Omgaan met ergernis

Omgaan met ergernis: Hypnose, regressietherapie

Omgaan met ergernis ☞ vakantie-editie ☞ wees realistisch ☞ ga positief om met verwachtingen en teleurstelling ☞ wees eerlijk ☞ begeleiding mogelijk ☞Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Wanneer de meeste mensen denken aan vakantie of ‘reizen’, dan denken ze aan zonovergoten stranden en cocktails, of misschien dromerige selfies in een of andere exotische stad. ‘Quality time’ doorbrengen met geliefden of vrienden. Sommigen kiezen voor lange leesdagen in de zetel, of gewoon rustig tijd voor jezelf zonder drukte of stress. Deze verwachtingen zijn meestal positief en vol plezier. Omdat vakantie dat is. Maar niet altijd. Soms kan het misgaan en ontstaat ergernis die je vakantie behoorlijk kan verpesten. Hoe ga je daarmee om?

Omgaan met ergernis: de vakantie-editie

Wees realistisch

Het klinkt misschien voor de hand liggend: boek geen vakanties waar je tegenop ziet of die niet bij je passen. Dat is vragen om stress.
Als je eerder huiselijk bent, blijf dan gerust eens een jaartje thuis. Hou je van warme stranden, ga dan niet naar de Zwitserse bergen. Ben je gesteld op je privacy en je onafhankelijkheid, boek dan geen groepsreis.

Maar je bent niet altijd alleen om te beslissen. Dan is het belangrijk dat je goeie compromissen maakt met je partner of je gezin, waarbij je rekening met jezelf houdt. Ga je toch iets doen dat compleet buiten jouw comfortzone ligt, hou er rekening mee dat het kan zijn dat je je niet compleet ontspannen gaat voelen. Dat voorkomt teleurstelling.

Stel geen té hoge verwachtingen

Je kijkt maanden reikhalzend uit naar je vakantie, waardoor de verwachtingen wel heel gespannen zijn. In die 2 of 3 weken van ‘vrijheid’, ben je mentaal al 3 maanden aan activiteiten aan het proppen. Of je droomt van zonovergoten stranden waar je de perfecte vakantie beleeft die je eigenlijk alleen in films ziet. Met andere woorden je vertrekt al met een illusie.
Met al die hoge verwachtingen en de eerste vakantiestress, zet je jezelf op voor een flinke teleurstelling. Weet dat je met stress, vermoeidheid en frustratie te maken kunt krijgen, en bereid je daarop voor. Ook hier is realistisch denken belangrijk.

Trouwens, wie met lagere verwachtingen vertrekt, kan alleen maar aangenaam verrast worden.

Positief omgaan met teleurstelling

Ben je ooit op een bestemming aangekomen en voelde je er totaal niet op je gemak? Misschien was er een grotere taalbarrière dan je had gepland; misschien was je accommodatie niet wat je ervan verwachtte; misschien was het openbaar vervoer veel meer verwarrend dan je dacht dat het zou zijn.
Of had je een thuis-vakantie gepland en slaat het weer tegen. Had je met vrienden afgesproken, maar gaat de afspraak niet door? Je rust wordt ongevraagd verstoord door vervelende gasten of buren. Je verwachtingen verdampen en je goeie humeur erbij.
Kortom, je bent teleurgesteld en misschien zelfs kwaad! 
Laat je emoties niet overnemen. Dat is dé belangrijkste tip bij opkomende ergernis. Geef jezelf én de situatie tijd. 

Ben je in het buitenland, weet dat het vrij normaal is dat reizen je overweldigt, vooral als het wordt gecombineerd met een beetje cultuurschok. 
Ben je thuis, dan kun je wellicht gemakkelijk afstand van de situatie nemen en jezelf tot rust brengen. Hoe dan ook, probeer  jezelf te kalmeren voor je emoties het helemaal overnemen. De bedoeling is dat je snel uit dit gevoel stapt. Als het nodig is heb je later nog tijd genoeg om te analyseren hoe je hier in de toekomst mee om kunt gaan. Voor nu wil je echter terug naar je goed humeur en je vakantie.

Als je je bijzonder geërgerd en ronduit kwaad voelt, neem dan de tijd om na te denken over hoe je elke stressor individueel kunt benaderen. 

Vermijd verveling

Niet elke dag is spannend, niet als je thuisblijft en niet als je reist. Je hebt langzame dagen en dagen met slecht weer en, ja, dagen waarop je je gewoon een beetje verveelt. En dat is prima! Toch zijn er mensen die een hekel hebben aan verveling. Wat dan?
Niet elke bestemming zal je verwachtingen waarmaken; soms zijn er gewoon tegenvallers, of plaatsen waar je gewoon geen connectie mee kunt maken. Je kunt niet verliefd zijn op elke plaats die je bezoekt.

Of het nu in binnen- of buitenland is, thuis of op verplaatsing, probeer in elk geval iets te doen! Zelfs als je je een beetje verveelt en een bepaalde bestemming gewoon niet voor jou is, is er gewoonlijk wel iets dat je kunt ontdekken waardoor je dit moment vanuit een ander perspectief kunt bekijken. 

Ben je thuis dan ken je je favoriete plekken en mensen waar je kunt op terugvallen. Gebruik die!

Wees eerlijk, wacht niet tot een situatie ontspoort.

Vakantie met vrienden, familie of je gezin is heel leuk, maar kan ook heel veeleisend zijn. Toch is het net tijdens de vakantie dat je het minst rekening met iemand anders wilt houden, en het meest gesteld bent op je eigen welzijn en comfort. Je vakantie dient immers om je terug op te laden na de drukke maanden. Als je gezelschap niet dezelfde verwachtingen en noden heeft, kan dat wrevel opwekken.

Wees eerlijk. Je bent op vakantie en je wilt de sfeer niet bederven, zoveel is duidelijk, dus vaak probeer je opkomende ergernis weg te slikken. Toch kan je dat zuur opbreken. Het is beter om een situatie vroeg en in alle rust aan te kaarten, dan alles op te kroppen tot er iemand uitbarst. Dan is het moeilijker om de brokken te lijmen en is de vakantie (en de onderlinge relatie) misschien echt verziekt. Onderhuidse spanningen zijn voelbaar en laten zelfs zonder ruzies hun sporen na.
Zowel voor jezelf als de ander: kaart snel en duidelijk aan waar jij mee zit!

Weet dat dit tijdelijk is en over gaat.

Van streek zijn is vreselijk, nog meer wanneer je vakantie hebt. En het is nog erger als je het gevoel hebt dat je je vakantie verspilt met deze negatieve emoties. Dat hoeft echter niet.
Begrijp dat iedereen wel een dieptepunt ervaart tijdens een vakantie. Het is onvermijdelijk en je moet het zeker de rest van je ervaring niet laten verpesten.
Er zijn hobbels onderweg, met meerdere diepte- en hoogtepunten, maar over het algemeen is het een spannende en opwindende rit.

Dus maak je verwachtingen niet té groot. Geniet van elk moment, en probeer het positieve in elk verhaal te zien. Bedenk dat de dingen waar je het meest op foetert, vaak hetgeen is waar je later het hardst om lacht.

Tot Slot

Vakantie is een kort moment waarop je, zowel mentaal als fysiek, even tot rust mag komen. Het zijn geweldige momenten waar iedereen naar uitkijkt, maar die door de druk erop soms erg beladen zijn waardoor je emoties je kunnen verrassen.
Heb je vaker momenten van ergernis die je overvallen en die je vakantie negatief beïnvloeden ga daar dan vooral na je vakantie aan werken.
Voel je vrij om deze korte hypno-relaxatie te gebruiken om ondertussen de nodige rust te vinden.

Aanverwante artikelen 
Wat kun je doen als je snel je geduld verliest? 
Manieren om mij goed in mijn vel te voelen! 
Woede uitbarstingen beheersen
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: