter begrijpen en uiteindelijk overwinnen. Als je last hebt van twijfel, kan het een goed idee zijn om eens te praten met een therapeut die ervaring heeft met regressietherapie. Neem gerust contact met me op, ik help je graag verder.

Over Hypnose en regressietherapie

Soms kan de stap naar hulp groot zijn, vooral een stap in het onbekende. Neem gerust een kijkje op de webpagina’s en vergeet daarbij niet de getuigenissen pagina door te lezen. Daar lees je ervaringen van anderen die jou misschien kunnen helpen.
Voel je vrij mij te bellen als je meer vragen hebt, dan spreken we die rustig door.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Gerelateerde artikelen:
Uitstelgedrag. Wat kun je eraan doen?
Grenzen stellen
Wat is de essentie van therapie?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: