Spinnenangst

spinnenangst

Therapie, zowel hypnose als regressie, kan wel enkele sessies in beslag nemen. Maar soms is het heel rechtaan rechttoe.

Duidelijk probleem

Hij kwam met een heel duidelijk probleem: een gigantische spinnenangst. Niet zomaar wat bibberig of onzeker. Neen, echt verlammende doodsangst. De reden dat hij als 50-jarige uiteindelijk de stap had gezet en een afspraak maakte was een incident dat slecht had kunnen aflopen. Onlangs was er tijdens het rijden plots een spin vanuit het niets op zijn schoot gekropen waardoor hij in hysterie de controle over het stuur was verloren. Gelukkig was er niets ergs gebeurd. Omdat hij traag op een veldweggetje reed, kwam hij in de naastgelegen wei onmiddellijk tot stilstand. Dat hij luid schreeuwend de wei is uitgelopen om zijn vrouw te halen, vertelde hij bijna fluisterend met schaamrood op zijn wangen.

Werken rond spinnenangst

Met een intake van ongeveer een kwartier, konden we direct aan het werk. Via regressie gingen we terug naar dat moment in de auto waarop hij overmeesterd werd door angst, waar we al een rustmoment inbouwden. Dit gaf hem al wat ademruimte, maar de angst was nog steeds aanwezig. Daarna gingen we terug naar de eerste keer dat spinnenangst hem zo overweldigde. Die bleek in zijn kindertijd te liggen: toen hij 4 jaar was had zijn oudere broertje gedreigd de spin die hij in een potje gevangen had op hem te zetten, om hem ‘vol gif te blazen’. Wanneer zijn moeder -die op dat moment net binnenkwam- hardhandig de spinnenbokaal van zijn broertje afpakte omdat dit gevaarlijk was, werd de inprenting gemaakt. De 4-jarige was dermate onder de indruk van het gebeurde, dat hij dit spinnen-moment voorgoed had weggeschreven als ’levensgevaarlijk’. Hierdoor beleefde hij nu bij elke spin die hij zag of dacht te zien echte doodsangst.
Dit moment helen en verwerken was genoeg om de spinnenangst te doen wegsmelten.

Zelfvertrouwen

Met dit hoofdstuk afgesloten konden we werken aan de schaamte, want die had ook zijn sporen nagelaten. Met zijn 1m90 en bijna 100 kilo nam niemand zijn angst serieus, en was hij vaak het mikpunt van spot geweest. Werken op zelfvertrouwen en zelfbeeld waren essentieel en broodnodig. Nadat dit alles goed afgewerkt was, was dit voldoende om zich weer heel te voelen. Een volgende afspraak was dan ook niet nodig. Na 2 uur ging hij opgewekt en vol vertrouwen buiten. Geen angst meer en met genoeg zelfvertrouwen om rustig en positief in het leven te staan. Hij was zover dat hij er zelf mee kon lachen.

En nu?

Ik zeg niet dat hij ondertussen dol op spinnen is, maar hij schreef me dat hij laatst toch -bij wijze van test- een spin over zijn hand heeft laten lopen zonder een kik te geven. Daarnaast voelt hij zich ook opgeruimder en kan hij onbezorgder van het leven genieten. Dat lijkt me toch een mooi resultaat.

Details?

Het is onwaarschijnlijk hoe zo’n onbeduidend en op zich onschuldig moment -eigenlijk een detail- dat niemand zich nog herinnert, zo’n impact kan hebben op je leven. Toch hoor en zie ik dat vaker, dat futiliteiten door een kinderbrein soms als levensbelangrijk -of zelfs traumatisch- werden ervaren, je nu als volwassene onbewust problemen berokkenen.

Zit je zelf met onverklaarbare grote emoties die je niet onder controle krijgt? Is er iets wat je al jaren dwars zit? Misschien is er een futiliteit of detail uit jouw verleden de oorzaak. Surf eens door de regressie en de hypnotherapie site. Lees de uitgebreide informatie over hypnose. Je mag ook vrijblijvend contact opnemen. We kijken graag met je mee hoe we jou kunnen helpen.

Om privacy redenen worden zowel de naam van de klant als de onderliggende problematiek van de klachten en specifieke therapie details niet openbaar gemaakt.

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: