Ons feilbare denken

Ons feilbare denken

Ons feilbare denken. Thinking, fast and slow.

Een boek dat me vanaf het voorwoord in de ban had. Een boek dat intrigeert, uitdaagt én uitlegt. Want hoe verloopt dat nu precies, dat denken van ons?

Heel vaak zie ik klanten die, onder meer, door hun manier van denken in de knoop zijn geraakt. Ze hebben verkeerde besluiten getrokken of dingen anders weggeschreven. Waarom is dat zo? Dit boek verheldert veel.

Uit het voorwoord:
Wanneer iemand je vraagt waar je aan denkt, kun je die vraag normaal beantwoorden. Je gelooft dat je weet wat er in je hoofd omgaat, wat vaak inhoudt dat de ene bewuste gedachte op een ordelijke manier leidt tot de volgende. Maar dit is niet de enige manier waarop we denken en ook niet de meest gebruikelijke manier. De meeste indrukken en gedachten komen in de bewuste ervaring naar voren zonder dat je weet hoe ze daar terecht zijn gekomen. Je kunt niet nagaan hoe je erachter bent gekomen dat er een lamp op je bureau staat, hoe je een spoor van irritatie hebt opgemerkt in de stem van je vrouw over de telefoon, of hoe je een dreigend verkeersprobleem hebt omzeild voordat je je daarvan bewust was. De mentale arbeid die indrukken, intuïties en een groot aantal beslissingen voortbrengt, speelt zich af in stilte.

Daniel Kahneman begint met ons te laten kennismaken met twee systemen en gaat uitgebreid in op de verschillen tussen die twee: het automatische systeem (systeem 1) , en het weloverwogen systeem (systeem 2). Hierbij monitort en controleert systeem 2 de gedachten en handelingen van systeem 1.

In duidelijk afgebakende hoofdstukken overloopt Daniel Kahneman hoe ons denken en daarbij ook onze besluitvorming in elkaar zit. Interessant en soms ontluisterend.

Heb je interesse in de menselijke geest en hoe die werkt, dan zal dit boek je niet teleurstellen. Integendeel.

Samenvatting

Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Daniel Kahneman toont in ‘Ons feilbare denken’ aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken. Hij legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we – zonder dat we het doorhebben – de verkeerde manier van denken gebruiken. In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken en geeft tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

Kahneman neemt de lezers mee in een levendige discussie over hoe we denken en onthult waar we wel en niet onze intuïtie kunnen vertrouwen en hoe we de voordelen van het langzaam denken kunnen benutten. Hij biedt praktische en verhelderende inzichten in hoe keuzes worden gemaakt in zowel ons zakenleven als ons persoonlijke leven – en hoe we verschillende technieken kunnen gebruiken om ons te beschermen tegen mentale fouten die vaak problemen veroorzaken. 

Over de auteur

Daniel Kahneman is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs.
Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. 

Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell ( Het beslissende moment), Nassim Taleb ( De zwarte zwaan) en Steven Levitt ( Freakonomics).

Verder lezen?

Tijdens de zomermaanden juli en augustus hebben we de boekenrubriek weer ruim aangevuld met boekentips . Voel je vrij rond te snuffelen.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Ons feilbare denken. Thinking, fast and slow  -  Daniel Kahneman
Uitgever: Business Contact

Meer informatie: 
ISBN 9789047013044 Hardcover  

ISBN 9789047009009 Paperback 

ISBN 9789047012405 E-book 

Meer boekentips vind je hier
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: