Wat is de essentie van therapie?

Essentie van Therapie. Hypnose en Regressietherapie.

Wat is de essentie van therapie? ☞ terug naar jezelf ☞ zijn wie je bent ☞ positieve gedragsverandering ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Clayton via Pixabay

Therapie dient niet om je te veranderen. Een boude uitspraak, niet? Maar het is wel zo, en net dat is de essentie van therapie. Het is niet de bedoeling dat jij verandert, en daarmee bedoel ik dat jouw eigenheid verdwijnt. Dat jij iemand wordt die je niet bent. Het is net de bedoeling dat je wordt wie je echt bent. Dat je terug meer in balans raakt en in contact komt met jezelf. Daarover gaat het in therapie.

Je gaat gewoonlijk in therapie omdat iets je stoort. Soms is dat iets van anderen, heel vaak gaat het over dingen aan anderen en aan/van jezelf die je anders zou willen. Dat is natuurlijk een fijn uitgangspunt, want dat geeft je een handvat om aan een proces te beginnen. In dat proces gaat het er echter om, dat je uitvindt wat jou op dit punt gebracht heeft. Waar ben je niet gelukkig mee? Wat stoort je? Wat heb je nodig om je terug in balans te voelen.

Vanaf dan pel je alle ballast weg en kom je in je eigen kracht. En ik weet dat het een platitude is ‘in je eigen kracht staan’, maar daar draait het wel rond.

Durven denken, zeggen en verwoorden wat je nodig hebt of wat je niet meer nodig hebt. Zijn er dingen die je anders wilt? Wat (wie?) mag er verdwijnen uit je leven en wat (wie?) wil je erin? Wat zijn je verlangens? Helder en duidelijk voor jezelf opkomen en uitkomen zorgt ervoor dat je je anders gaat gedragen. Je wordt niet meer zo snel boos of in een hoekje geduwd.

Het zorgt ervoor dat je je niet meer zo snel schuldig voelt, maar je eerlijk kunt afvragen of jouw grens op de juiste plaats ligt. Onbevangen jezelf zijn zorgt ervoor dat je je niet meer laat manipuleren, dat je je eigen weg gaat, maar ook dat je de belangrijke van de onbelangrijke zaken kunt onderscheiden en weet wanneer je simpelweg je schouders moet ophalen of voor jezelf moet opkomen. Je begrijpt dat niet elk gevecht gestreden moet worden en je voelt je daar oké mee. Dat is de essentie van therapie.

Tot slot

Kort samengevat is het niet de bedoeling van therapie om je te veranderen. Er kunnen wat scherpe kantjes afgevlakt worden, maar jij blijft wie je bent. Het is de bedoeling om je van alle ballast en overtollige last te bevrijden, zodat jij terug vrij jezelf kunt zijn. Mogen en kunnen zijn wie je bent, daar gaat het om. Uiteindelijk ga je niet voor een gedragsverandering maar een terugkeer naar jezelf. Een terugkeer die als vanzelf met een positieve gedragsverandering gepaard gaat.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen:
Over therapie en Rustpunt
Oplossingsgerichte therapie bij emoties.
Coaching: New Year, New Me?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: