Grenzen stellen

Grenzen stellen ☞ wat ☞ waar ☞ welke stappen ☞ soms moeilijk ☞ hulp zoeken ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Gecertificeerd in hypnose en regressietherapie

Afbeelding van Brigitte Werner via Pixabay

Het stellen van grenzen is ongelooflijk belangrijk voor je emotionele gezondheid. Het helpt je om je te beschermen tegen situaties die je pijn kunnen doen, je stress kunnen veroorzaken of je op andere manieren kunnen schaden.

Wanneer je je grenzen stelt, geef je jezelf toestemming om prioriteit te geven aan je eigen behoeften en gevoelens. Dit kan je helpen om je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde te vergroten. Wanneer je je realiseert dat je het waard bent om voor jezelf op te komen, kun je je beter voelen over wie je bent en wat je kunt bereiken.

Hoe weet je waar je grens ligt?

Om effectief grenzen te stellen is het belangrijk om duidelijk te communiceren wat je wilt en niet wilt. Dat wil zeggen dat je eerst voor jezelf duidelijk wilt krijgen wat het precies is wat jij nodig hebt. Dat vraagt tijd en de nodige zelfreflectie. Vooral om in jezelf te vinden waarom je bepaalde dingen wilt of niet wilt. Wat zit je dwars en waarom? Hoe wil je graag dat (sommige) mensen met je omgaan? Wat mis je nu in (sommige) relaties? Waar en/of wanneer heb je het gevoel dat er geen rekening met je wordt gehouden…

Dit eerste zelfonderzoek is een stap die je niet mag overslaan en heel serieus moet nemen. Neem hier zeker voldoende tijd voor. Door goed te weten wat jij nodig hebt of niet meer in je leven wilt, zul je niet alleen gemakkelijker maar ook zelfzekerder voor jezelf opkomen.

Een volgende stap in grenzen stellen.

Eens je voor jezelf een duidelijk antwoord hebt, kun je ernaar handelen. Dit heeft verschillende vormen. Soms wil het zeggen dat je bepaalde opmerkingen niet meer pikt, dat je koeltjes of niet meer reageert op bepaald gedrag of dat je leert neen zeggen. Soms is het nodig dat je het gesprek aangaat en aangeeft waarom je sommige dingen anders wilt. Dit kan soms moeilijk zijn, vooral als je bang bent dat anderen je niet zullen begrijpen of je wensen niet zullen respecteren. Maar door duidelijk en eerlijk te zijn, kun je anderen net helpen om je beter te begrijpen en je te ondersteunen in je streven naar emotionele gezondheid.

Waarom is grenzen stellen belangrijk?

Het stellen van grenzen is van vitaal belang voor je emotionele gezondheid. Het helpt je om je te beschermen tegen situaties die je pijn kunnen doen, je stress kunnen veroorzaken of je op andere manieren kunnen schaden. Het kan je helpen om je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde te vergroten, je te ondersteunen bij het nemen van beslissingen en je te helpen je te concentreren op wat belangrijk voor je is.

Bovendien kan het stellen van grenzen je helpen om gezonde relaties op te bouwen en ongezonde relaties te vermijden. Als je merkt dat anderen herhaaldelijk je grenzen negeren of overschrijden, kan dit een teken zijn van een ongezonde relatie. Door je grenzen duidelijk te maken en te handhaven, kun je jezelf beschermen tegen deze negatieve invloeden en je richten op het vinden van relaties die je ondersteunen en je helpen groeien.

Grenzen stellen is moeilijk

Het stellen van grenzen is een proces dat tijd en oefening vraagt. Je moet jezelf toestaan om te groeien en te leren van je ervaringen. Dit kan betekenen dat je soms ‘fouten’ maakt of dat je je ongemakkelijk voelt. Maar door je te concentreren op je doelen en je te blijven richten op wat belangrijk is voor jou, kun je je zelfvertrouwen en je vaardigheden verbeteren en jezelf beter beschermen tegen de negatieve effecten van stress, angst en andere emotionele uitdagingen.

Wat als het niet lukt?

Het is normaal dat een nieuwe vaardigheid zoals het stellen van grenzen, een proces van vallen en opstaan is. Soms hangt dat samen met een persoon, soms met een bepaalde situatie. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je op het werk bepaalde taken opneemt en niet neen durft te zeggen. Of dat een familielid consequent geen oor heeft voor jou en zijn/haar zin doordrijft. Als je merkt dat je daarin blijft hangen is het tijd om hulp te zoeken. Zo kan hypnose en regressietherapie soelaas bieden. Als je vaak met het gevoel rondloop dat je behoeften niet gerespecteerd worden, dan gaat dat op je wegen. Op jezelf, je zelfvertrouwen en zelfzekerheid. Op je relaties met anderen en op je eigenwaarde. Zodra je weet wat je tegenhoudt om voor jezelf te zorgen en je dat kunt verwerken, kun je de gezonde keuze voor jezelf maken. Soms lijkt het onbegonnen werk, maar met de juiste ondersteuning merk je snel dat je met reuzenstappen vordert.

Tot slot

In het kort kan het hebben van grenzen je helpen om je emotionele gezondheid te beschermen en te verbeteren, je relaties met anderen te versterken en gezonde levenskeuzes te maken die je geluk en voldoening brengen. Het is een belangrijke vaardigheid die we allemaal kunnen leren en ontwikkelen, en het kan je helpen om je leven op een positieve manier te veranderen.

Over Hypnose en regressietherapie

Soms kan de stap naar hulp groot zijn, vooral een stap in het onbekende. Neem gerust een kijkje op de webpagina’s en vergeet daarbij niet de getuigenissen pagina door te lezen. Daar lees je ervaringen van anderen die jou misschien kunnen helpen.
Voel je vrij mij te bellen als je meer vragen hebt, dan spreken we die rustig door.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
10 tips om met angst om te gaan
Ouders bemoeien zich overal mee
Hoe kan ik mijn gedrag veranderen?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: