Helpt hypnose & regressietherapie bij gebrek aan vertrouwen? Ja. Je lost oud zeer op, je zet dingen i/h juiste perspectief én je leert omgaan met tegenslag.
Het is mij de laatste tijd erg opgevallen hoe weinig mensen nog echt vertrouwen hebben. De een vertrouwt enkel zichzelf en de ander vertrouwt veel meer op anderen dan op zichzelf. Vertrouwen dat echt diep geworteld is, en een wisselwerking heeft, is niet zo evident als we denken. Ik krijg dan ook vaak de vraag of hypnose en regressietherapie helpen bij gebrek aan vertrouwen.
In dit artikel heb ik het over:
De achtergrond van een gebrek aan zelfvertrouwen.
Veralgemening bepaalt mee je leven.
Een veranderend wereldbeeld.
Angst en wantrouwen: een maatschappelijk fenomeen.
Helpt hypnose en regressietherapie bij gebrek aan vertrouwen?
In een notendop en heel kort door de bocht, komt het hierop neer: Diegene die niet in zichzelf vertrouwt, heeft duidelijk problemen met eigenwaarde en zelfliefde. Wie de anderen hoger inschat dan zichzelf, heeft een minderwaardigheidsgevoel. Het draait allemaal rond hoe je naar jezelf kijkt. En dat is (vaak) niet zo positief.
Achtergrond van een gebrek aan zelfvertrouwen.
Maar hoe komt dit? Wie enkel zichzelf vertrouwt, kan ooit serieus bedrogen geweest zijn. Hoe eerder dat gebeurd is – en dan denk ik aan de kindertijd – des te dieper zal de wonde ingeslagen zijn en des te erger het algemeen wantrouwen naar anderen. Ook de status van de “bedrieger” in het leven van de “bedrogene” is belangrijk voor de impact die dit heeft op de intensiteit van het wantrouwen. Hoe dichterbij, hoe erger de wonde. En dat hoeft echt geen wereldschokkend trauma te zijn geweest. Ik heb al vaak beschreven dat een kinderbrein de complexe volwassen wereld niet begrijpt, en dus vaak verkeerde conclusies trekt. Waar ouders en opvoeders, vertrouwenspersonen in het algemeen, het goed bedoelen, kan een kind het toch verkeerd begrijpen. Na enkele ervaringen gaat een kind deze indrukken wegschrijven als conclusies. Zo vormen we overtuigingen die we ons hele leven meenemen.
Veralgemening bepaalt mee je leven.
De veralgemening van die ene “bedrieger” naar “iedereen” gaat redelijks snel en, spijtig genoeg, heel gemakkelijk. Want als de ene niet zo te vertrouwen was, waarom een ander dan wel? Zeker als je je bedrogen voelt door een ouder, leerkracht, familielid,… een vertrouwenspersoon waar je naar opkeek. De status weet je wel. Als je zelfs die vertrouwenspersoon niet meer kan vertrouwen, tja, op wie kan je dan wel nog vertrouwen? En zo ontstaat er een veralgemeningen die geen steek houdt, maar wel bepalend is voor de rest van je leven.
Een veranderend wereldbeeld.
Het kan ook zijn dat het verlies aan vertrouwen ontstaat door wat je in de wereld en in je omgeving ziet en beleeft. Jammer genoeg is het zo dat de onaangename en negatieve gebeurtenissen altijd het sterkst bijblijven. Dat is niet enkel omdat dit juist “voorpaginanieuws” is, maar omdat zij veel beter in het geheugen blijven zitten. Een gebeurtenis die een gevoel en/of grote emotie oproept, is door de grote impact mee bepalend over je kijk op de wereld. Kunnen we het er over eens zijn dat het huidige wereldbeeld niet direct vertrouwen oproept of je geruststelt? Natuurlijk is het niet raar om in deze wereld angstiger en meer op je hoede te zijn.
Angst en wantrouwen: een maatschappelijk fenomeen.
Ook onze maatschappij is zo geëvolueerd. Fijne ontmoetingen en positieve ervaringen zijn meestal een klein en onbeduidend accent. Het gros van de aandacht gaat naar negatieve en vaak angstwekkende items die je niet op je gemak stellen. Trouw haalt zelden of nooit de voorpagina. Daar worden ook geen boeken over vol geschreven. En als we wereldleiders openlijk zien liegen, waar ligt dan nog de grens voor eerlijkheid? Uiteindelijk staat het ouderwetse ‘goed fatsoen’ zowat op de schop, en dat vertaalt zich bij veel mensen in een innerlijk twijfelen en wantrouwen. Logisch toch?
Want ook in persoonlijke relaties is trouw en eerlijkheid geen spectaculaire gebeurtenis en wordt het als “normaal” aanzien, hoewel er niet veel mensen écht in die trouw geloven. Zolang alles perfect loopt, zul je je partner 100% vertrouwen. Maar wat als er een aanleiding is tot wantrouwen? Dan komt de ware test. Ga je dan je partner volledig vertrouwen of ga je mee met de angst? En ja, er is heel veel bedrog in de wereld, maar er is ook heel veel trouw, maar het laatste springt veel minder in het oog want daarover wordt weinig gesproken.
Helpt hypnose en regressietherapie bij gebrek aan vertrouwen?
Hoe ga je met dat wantrouwen om, en -nog belangrijker- hoe los je het op? Hoe zet je jezelf terug mét vertrouwen in de wereld? Hoe ga je foute overtuigingen en angst te lijf? Door terug te gaan naar de momenten dat je foute koppelingen gemaakt hebt. Ik volg daarbij een soort stappenplan, waarbij je eerst bepaalt wat nu écht aan de hand is. Van daaruit werk je aan die stukken. Je laat alle ballast die je naar beneden trekt los, zodat je aan de andere kant van de tunnel er een pak lichter uit komt. Je evalueert je doelstellingen en je formuleert passende doelen waar je met je huidige inzichten helemaal achter staat. Daarbij krijgt ook je zelfbeeld een poetsbeurt. Een hele opkikker voor onder andere je zelfvertrouwen.
Aan het werk
Hypnose laat je snel, effectief en geconcentreerd werken. Met regressietherapie ga je terug in de tijd kijken. Alle oud zeer mag naar boven komen en verwerkt worden. Je mag daar nu met volwassen ogen naar kijken, en besluiten dat de ene wonde niet de andere is. Dat sommige van je besluiten ongegrond waren. Dat andere onnodig waren. Je kunt veel in het juiste perspectief zetten en je neemt andere besluiten. Je werkt aan je zelfbeeld en je bouwt jezelf terug op.
Vertrouwen is een teken dat je in je eigen waarde staat, dat je aanvaardt, dat je geen voorwaarden stelt, dat je het leven op je af laat komen zoals het is en met alles wat het jou te bieden heeft. Met regressie werk je hieraan. Je leert ook omgaan met de tegenslagen in het leven: en mocht het leven jouw vertrouwen dan ooit beschamen, hoeft dat niet noodzakelijkerwijs iets slechts te zijn.
Wantrouwen is angst, vertrouwen is die angst loslaten. Voel je vrij mij te contacteren, om jou in dit proces te begeleiden.
Aanverwante artikelen Regressietherapie: De speld in de hooiberg van het verleden Zelfvertrouwen. Hoe werk je er aan? Laag zelfbeeld verhelpen door hypnose