Omgaan met emoties

Hypnose en regressietherapie omgaan met emoties

Omgaan met emoties ☞ identificeren ☞ reguleren ☞ uiten ☞ accepteren ☞ leerproces ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Gecertificeerd

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Het omgaan met emoties is voor veel mensen een uitdaging. Emoties zijn krachtige gevoelens die je lichaam en geest beïnvloeden en kunnen vaak moeilijk te beheersen zijn. Soms kunnen emoties je overweldigen en je in verwarring brengen, waardoor je je gedachten en acties niet onder controle hebt. Dit kan leiden tot problemen in je relaties, werk en dagelijks leven.

Identificeren van emoties

Een van de grootste uitdagingen bij het omgaan met emoties is het identificeren ervan. Veel mensen hebben moeite om te begrijpen wat ze precies voelen en waarom. Hierdoor kun je soms je eigen gedrag niet verklaren, of kun je niet invoelen waarom je je op sommige momenten slecht voelt. Waarom je iets uit de weggaat ,waarom je geen energie hebt,…
Je sleept je doorheen de dag, je voelt je constant leeg en uitgeput, je hebt een afkeer tegen sommige situaties of je vermijdt ze. Je ziet ook soms lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld misselijkheid, die stressgerelateerd zijn zonder dat je het zelf beseft. Leren hoe je emoties kunt herkennen en benoemen is vaak een cruciale stap in jezelf beter te begrijpen. Hierdoor kun je beter inzien wat er in je gebeurt en hoe je ermee kunt omgaan.

Reguleren van emoties

Een andere uitdaging is het reguleren van emoties. Soms kunnen emoties je zo overweldigen dat je jouw gedachten en gedrag niet onder controle hebt. Je doet of zegt dan dingen die niet bij je passen en waarvan je later spijt hebt. Of je zit vast in een gedachtepatroon dat je totaal niet dient en je naar beneden haalt. Je neemt je voor om anders met een situatie om te gaan of anders te reageren, maar voor je het weet zit je weer in hetzelfde stramien. Boos worden is bijvoorbeeld zo’n emotie die zich heel erg laat leiden door impulsiviteit en gebrek aan controle. Maar ook je eigen mening onderdrukken of je niet uitspreken is daar een mooi voorbeeld van. Leren hoe je emoties kunt reguleren is vaak een opluchting. Dan beheersen je emoties je niet meer en kun je er op een gezonde manier mee omgaan.

Uiten van emoties

Het is ook belangrijk om te leren hoe je emoties kunt uiten op een gezonde manier. Veel mensen onderdrukken hun emoties, wat leidt tot een opstapeling van gevoelens en uiteindelijk tot uitbarstingen. De spijt en de schaamte zijn achteraf dan weer aanleiding om opnieuw alles op te kroppen. Dat geeft dan weer andere emoties die je dan weer parten kunnen spelen.

Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: je onderdrukt je gevoelens, je doet wat je ‘moet’ doen, je incasseert, je barst uit, je schaamt je diep en de cirkel herbegint. Zodra je leert om je emoties op een gezonde manier uit te drukken, kun je de cirkel doorbreken. Net zoals bij het reguleren van je emoties kun je lichamelijke klachten krijgen: emoties ‘opeten’ kan je letterlijk misselijk maken, of je een zwaar gevoel op je maag geven. Op een goeie manier kunnen communiceren over wat er in je leeft en hoe je daarmee wilt omgaan geeft je zoveel meer vrijheid en ademruimte.

Accepteren van emoties

Een ander aspect bij het omgaan met emoties is het begrijpen en accepteren van de emoties van anderen. Hoe evident dit ook lijkt, is het toch wel vaak een struikelsteen. Vooral het begrijpen van de emoties van een ander. Het is al zo moeilijk om je eigen gevoelens te ontcijferen en te begrijpen, de emoties van een ander zijn soms nog meer een mysterie. Dat ligt niet alleen aan jou: het is vaak een samengaan van onze gebrekkige vaardigheid om de emoties van de ander te lezen, en zijn/haar onvermogen om de eigen emoties te communiceren. Hoe moeilijk het ook is, het leren hoe je de emoties van anderen kunt ontcijferen en dan ook respecteren en ermee kunt omgaan, zorgt ervoor dat je betere relaties kunt opbouwen en problemen kunt voorkomen.

Continue leerproces

Zoals je leest kan het grondig fout lopen met al die emoties, maar dat is niet erg. Vergeet niet dat het omgaan met emoties een continu leerproces is. Hoe jij nu omgaat met je emoties is een gevolg van wat jou sinds je prille jeugd aangeleerd is. Daar spelen een heleboel factoren, zowel positief maar vaak ook negatief, een rol. Net daar wringt soms het schoentje. Als kind is het namelijk vaak niet de bedoeling dat je jouw wensen en verlangens op tafel legt of dat je opkomt voor jezelf. Vooral wie al wat ouder is herkent dit.

Het beste voorbeeld is school. Als kind onderga je de regels en de eisen die daar aan jou gesteld worden. Zelfs al passen ze niet bij jou. Je leert er naast de leerstof ook zonder mokken of tegenspraak situaties te ondergaan. Dat legt bij veel kinderen al de basis voor een zekere terughoudendheid, of integendeel een enorme weerbarstigheid, eens ze volwassenen zijn.

Blijven werken aan je emotionele intelligentie en blijven leren hoe je emoties kunt begrijpen, reguleren en uiten zal je emotionele vrijheid alleen maar verbeteren. Het geeft ruimte en laat je toe jezelf beter in je vel te voelen, betere relaties te hebben en geeft je de mogelijkheid eerlijke en goede keuzes te maken.

Tot slot

Het omgaan met emoties is een complex proces dat veel uitdagingen met zich meebrengt. Het is belangrijk om te leren hoe je emoties kunt identificeren, reguleren, uiten en begrijpen en accepteren van anderen. Het is een voortdurend proces van groei en ontwikkeling, waarbij het verbeteren van jouw emotionele intelligentie door middel van zelfonderzoek en reflectie aan de basis ligt. Als je er moeite mee hebt is het zoeken van de juiste hulp en ondersteuning zeker een goeie stap. Het belangrijkste is om te realiseren dat het omgaan met emoties een vaardigheid is die je kunt ontwikkelen en dat iedereen in staat is om beter met emoties om te gaan.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Omgaan met verdriet van een ander
Gewichtsproblemen en chronische stress
Een relatiebreuk verwerken
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit