Beslissingen en keuzes.

Beslissingen en keuzes

Hoe neem je beslissingen?

We weten allemaal dat angst allerlei negatieve gevolgen heeft, onder andere slechte besluitvorming. Toch zijn er tips en trucs om zelfs de moeilijkste beslissingen kalm aan te pakken. Carla Goldstein heeft er een mooie kijk op. Hier enkele van haar tips: 

Fit

Wees bewust fit. Er wordt veel aandacht aan fysieke fitheid gegeven, terwijl mentale fitheid net zo belangrijk is om adequaat te reageren op crisismomenten. Mentale fitheid heeft niets te maken met uithouding of gewichtheffen, maar met concentratie en focus. Mindfulness en meditatie bijvoorbeeld, helpen je te focussen en geestelijke balans te houden. Zo ga je op cruciale momenten en beslissingen minder beïnvloed worden door emotie of angst. Wie bewust is zal keuzes maken die evenwichtig en zuiver zijn en niet persoonlijk vanuit het ego of emotie.

Denk

Neem de tijd. Niet iedereen kan probleemloos snel en zuiver reageren. Dat is niet erg. Neem je tijd! Als je een belangrijke beslissing moet nemen, maak dan tijd en ruimte om erover na te denken. Zuiver het probleem van je emoties, waardoor je de essentie ziet. Dan pas kun je een goede beslissing nemen.

Instinct

Vertrouw op je instinct. Zet je angst niet automatisch buitenspel. Soms is angst een gezonde reactie en gewoon nodig. Je gevoel kan je waarschuwen dat je op het punt staat een slechte beslissing te nemen. Langs de andere kant kan het zijn dat je emotioneel reageert omdat je iets niet graag wilt. Leer luisteren. Hoe bewuster je met jezelf en je gevoel bent, hoe minder waarschijnlijk het is dat je terechte angst gaat verwarren met emoties. 

Specialisten

Praat met experts, ondersteuners, vertrouwenspersonen. Praat met iedereen waarvan jij denkt dat ze een inbreng hebben. Weeg je opties af met mensen die er meer van kennen, wijzer zijn dan jij. Misschien is de oplossing eenvoudiger dan je denkt.

Vraag

Stel vragen. Wie op de hoogte is, kan beter en vooral correcter beslissen. Veel beslissingen worden mee vanuit veronderstellingen genomen, terwijl gericht vragen en doorvragen je verrassende antwoorden kunnen bieden. Wees niet bang om ook de moeilijke vragen te stellen: directe communicatie is cruciaal.

Empatisch en kwetsbaar

Wees direct maar blijf meelevend. Als je een moeilijke beslissing moet communiceren, wees dan duidelijk en direct. Zo ontstaan er geen misverstanden en is van bij het begin van het gesprek duidelijk waar het op staat. Maar doe dit ook met de nodige empathie

Mocht je in de loop van het gesprek merken dat je misschien toch de foute beslissing nam, wees dan moedig genoeg om je mening te veranderen. Dit is zeker geen gezichtsverlies, vooral niet als je duidelijk kadert welke elementen uit het gesprek je overtuigd hebben.

Met deze tips indachtig, is het een stuk gemakkelijker om je voor te bereiden in je besluitvorming. Blijf je het toch moeilijk hebben om knopen door te hakken. Vind je het moeilijk om te communiceren? Blijf je in rondjes draaien? Misschien kan hypnotherapie of regressietherapie je helpen. Surf eens rond op de hypnotherapie site. Probeer ook even de zelfhypnose oefening om te voelen hoe het is om in hypnose te zijn, of lees je in over hypnose en regressie. Je mag mij ook contacteren, dan kunnen we samen kijken hoe ik je kan helpen. Misschien tot later.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: