Onrust in je hoofd

Onrust in je hoofd. Hypnose en regressietherapie.

Onrust in je hoofd ☞ overweldigd worden ☞ wat te doen ☞ enkele tips ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

Het is zo belangrijk, rust in je hoofd. Het fijne gevoel van klaarheid en helderheid. Toch is het soms anders en neemt de onrust in je hoofd het over.

Over onrust in je hoofd

Stress, onrust, piekeren, angst, frustratie, irritatie,… er zijn zoveel redenen waarom er onrust en chaos is. Onrust die doortrekt van je hoofd naar je lichaam en die uiteindelijk je hele doen en laten beïnvloedt.
Onrust kan er door verschillende redenen komen, vaak zijn dat situaties waar je iets aan kunt doen. Door anders te denken, situaties anders te bekijken of opdringerige en vervelende gedachten op te ruimen kun je weer balans in jezelf vinden. De ‘stemmetjes’ die niet bij jou horen en die je mag laten gaan.
Maar je hebt er spijtig genoeg niet altijd invloed op: soms is het leven moeilijk, krijg je opdoffers of kom je in een moeilijke levensfase. Gezondheidsproblemen van jezelf of een geliefde, financiële problemen, zorgen om een kind of een ouder, een veranderde levenssituatie …
Zullen we het daar eens over hebben? Niet over de onrust die je kunt tackelen met anders denken, maar de klappen van het leven waar we allemaal op een of ander moment mee te maken krijgen en waar we doorheen moeten. En ja, ik weet dat vrede van binnenuit komt en bestand is tegen de moeilijkheden waar je mee te maken krijgt, maar soms zijn de omstandigheden diep en rauw. Dat zijn de momenten dat het leven je overweldigt, dat is gewoon zo. Elk levenspad brengt zijn ups en downs, dat hoort bij het leven. Dan kun je wel zeggen dat je het je niet moet aantrekken, dat je er positief moet instaan en proberen om te denken. De realiteit is dat het leven soms gewoon tegenslagen uitdeelt waardoor de rust in je hoofd tijdelijk verstoord wordt.

Hoe in balans komen?

Wat kun je dan doen om in zulke periodes toch balans te vinden? Is het mogelijk om tijdens een periode toch een evenwicht te vinden?

Een eerste stap is om deze periode te aanvaarden voor wat ze is: een moment in je leven. Weet dat jij deze situatie niet kunt veranderen en dat je geen controle hebt over de uitkomst. Vooral bij gezondheidsproblemen -maar ook bij andere zorgen- is dat een belangrijk gegeven.
Daarnaast moet je je echt niet constant sterk houden. Geniet van elk moment dat je jezelf ok voelt, maar geef je ook over aan de momenten dat het niet gaat. Het is niet omdat bijvoorbeeld je vader heel erg ziek is en op je leunt dat jij constant de rots in de branding moet zijn. Natuurlijk wil je voor hem een steun zijn, maar er zijn genoeg momenten dat jij afstand mag nemen. Je hart luchten bij anderen, van je afpraten of eens bij iemand een serieuze boom opzetten over de situatie. Ook voor jou is dit een moeilijke periode dus zorg dat je zelf genoeg aandacht en opvang krijgt. Zo hou jij je het beste staande.

Ga bewegen. Een lichaam dat beweegt kan de stress die lichamelijk opgebouwd is gemakkelijker en beter ontladen. Wandelen, lopen, dansen, zwemmen, yoga,… welke sport je ook ligt, doe het en als het kan dagelijks. De ontlading van de lichamelijke stress is al een belangrijke stap naar het counteren van onrust in je hoofd. Bij stress gaat je lichaam zich sowieso opspannen en verkrampen, waardoor je dan weer meer spanning fysiek en mentaal opbouwt en in een vicieuze cirkel terechtkomt. Kom in beweging!

En dan meditatie. Ik ben de eerste om toe te geven dat mediteren als je hoofd overloopt niet gemakkelijk is, integendeel. Het is niet evident om met onrust in je hoofd in stilte te gaan zitten. Wat je in elk geval kunt proberen is een geleide meditatie volgen. Door de stem die je begeleidt ben je soms minder geneigd af te dwalen in zorgelijke gedachten. Als je de mogelijkheid hebt, ga dan mediteren in groep. Zelfs al zit je gewoon met je ogen dicht omdat niet veel anders je lukt, de energie van de anderen ondersteunt je en kan als een warme deken aanvoelen waardoor je uiteindelijk toch wat ontspanning voelt.

Tot slot

Weet vooral dat deze periode over gaat, het is tijdelijk. Probeer daar houvast in te vinden. Als het echt niet gaat: zoek hulp. Er is genoeg hulp te vinden, zowel praktisch als mentaal. Omring jezelf met de beste zorgen en aarzel niet om mensen in te schakelen, die je fysiek en emotioneel kunnen ondersteunen om deze periode draaglijker te maken.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Over Hypnose en regressietherapie

Soms kan de stap naar hulp groot zijn, vooral een stap in het onbekende. Neem gerust een kijkje op de webpagina’s en vergeet daarbij niet de getuigenissen pagina door te lezen. Daar lees je ervaringen van anderen die jou misschien kunnen helpen.
Voel je vrij mij te bellen als je meer vragen hebt, dan spreken we die rustig door.

Aanverwante Artikelen
Wat kun je doen als je snel je geduld verliest?
Hoe omgaan met stress?
Burn-out toegelicht
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: