Hoe kan ik mijn gedrag veranderen?

Hoe kan ik mijn gedrag veranderen

Kan ik mijn houding aanpassen?

Is het mogelijk om mijn handelen te herzien? Hoe kan ik anders gaan denken? Kan ik mijn manier van doen aanpassen?… Ofwel: Hoe kan ik mijn gedrag veranderen? Ik denk dat dit één van de meest gestelde vragen is die ik krijg.

Kan dit, en hoe kun je dit aanpakken?

Waarom wil je veranderen?

Veel mensen hebben een gedragspatroon of een reactiepatroon waar ze geen vat op hebben. Je doet dingen die je helemaal niet wil, en soms zelfs afkeurt. Soms reageer je bot en afwijzend. Je voelt je aangevallen, of je wordt boos bij bepaalde opmerkingen. Dat weet je allemaal, maar binnenin is een drijvende, onweerstaanbare kracht die ervoor zorgt dat ondanks de bewuste wil om het anders te doen, je toch weer in dat verdomde patroon vervalt.Hoe kan ik mijn gedrag veranderen?

Welk gedrag?

Bij dat telefoontje van een familielid ga je telkens weer in de verdediging. Als een bepaalde collega een opmerking maakt, voel je je aangevallen. Je trekt het je aan, dat je baas niet positief over jouw voorstel was. Je bent verdrietig omdat je vriendin geen verjaardagskaart gestuurd heeft. Zoveel kleine dingen. Maar ook het voor de tv zitten, als je doodmoe bent. Of constant Instagram checken.
Je ziet vaak geen aanleiding om depressief, angstig of verdrietig te zijn, jaloers of opvliegend. En toch overvalt het je.

Hoe kom je aan ongewenst gedrag?

Al je gedragingen en reacties worden gestuurd door het onderbewuste. Ergens in dat onderbewuste heb je een opgeslagen programma, waarin staat hoe je zult reageren in bepaalde situaties. Dat programma bouw je zelf op, van in je prilste jeugd. Dat gebeurt ter verdediging, ter bescherming, bij een bepaalde onaangename ervaring. Gewoon om te voorkomen dat je je opnieuw in gelijkaardige situaties zou gekwetst voelen of aangevallen of wat dan ook.
Het vaakst zijn die ingesleten patronen gegroeid, omdat het ‘zo hoort’. Uit herhaling dus.

Hoe ga je om met ongewenst gedrag?

Eens gedrag opgeslagen zit, lijkt het wel onuitwisbaar vast te liggen. Telkens opnieuw ga je bij een bepaalde situatie op de geprogrammeerde manier handelen, tegen je eigen wil in. De een aanvaardt het en besluit uiteindelijk: “Ik ben zo. Ik kan er toch niets aan veranderen.” De ander blijft er zich tegen verzetten en kan enkel vaststellen dat het in zijn strijd van kwaad naar erger gaat.

Wat kun je er aan doen?

Om je onderbewuste te herprogrammeren dien je ermee te communiceren. In normale bewustzijnstoestand is het wel een moeilijke en trage leerling. Je dient het onderbewuste voortdurend de beelden van je verlangens te tonen en het resultaat al op voorhand te voelen (de wet van aantrekking).

Je kunt ook een directe weg nemen. Met hypnose en/of regressie, kun je snel en helder communiceren met dat onderbewuste. In het kort geschetst, ga je recht op de situaties af die jou nu blokkeren: de collega, je broer of zus, de vriendin,….. Vandaar ga je recht naar de situaties(s) die je huidige reactiepatroon hebben gevormd. Je merkt dan dat overtuigingen en reactiepatronen die toen zijn ontstaan nu nog steeds in je leven aanwezig zijn. Omdat de omstandigheden nu anders zijn, passen ze nu niet meer. Ze beperken je en veroorzaken je huidige reacties. Met dit inzicht begint de zelfgenezing. Je hebt nieuwe keuzemogelijkheden. Zo kun je je bevrijden van onvrije reacties, en een ander patroon kiezen. Je kiest dus actief voor een andere houding, een andere instelling, een ander gedrag.

Omdat dit een rechtstreekse weg is, gaat dit snel en zonder al te veel weerstand. Je kunt het zien als een ‘schoonmaakbeurt’ voor het gedrag wat je dwars zit, waarna je met een schone lei kunt herbeginnen.

Aanverwante artikelen
Wat is regressietherapie of hypnose therapie?
Regressietherapie: De speld in de hooiberg van het verleden
Persoonlijk of niet?

Voel je vrij om verder te lezen over regressie en hypnose, of me te contacteren voor informatie of een afspraak.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: