Ouders bemoeien zich overal mee

Ouder bemoeien zich overal mee. Hypnose en regressietherapie

Ouders bemoeien zich overal mee ☞ Waarom laat je dit gebeuren ☞ ingesleten overtuigingen ☞ hoe je onbewust beïnvloed wordt ☞ wat kun je doen? ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Madalyn Cox on Unsplash

Het ligt in onze natuur om vast te houden aan hetgeen we kennen en aan wat we gewend zijn.  Je hebt veel overtuigingen waarvan je denkt dat ze de jouwe zijn.  Ik zeg wel ‘denkt dat ze de jouwe zijn’ want wat zijn uiteindelijk je eigen overtuigingen?

in dit artikel lees je

Ingesleten overtuigingen.

Ouders bemoeien zich overal mee.

Waarom laat je ouders zich overal mee bemoeien?

Wat doe je als ouders zich overal mee bemoeien?

Waarom hulp?

Tot slot.

Ieder mens is het product van zijn of haar eigen verleden.  Alles wat je ooit hebt meemaakt, heeft je gemaakt tot wie je nu bent.  Elk woord, elke gebeurtenis, elke ervaring heeft je gekneed en bijgeschaafd zodat dit in je persoonlijkheid geïntegreerd is geraakt.  Je kunt wel vele stukken uit het verleden vergeten zijn, de overtuigingen en de gedachten die je eraan overhield blijven hangen. Dat leidt tot automatische reacties waarvan je je zelfs niet meer bewust bent en die je als normaal bestempelt of afdoet met een uitspraak als “Ik ben gewoon zo.”

Ingesleten overtuigingen

Een deel van die overtuigingen komt je natuurlijk ten goede.  Ze geven je een houvast.  Ze bieden je structuur en een leidraad in je leven. Een ander deel kan storend zijn, bijvoorbeeld in je manier van zijn en doen.  Vaak zul je zelf die storende elementen in je gedrag niet meer opmerken omdat je er altijd al mee geleefd hebt en ermee vertrouwd, zelfs vergroeid bent. Anderen kunnen het daar wel eens moeilijk mee hebben en zich eraan ergeren of je een “rare” vinden.  Ook kun je sommige van je ingebakken overtuigingen zelf vervelend vinden omdat je beseft dat dit je leven hindert op een of andere manier.

Ouders bemoeien zich overal mee

Vroeger, vooral als kind, heb je overtuigingen in je opgenomen waarvan je de reikwijdte niet altijd beseft.  Een eenvoudig voorbeeld hiervan is dat van de dominante ouder die blijft de controle houden over een volwassen, reeds gehuwd kind en waarbij dat volwassen kind geen afstand kan nemen van de inmenging en bemoeienissen van die ouder.

Waarom laat je ouders zich overal mee bemoeien

Hier kunnen een aantal overtuigingen meespelen zoals “ouders zal men altijd eren” of “zullen zij dan nog steeds van mij houden?” of “een ouder op zijn plaats zetten, dat doe je toch niet.”
Deze overtuigingen zitten zo diep geworteld, dat ze met gezond verstand en redenering alleen, heel moeilijk om te buigen zijn. Ze zitten in je onderbewuste en dat is nu juist een heel sterk deel dat niet graag verandert en waar je niet zomaar wijzigingen kunt in aanbrengen. 

Wat doe je als ouders zich overal mee bemoeien

  • Besef eerst en vooral duidelijk dat dit een gewoontepatroon is dat zich vanaf je geboorte heeft opgebouwd. Voor je bewust bent van het probleem, gaat er tijd over.
  • Voel je niet schuldig omdat je dit niet kunt doorbreken. Je leest dit artikel, dus je werkt eraan. Een belangrijke eerste stap.
  • Vraag jezelf af hoe ver jij wilt gaan in de relatie met je ouders. Wat is gezond voor jou? Voor je gezin?
  • Kijk in hoeverre het gedrag van je ouders jou en je gezin negatief beïnvloedt. Heb je hierdoor ruzies met je partner?
  • Bepaal duidelijk je grenzen naar je ouders. Probeer dat ook op een vriendelijke, maar besliste manier aan je ouders duidelijk te maken. Oefen dit op voorhand, want dat wordt een moeilijk gesprek.
  • Praat met je ouders. Liefst op een moment dat jullie het goed met elkaar kunnen vinden. Leg ze uit hoe jij de dingen ziet en hoe jij ze aanpakt.
  • Is een eerste gesprek slecht afgelopen? Vraag hen dan waarom ze jou niet vertrouwen. Misschien dat dit een nieuw gesprek kan starten.
  • Herhaal, herhaal, herhaal. Oefening baart kunst.
  • Zoek hulp. Als je er zelf niet uitraakt, roep dan hulp in.

Waarom hulp

Soms is het heel moeilijk om zelf de gezonde balans te vinden. Je laat je leiden door schuldgevoel, opmerkingen van anderen (bv je partner), of door wat je denkt dat ‘moet’. Dan loop je vast en kom je er niet meer uit.
Langs de andere kant is het ook een heel proces wat je doorloopt. Om dit te doorbreken ga je jouw manier van denken en handelen waarnaar jij je hele leven geleefd hebt omdraaien. Zoals ik in het begin van dit artikel schreef, zijn dit automatische reacties die sinds je geboorte gevormd zijn. Ingesleten overtuigingen zijn moeilijk aan te passen, hoewel je het vaak wél erg graag wilt.
Op zulke momenten heb je iemand nodig die totaal losstaat van de situatie, die met je meekijkt en meedenkt en je begrijpt. Met de juiste ondersteuning kun je dit zeker omkeren.

Tot slot

Ik krijg regelmatig klanten die worstelen met ouders die zich overal mee bemoeien. Wat mij opvalt is de schroom en de schuldgevoelens voor ze dit toegeven of hulp inroepen. Uit ervaring zeg ik dat dit niet hoeft. Het is niet omdat je wat afstand wilt, dat je liefde minder groot is. Integendeel. Eens je vrijer en meer zelfstandig leeft, wordt de band met de ouders gewoonlijk, op een uitzondering na, zelfs beter dan voorheen.

Over Hypnose en regressietherapie

Soms kan de stap naar hulp groot zijn, vooral een stap in het onbekende. Neem gerust een kijkje op de webpagina’s en vergeet daarbij niet de getuigenissen pagina door te lezen. Daar lees je ervaringen van anderen die jou misschien kunnen helpen.
Voel je vrij mij te bellen als je meer vragen hebt, dan spreken we die rustig door.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie en hypnotherapie en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwant artikelen
Zelfbevestiging en zelfzeker zijn

De kracht van woorden

Hoe kan ik mijn gedrag veranderen?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: