Helpt regressietherapie bij relatieproblemen? Helpt hypnose bij relatieproblemen?

Helpt regressietherapie bij relatieproblemen?

Helpt regressietherapie bij relatieproblemen? Ja. Je ‘herprogrameert’ jezelf waarbij je nieuwe overtuigingen maakt & de vorige overschrijft. Snel en blijvend!

Eerst wat achtergrond over hoe het menselijk brein werkt.

Baby’s

Een kind wordt geboren met de overtuiging dat het voor zijn overleven afhankelijk is van liefde. Dat de liefde van anderen essentieel is voor zijn voortbestaan. Dat is natuurlijk ook zo in de eerste fase van je leven. Zonder liefhebbende verzorger (gewoonlijk je ouders) die ook je hechtingsfiguur is, worden je basisbehoeftes voor voeding, verzorging en bescherming niet ingevuld. Vandaar dat baby’s heel snel lachen. Ze leren je voor zich in te nemen. Een intuïtief en natuurlijk gegeven.

Opgroeien

Naarmate je ouder wordt, ben je meer in staat om voor jezelf te zorgen en is de liefde van anderen niet meer essentieel voor je voortbestaan. De kring van ‘verzorgers’ wordt stelselmatig uitgebreid met familie, leerkrachten en vrienden. Je vormt een ego. Je leert onafhankelijk te worden, en je eigen weg te gaan. Liefde blijft belangrijk, maar is niet meer essentieel. Zelfrespect en eigenliefde vullen die behoefte in en wederzijdse liefde komt in de plaats. De band met je hechtingsfiguur (gewoonlijk de ouders) waarnaar je steeds kon vluchten, wordt minder en je leert je eigen emoties te reguleren. Uiteindelijk evolueer je zodat je goed functioneert als mens, heb je voldoende sociale vaardigheden en kun je adequaat omgaan met moeilijkheden.

Waar gaat het fout?

Bij sommige mensen loopt er ergens in dat proces iets fout. Mensen blijven in hun ontwikkeling hangen. Hierdoor kun je je verliezen in relaties of in ongezonde relaties terecht komen én erin blijven zitten. Afhankelijkheid kan doorslaan in jaloezie of onderdanigheid. Maar zelfs in een gezonde relatie kan een té grote afhankelijkheid doorwegen. Op jezelf en op je partner. Een ander de verantwoordelijkheid geven voor jouw geluk, maakt niemand gelukkig. Jou niet in de laatste plaats. 

Maar ook buiten liefdesrelaties, in je vriendenkring of een professionele setting, kan zo’n overtuiging je parten spelen. Het constante opboksen tegen de drang dat je leuk gevonden moet worden, levert je uiteindelijk vaak meer stress op dan dat het je positieve energie geeft. Je zit in een vicieuze cirkel waarbij je constant achter goedkeuring en bevestiging jaagt en waarbij je je eigenwaarde vergeet. Uiteindelijk word je niet gelukkig, maar doodmoe. 

Wat kun je er aan doen? 

Hoe het komt dat de ontwikkeling vastzit kan door veel redenen en zit meestal ergens in de kindertijd. Daar is geen zwaar trauma of ernstig feit voor nodig, alhoewel dat natuurlijk wel kan. Een kinderbrein kan, en zál, soms verkeerde conclusies trekken uit schijnbaar onbelangrijke voorvallen. Conclusies die daarna onbedoeld bevestigd worden. Als een moeder haar dochter een tijdje minder aandacht kan geven omdat ze bv zorgen heeft, kan een kind dat opvatten als een persoonlijke afwijzing. Terwijl de moeder eigenlijk alleen aan haar werk denkt, aan de rekeningen die ze moet betalen, een huwelijksdip heeft of met de gezondheid van haar eigen vader inzit. Kinderen hebben -terecht-  geen idee van de draagwijdte van de volwassen wereld. Zij gaan intuïtief een oordeel vormen, gebaseerd op de wereld en de ervaringen die zij als kind kennen.  Simpel gezegd, zal een 4-jarige eerder naar de ervaringen van Samson of Kabouter Plop kijken om zijn emoties een plaats te geven.

Maar niet alleen ouders, ook leerkrachten of vrienden, kunnen op één of andere manier een impact hebben. Soms is een simpele en goedbedoelde terechtwijzing genoeg om een verkeerde overtuiging te vormen. Een brein is geprogrammeerd om op zoek te gaan naar bevestiging en als het die vindt, is het kwaad geschied. 

Helpt regressietherapie bij relatieproblemen? En hypnose? 

Er zijn dus mensen -meer dan je denkt- die zich nooit hebben losgemaakt van het instinctieve gevoel dat liefde van anderen essentieel is om te overleven. Die daarop vastlopen. Wat dan? Wat doe je er aan?

Persoonlijk werk ik graag met regressietherapie, vaak samen met hypnose. Omdat je met deze werkmethoden gemakkelijk terug kunt naar die momenten waarop je verkeerde overtuigingen ontstonden. Je volwassen brein zal de situaties nu anders inschatten, eerlijker en realistischer. Je hebt eerst het inzicht nodig van waar je denken ‘fout’ loopt, om aan verandering te werken. Eens je inzicht hebt waar je ergens een verkeerde link gelegd hebt, kun je de link verleggen, je ‘herprogrammeert’ jezelf als het ware. Je doordringt jezelf van je nieuwe overtuiging en je overschrijft de vorige. In de therapie werk je intensief aan je opvattingen en overtuigingen, en stuur je jezelf bij waar nodig. Je neemt de overtuigingen die bevestigen dat je afhankelijk /minder/slechter bent dan anderen weg. Dat wil niet zeggen dat je egocentrisch of egoïstisch wordt, maar dat je een liefdevolle balans tussen jezelf en de buitenwereld creëert, waardoor je jezelf even belangrijk vindt als je partner, lief of collega. Een mooi en helend proces.

Wat na de therapie?

Maar het stopt niet zodra je buiten gaat. Omdat je brein geprogrammeerd is om naar bewijzen te zoeken en je enkel positieve maar ook realistische overtuigingen inbouwt, kun je alles redelijk snel integreren. Zo leer je gaandeweg je frustraties op een juiste manier te verwerken, moeilijkheden in het leven het hoofd te bieden en groei je als mens. Je zult dus steeds beter functioneren en minder afhankelijk zijn van de mening of de liefde van anderen. Wat mooiers kun je jezelf toewensen?

Als je zelf het gevoel hebt vast te zitten in je relatie of je werk, voel je vrij rond te surfen of contact op te nemen.

Aanverwante artikelen

Gefrustreerd en machteloos: wat te doen?
Hoe gaat het met je innerlijk kind?
Kan hypnose helpen bij professionele problemen?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: