Gebrek aan vertrouwen in je relatie ☞ relatieproblemen ☞ wantrouwen ☞ herkennen ☞ signalen ☞ wat is het probleem ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek
Afbeelding van Thomas Wolter via Pixabay
Vertrouwenskwesties zijn een belangrijke oorzaak van relatieproblemen. Ze belemmeren je vermogen om kwetsbaar te zijn en je open te stellen voor je partner. Ze zaaien twijfel en ruzies. Helaas zijn er nogal wat mensen die zich niet bewust zijn -of niet willen toegeven- dat ze problemen met vertrouwen hebben.
in dit artikel lees je
Hoe weet je dat je een probleem hebt met vertrouwen?
Enkele rode lichten op een rijtje.
Jaloezie.
Snuffelen.
Worstcasescenario’s voorstellen.
Je partner uitdagen.
Wat is het probleem met gebrek aan vertrouwen in je relatie?
Tot slot.
Hoe weet je dat je een probleem hebt met vertrouwen?
Een gezond ‘wantrouwen’ is af en toe op zijn plaats en ook normaal. Ieder mens heeft wel wat privé-dingen waarover je zelfs met je partner zelden of niet praat praat. Maar over het algemeen kun je stellen dat partners, vooral na die eerste maanden, hun gevoelens en geschiedenis met elkaar delen. Een ander aspect is dat je je veilig bij je partner voelt, en dat je weet dat die het beste met je voorheeft. Dat zowel jij als hij/zij aan verleiding kan weerstaan. In een gezonde relatie weet je ook dat je partner zich engageert en dat hij/zij, zelfs in moeilijke periodes, eerlijk en oprecht is. Natuurlijk kan de twijfel al eens toeslaan, maar wanneer is het ongezond?
Enkele rode lichten op een rijtje:
Jaloezie
Jaloezie is een gekende uiting, misschien wel de meest gekende, van gebrek aan vertrouwen. Als je je partner niet vertrouwt, ben je territoriaal en wantrouwend tegenover iedereen. Je houdt je partner het liefst strak aan de lijn. Niet alleen op feestjes, maar ook op het werk, met vrienden,… overal. Je moet alles weten en je probeert tot in detail te graven met wie en waar hij/zij omgaat. Vrienden van het andere geslacht zijn helemaal uit den boze.
Uiteindelijk twijfel je eraan dat je partner zichzelf wel kan beheersen als hij/zij wordt geconfronteerd met verleiding. En die verleiding ligt, volgens jou, overal op de loer.
Snuffelen
Heb jij het moeilijk om de privacy van je partner te respecteren? Scroll je regelmatig door de telefoon van je partner? Snuffel je in een portemonnee of handtas? Lees je de e-mails door of neus je in haar/zijn computer? Dat is een alarmbel. Vooral als je dat doet in een poging iets te vinden dat je gebrek aan vertrouwen rechtvaardigt. Wanneer er vertrouwen is in je relatie, kun je je zorgen bij elkaar en aan elkaar kwijt in plaats van rond te snuffelen.
Worstcasescenario’s voorstellen
Heb je de neiging om aan worstcasescenario’s te denken. Als bijvoorbeeld je partner niet opneemt als je belt? Als de boodschappen wat langer duren? Wanneer een doktersbezoek uitloopt? Ga je dan onmiddellijk denken dat je partner ontrouw is? Wanneer er vertrouwen is, geef je elkaar het voordeel van de twijfel – hoe slecht de situatie er ook uitziet. Als je er onmiddellijk van uitgaat dat er iets fouts aan de hand is, dan twijfel je niet alleen aan hem of haar, maar ook aan jezelf.
Je partner uitdagen
Waar de vorige drie nog meer ‘verteerbaar’ zijn, is deze nog indringender. Heb je al eens ruzie gemaakt om je gebrek aan vertrouwen te rechtvaardigen? Heb je zo’n behoefte aan constante zekerheid en liefde, dat je je partner uitdaagt in de hoop de ‘goede’ reactie te krijgen. En als je partner dan niet de correcte reactie geeft, zie je dat als een teken dat hij/zij niet te vertrouwen is.
Dit is level up. Zodra je in zo een fase komt, is het menens. Dan zit je echt in de gevarenzone. Want je zult nooit dat ene antwoord krijgen dat je daadwerkelijk doet besluiten dat je niet moet wantrouwen. Integendeel, je vindt steeds meer aanwijzingen voor het tegendeel.
Wat is het probleem met gebrek aan vertrouwen in je relatie?
Gebrek aan vertrouwen in je relatie kan zich op veel subtiele manieren manifesteren. De meest gekende is jaloezie, maar er zijn veel verschillende vormen. Als je de signalen herkent, en kijk ook eens naar jezelf, kun je het vroeg opvangen en op zoek gaan naar manieren en tips om vertrouwen in je relatie op te bouwen. Of het nu bij jezelf is of bij je partner, het is belangrijk dat je dit snel aanpakt. Vaak ligt er twijfel en een gebrek aan zelfliefde aan de basis van het wantrouwen of de verlatingsangst. Als je dit goed verwerkt, geef je je relatie alle kansen om open te bloeien en te groeien. Blijft er wantrouwen, dan loopt de relatie gewoonlijk op de klippen. Of je zit voor jaren in een disfunctionele en ongelukkige situatie.
Vaak gaat het escaleren in vreselijke ruzies.
Tot slot
Of je nu zelf degene bent die een vertrouwensprobleem heeft of je partner, de bedoeling is dat je dit oppakt en aanpakt voor het escaleert. Want vaak is er dan zoveel kapot gemaakt dat er geen weg terug is.
Je hoeft je er ook niet over te schamen: iets uit je verleden heeft buiten jouw wil om jouw emoties en angsten getriggerd. Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Uiteindelijk gaat het over de oplossing en het opbouwen van een gezonde toekomst en dat kun je met de nodige ondersteuning zonder meer bereiken.
Over Rustpunt
Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.
Aanverwante Artikelen: Helpt regressietherapie bij relatieproblemen? Helpt hypnose bij relatieproblemen? Hypnose en regressietherapie bij gebrek aan vertrouwen? Zelfvertrouwen. Hoe werk je er aan?