Belang van onthaasten

Onthaasten met Hypnose en Regressie

Het belang van onthaasten ☞ stress ☞ carrière ☞ productief zijn ☞ meditatie ☞ balans in je leven ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Jarenlang loop je school en bereid je je voor op een komende loopbaan. Daarna werk je vaak hard en veel om een succesvolle carrière op te bouwen. Je droomt van een comfortabel leven en doet er alles om dat te bereiken. Tot je je realiseert dat je alleen maar werkt. Ontspanning is iets geworden dat gepland staat in de agenda en gemakkelijk opgeofferd wordt. Je staat niet of nauwelijks stil bij het belang van onthaasten.

in dit artikel lees je

Waarom onthaasten
Het belang van onthaasten
Wat houdt onthaasten in?
Hoe kun je onthaasten?
Onthaasten en meditatie
Reflecties bij onthaasten
Tot slot

Waarom onthaasten? 

Er is niets mis met ambitieus zijn. Het probleem is een goeie balans tussen werk en privé -vooral dan ontspanning- te vinden. Want buiten je professionele leven, zijn er ook nog een hoop jobs in en rond het huis. Bij de ouders of de kinderen, het verenigingsleven. Allemaal engagementen die je nauw aan het hart liggen maar ook tijd opslorpen. Na enkele jaren weet je hoe te werken, maar niet meer hoe je je moet ontspannen en genieten van het leven. Op zulke momenten kun je vastlopen, overspannen raken of in burn-out terecht komen. Daarom is onthaasten belangrijk.

Het belang van onthaasten.

Onze mindset is heel erg gericht op presteren en productief zijn, terwijl ontspanning ook productief kan werken als je daar echt tijd voor neemt. Door een balans tussen prestatie en rust te vinden, ga je zelfs meer productief zijn. Je bent namelijk rustiger en meer ontspannen en wie zich op zijn gemak voelt kan niet alleen meer aan, maar kan elke situatie ook beter en sneller inschatten. Onthaasten zorgt voor minder stress dus voor een betere gezondheid, met een positieve impact op je bloeddruk en spijsvertering bijvoorbeeld. Ook mentaal heeft het zijn weerslag: je bent helderder en je geheugen werkt optimaal. Je kunt vlotter beslissingen nemen. Uiteindelijk ga je gezonder en vitaler door het leven. 

Wat houdt onthaasten in?

Ontspannen en tot rust komen is een proces. Het kost tijd om alle stimulatie -zowel zintuiglijke als mentale- te verminderen. Je zit constant in verschillende activiteiten en achtergrondgeluiden die je opslorpen en activeren. Naast je werk heb je vaak ook de neiging om alle vrije momenten en vakanties vol te proppen. Dat is heel begrijpelijk omdat je alle leuke bezigheden waar je zelden tijd voor hebt, op die momenten wil beleven. Het is een proces om je activiteit te onderbreken met bewuste rustpauzes. Af en toe afstand nemen en niets doen is daarom noodzakelijk.

Daarnaast gaat het over de snelheid uit je pas halen en letterlijk te vertragen. Bewust worden van je omgeving. Want we hebben geleerd om vooral snel en soms wat aandachtsloos door bet leven te gaan. Toch kun je door dagelijks extra aandacht te nemen al heel veel bereiken door jezelf op gezette tijden bewust te ontkoppelen.

Hoe kun je onthaasten?

Ik heb in eerdere artikelen al over burn-out en rust vinden geschreven en ook de problematiek rond stress belicht, maar uiteindelijk zijn er enkele simpele manieren om de voortdurende en opgebouwde prikkels uit je dag te halen. Op kantoor vaker een koffiepauze of zelfs toiletpauze inlassen bijvoorbeeld waarbij je even enkele keren heel bewust diep inademt, kan al zorgen voor rust. Letterlijk de wereld even buitensluiten en dat bewust beseffen kan deugd doen. De trap nemen is niet alleen gezond, maar is ook een moment om je uit je omgeving te halen. Net zoals een boodschap persoonlijk gaan overbrengen in plaats van een snel mailtje te sturen. Weg van je werkplek kun je tot jezelf komen als je daar heel bewust mee omgaat.
Ben je niet aan het werk, dan kun je bijvoorbeeld te voet naar de bakker, een rondje lopen of een warm bad nemen. Je kunt ook gewoon niets doen. Af en toe niksen is prima voor je gezondheid. Geef jezelf de toelating en geniet van je omgeving.

Al deze dingen -zowel op het werk als thuis- helpen je geest te vertragen en geven je een pauze van de dingen die je stress veroorzaken. Kleinigheden die je hersenen even een adempauze geven.

Onthaasten en meditatie

Meditatie is een krachtig hulpmiddel om je te helpen ontspannen. Slechts 15 minuten meditatie is het equivalent van één dag vakantie om je te helpen ontspannen. Het enige wat je in principe hoeft te doen is een paar minuten stil te zitten en je adem te volgen. Het belang van onthaasten is het gewoon dagelijks consequent te doen. Je hoeft het niet perfect te doen en je hoeft niet lang te mediteren om de voordelen ervan te krijgen. Een simpel online of youtube filmpje is perfect als je een hulpmiddel nodig hebt. 

Reflecties bij onthaasten

Een job is maar één aspect van je leven met als doel om je te voorzien van de dingen die je nodig hebt om te overleven en die je vreugde en plezier brengen. Verwaarloos dat laatste niet.

Een rustige omgeving helpt om je geest te kalmeren en je humeur te verbeteren.

Zorg ervoor dat je na een vakantie geen tijd nodig hebt om daarvan te bekomen.

De meest ontspannende activiteiten zijn passieve activiteiten, zoals een boek of tijdschrift lezen of naar rustgevende muziek luisteren.

Ontspannen en tot rust komen is makkelijker dan je zou denken: haal je voet van het gaspedaal en je vertraagt automatisch.

Onthaasten is een levensstijl: de beste resultaten behaal je door het dagelijks te doen.

Tot slot

Als je meer balans in je leven wilt, maak ontspanning en onthaasting dan een onderdeel van je routine. Je zult je niet alleen beter voelen, maar je zult ook productiever zijn en meer voldoening halen uit je werk en je persoonlijke leven. De kracht zit in het dagelijks en consistent gebruiken van alle tools die je voorradig hebt. Dan boek je succes.

Al bij al zorgt onthaasten ervoor dat je kwaliteit van leven veel beter wordt. Je voelt je fysiek, mentaal en emotioneel beter, wat wil zeggen dat je langer, gezonder en gelukkiger kunt leven.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante Artikelen:
Hoe omgaan met stress?
Wat zijn affirmaties?
Hoe negatieve gedachten veranderen?

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit