Een leven zonder verandering kan heel veilig aanvoelen en sommige mensen hebben die stabiele structuur nodig. Zonder krijgen ze moeite om zich staande te houden in het leven, raken ze overstuur of verliezen er het noorden bij. Toch is het zo dat je door stilstand je niet beter gaat voelen, integendeel, verandering hoort bij het leven. Als je zelf niet kiest voor verandering, dan wordt ze je vroeg of laat wel opgedrongen en die verandering kan dan wel eens minder aangenaam zijn.
Veranderingen bieden zich voortdurend aan in het leven. Vaak zijn dat hele kleintjes, maar tussendoor presenteren zich wel eens serieuze wijzigingen. Meestal heb je een keuze om in te gaan op die veranderingen. Van nature hebben veel mensen de neiging om vast te houden aan het oude getrouwe en een aanbod tot verandering af te slaan. “Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt” is een welbekende uitspraak die het zoeken en behouden van zekerheden weergeeft. Dat is misschien wel zo, maar je riskeert wel te vervallen in patronen en in sleur. Op de duur kan het leven als weinig zinvol aanvoelen en krijg je de indruk niets te betekenen in het leven, of niets gemaakt te hebben van het leven. Je gaat je dan de vraag stellen welk doel je hebt in het leven en of je iets bereikt hebt.
Als je ingaat op de aangeboden veranderingen, grijp je de kansen om het leven meer ten volle te leven, om te ondervinden wat het leven te bieden heeft. Door zelf te veranderen, door verandering in het leven te aanvaarden, krijg je de mogelijkheid om wijzer te worden, om meer levenservaring op te doen. Op die manier voelt het leven ook speelser of avontuurlijker. Er komen uitdagingen om aan te gaan en daarmee kun je verder om weer nieuwe, nog interessantere dingen te proberen.
Natuurlijk bieden er zich af en toe ervaringen aan die je niet ten goede komen. Althans zo voelen die veranderingen dan aan. Toch krijg je ook dan de mogelijkheid om er iets uit te leren waardoor je er uiteindelijk gesterkt uitkomt. Ook al verlies je er iets bij, toch heb je de kans gegrepen en weet je dat je een volgende keer anders te werk moet gaan. Het is net als een huis bouwen. De eerste keer maak je fouten die je pas ziet wanneer je erin woont. De volgende keer maak je diezelfde fouten niet meer want dan weet je wat je belangrijk vindt. Zo is dat met alles. Een kind maakt ook voortdurend fouten en dat wordt als heel normaal aanvaard, waarom zouden volwassenen dan geen fouten mogen maken? Het is uit je fouten dat je leert. Door te kiezen voor een aangeboden verandering krijg je groeikansen –professioneel, relationeel, financieel,…- zelfs als de afloop niet prettig of gunstig is.
Toch kan het zijn dat je niet durft te veranderen, dat je vastgeroest zit. Je bent (nog) niet sterk genoeg om ervoor te kiezen om dingen anders te doen: je zit in een slechte relatie, een uitzichtloze baan of je hebt een ongezond eet- of leefpatroon waaruit je niet durft (je denkt misschien kunt) te stappen. Dan kan hypnotherapie je helpen.
Met hypnotherapie kun je kijken wat jou tegenhoudt om de stap te zetten. Waarom ben je zo vasthoudend, waarom is verandering zo beangstigend? Wat stopt jou om de eerste stappen naar een gelukkiger leven te zetten? Je verwerkt snel en krijgt nieuwe inzichten waardoor je weer verder kunt.
Voor de durvers: verander niet om te veranderen, maar ga in op vernieuwingen. Overweeg ze op zijn minst en durf al eens een risicootje te lopen. Je zult zien dat je met een positieve ingesteldheid de meeste vernieuwingen tot positieve resultaten zullen leiden.
Heb je interesse in hypnotherapie, zijn werking en zijn resultaten? Neem een kijkje op de sites van hypnotherapie en Rustpunt. Er is ook een site met alle achtergrond informatie over hypnose.