Hoe omgaan met stress?

Hoe omgaan met stress

☞ hoe omgaan met stress ☞ wat is stress ☞ wat doet stress ☞ hersenplasticiteit ☞ dagelijkse stressoren ☞ uit vicieuze cirkel ☞ kracht van korte momenten ☞ doeltreffend ☞ begeleiding mogelijk ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Pexels via Pixabay

We kennen allemaal stress, en tot op zekere hoogte is stress ook nodig in je leven. Wanneer is het echter een ongezond niveau en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je

Wat is stress?

Wat doet stress?

Hersenplasticiteit: wat is het?

Hoe omgaan met stress?

Hoe omgaan met stress in de praktijk?

Tot slot.

Wat is stress?

We ervaren op een bepaald moment in ons leven allemaal stress. In die mate zelfs, dat ons dagelijkse taalgebruik doorspekt is met het woord stress. Hoewel stress vaak een negatieve bijklank heeft, is stress altijd essentieel voor onze overleving geweest. Het is stress dat ons in een ver verleden in leven hield toen we keuzes op leven of dood maakten als we een potentieel gevaarlijke situatie tegenkwamen.
In het huidige leven is het stress dat ons stimuleert om bv fruit en groenten te eten, te sporten en ander gezond levensstijlgedrag na te streven. En ook als je dat nieuwe project op het werk dat een beetje buiten je comfortzone ligt naar je toetrekt.
Op korte termijn bieden “goede” stressoren hormonale voordelen die fysiologische processen inschakelen die ons op de lange termijn beschermen tegen schade. Stress is in principe dus nodig en positief.

Alleen zijn er in deze moderne wereld steeds meer “slechte” chronische stressoren – zoals schulden, een té drukke baan, een vervelende baas of relatieproblemen, een jachtig leven,… Dat soort problemen kan je overweldigen, vooral als je ze niet van je af kunt zetten. Je blijft ze overdenken en zelfs opblazen. Dat herkauwen kan een opeenvolging van hormonale en fysiologische reacties in gang zetten die je mentale en fysieke gezondheid schaden. 🔝

Wat doet stress?

Stress houdt je scherp in veel situaties en helpt je om uitdagingen aan te gaan. Of het nu gaat om studeren voor een examen, een presentatie doen of een deadline halen, het helpt je concentratie te verbeteren.

Een belangrijke speler in de reactie op stress is een biologische route die begint met de afgifte van een hormoon. Dit van de hersenen afgeleide hormoon stuurt het hele stresshormoonsysteem aan en heeft een direct effect op vele delen van het lichaam, inclusief de hersenen, het darmkanaal en het DNA. Deze veranderingen vergroten onder andere je kracht en uithoudingsvermogen, versnellen je reactietijd en verbeteren je focus. Dit is de manier van je lichaam om je te beschermen.
Met andere woorden: je hele lichaam en geest worden onder druk gezet en dit kost je veel energie.
Maar je lichaam en geest zijn slecht in onderscheid maken tussen dagelijkse stressoren en levensbedreigende gebeurtenissen, de “goede en slechte stress”.

Kortom: Tot op zekere hoogte kan stress een positieve zaak zijn, je mentale capaciteit op peil houden en je scherp houden om je best te doen. Boven dat niveau kan stress zeer negatief en slopend voor je zijn. Je denken wordt verstoord en je vermogen om je negatieve verwachtingen te beheersen vermindert.
Het kan je fysieke en mentale capaciteit verminderen en voorkomen dat je je optimaal presteert in alles wat je probeert. 🔝

Hersenplasticiteit: wat is het?

Neuroplasticiteit of Neurale plasticiteit stelt neuronen in staat om te regenereren en nieuwe verbindingen te vormen. Hersenplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en herstructureren.

Het maakt je hersenen veerkrachtiger en vertraagt zelfs cognitieve veroudering.
Hoewel de mate van neuroplasticiteit verband houdt met je leeftijd, is het empowering om te weten dat neurale plasticiteit kan beïnvloed en zelfs veranderd worden door je levensstijl en je gedrag. 🔝

Hoe omgaan met stress?

Onderzoek suggereert dat meditatie of mindfulness de hersenen kan beschermen tegen de negatieve effecten van stress door weerkerende gedachten te verminderen. Het inperken van het herkauwen van je problemen kan je onrust verminderen en kan zelfs je mededogen en altruïsme bevorderen.
Je geest triggert een mechanisme (o.a. hersenplasticiteit) waarmee het de hersenen beschermt, en dat gekoppeld is aan je vermogen nieuwe dingen te leren en verbindingen te veranderen waardoor er nieuw gedrag ontstaat.

In mijn artikel Verander je brein met meditatie, heb ik er al over geschreven, meditatie is hierin een mooi hulpmiddel.
Meditatie verhoogt de grijze massa van de hersenen – het gebied van de hersenen dat samenhangt met het werkgeheugen en de besluitvorming. Naarmate we ouder worden slinken onze hersenen en we verliezen wat van die grijze stof. Meditatie kan het hersenvolume vergroten in hersengebieden die te maken hebben met leren, geheugen, empathie, mededogen, aandacht en zelfrespect, terwijl de activiteit van het gebied van de hersenen dat betrokken is bij angst en zorgen, afneemt.🔝

Hoe omgaan met stress in de praktijk?

Het meest voor de hand liggende: mediteer! Maar ik begrijp dat dat niet voor iedereen is, of dat het moeilijk kan zijn. Het kan ook anders. Zorg ervoor dat je stressniveau onder controle blijft en niet (of niet te lang) piekt.

Wie me ook op Facebook en Instagram volgt, weet dat ik vaak spreek over de meditatieve momenten die je in je dag kunt inbouwen. Het zijn korte momenten waarop je volledig gefocust bent op een klein taakje, zonder afleiding of mentale inspanning. Dingen die sowieso moeten gebeuren en die je soms (of vaak) met enige tegenzin doet, kunnen zo een waardevolle aanwinst worden. Was opvouwen, afwasmachine uitladen, post sorteren, klassement doen of koffiezetten. Maar het kan ook een wandeling zijn of een half uurtje sporten. De trap oplopen (heb je ook nog gezonde beweging) naar een overleg. Simpele dingen die je op zichzelf kunt doen, en je kunt ze ook combineren. Zorg ervoor dat je minstens 1, maar ideaal is meerdere, moment per dag je aandacht en focus ergens 100% legt. Maak er een gewoonte van.
Gewoon die paar minuten die je zo enkele keren per dag neemt, zorgen er al voor dat er terug balans komt, en dat je hersenen stoppen met herkauwen. De hormonen gaan minder pieken en je doorbreekt een patroon.
Doe dit vaker en je zult in staat zijn een opkomend gevoel van onrust en spanning te doorbreken door even iets anders te doen. 🔝

Tot slot

Soms is stress zo ingebakken of ligt er een onderliggend probleem aan de basis dat je er zelf niet meer uitraakt. Blijf je herkauwen? Blijven negatieve gedachten zich opdringen? Is er echt geen innerlijke rust? Voel je vooral vrij mij te contacteren, misschien raken we er samen uit. 🔝

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Verander je brein met meditatie 

Over Hypnose en Zelfhypnose 

Burn-out toegelicht 
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: