Teveel verdriet. Wanneer is het een probleem?

Teveel verdriet. Hypnose en regressietherapie

Teveel verdriet ☞ wat kan verdriet inhouden ☞ wat is het nut ☞ is er hulp ☞ doeltreffend ☞ focus ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Gisela Merkuur via Pixabay

in dit artikel lees je

Teveel verdriet?
Wat kan verdriet inhouden?
Verdriet of rouw?
Hoe lang duurt verdriet?
Wat is het nut van verdriet?
Wat is teveel verdriet?
Tot slot

Teveel verdriet?

Hoe meet je verdriet en op welke manier zou je dat dan doen? Wanneer is het teveel of te lang? Alles is afhankelijk van individu tot individu en hangt vast aan het evoluerende rouwproces. Wanneer moet je je dan zorgen maken, of is dat helemaal niet nodig?

Wat kan verdriet inhouden?

Om in te schatten wat ‘gezond’ is, is het belangrijk dat je begrijpt wat verdriet kan inhouden. Dat het bijvoorbeeld niet abnormaal is dat je veel tijd nodig hebt om je te herpakken bij het verlies van je baan. Dat je tijd nodig hebt om in het reine te komen met een vakantie die in het water valt. Dat je emotioneel van slag kan zijn door het verlies van een ring. Dat de foto’s die je niet meer terugvindt je weken later nog doet huilen,…
Van op een afstand kan dat raar lijken, toch is verdriet daar op zijn plaats en heeft het zijn functie. Wanneer is het dan ‘problematisch’?

Ik zou zeggen: de duur en de intensiteit van het verdriet en het daarbij horende gedrag. Hoe lang blijft het gedrag aanhouden? Is het storend genoeg om het dagelijks functioneren te verstoren? Zo ja, in welke mate?
Is er nog aandacht voor jezelf en voor je gezinsleden? Is je persoonlijke hygiëne oké? Eet je voldoende? Worden de kinderen niet verwaarloosd? Kun je functioneren?

Verdriet of rouw?

Ik krijg die vraag vaak, maar eigenlijk is alle verdriet rouw: je rouwt om iets dat afgesloten is. Dat kan zowel over iets heel materieels zijn, als over een emotioneel verlies of zelfs een gedachte, een overtuiging of een veronderstelling. Je bent iets kwijt waar je aan gehecht was en daar hoort een periode van rouw bij. Net door die periode te nemen kun je het op de best mogelijke manier afsluiten en er later wellicht met veel plezier op terugkijken. En zelfs al was het einde wat moeilijker (een ontslag bijvoorbeeld) dan kan een goede periode van rouw het verschil betekenen tussen jaren van rancune en een fijne herinnering.

Hoe lang duurt verdriet

De duur van een verdriet of een rouwperiode is heel verschillend en, weerom, heel persoonsgebonden. Sommigen hebben een weekend nodig om iets door te kauwen, anderen nemen enkele weken de tijd. Soms kun je iets redelijk snel wegleggen, een volgende keer heb je het daar moeilijker mee. Het onderwerp, het moment, je levensomstandigheden, maar ook je verleden (triggert deze gebeurtenis iets?) bepalen mee de tijd die je nodig hebt. Dat kan moeilijk zijn voor familie en vrienden, ook zij worden geconfronteerd met jouw verdriet. En het verdriet van een naaste is soms heel ongemakkelijk voor iedereen om hem/haar heen.

Wat is het nut van verdriet?

Verdriet is nuttig omdat je een periode kunt afsluiten. Het wordt ongezond als je er in gaat ‘zwelgen’ of als je het niet kunt of wilt loslaten.

De rouwperiode, waar het verdriet voor dient, is -als het op een gezonde manier doorleefd wordt- een ideaal moment om te zorgen dat je geen trauma’s oploopt. Alleen al het feit dat je jezelf dat verdriet gunt, heeft een positieve impact. Eens goed mogen en kunnen huilen omdat je je lievelingstrui kwijt bent kan je helemaal oppeppen. en wellicht gooi je daarmee ook andere emoties buiten.

Ook dat is namelijk de functie van verdriet: andere emoties die niet aan bod kwamen mee opruimen. Door jezelf de tijd te gunnen om het verlies van die trui te voelen, heb je misschien tegelijk ook het verdriet om een stomme ruzie die allang is bijgelegd eruit gelaten. Het opluchtende huilen kan dan aanvoelen als een zomerbui: de lucht is daarna uitgeklaard en voelt helemaal fris aan. Geef jezelf de mogelijkheid om op te ruimen.

Wat is teveel verdriet?

Alhoewel het dus heel goed is om je verdriet niet weg te stoppen of te minimaliseren, mag het ook niet buiten proportie zijn. Als je 3 weken zit te huilen over die verloren trui is er meer aan de hand. Dan heb je verdriet over de herinneringen die deze trui opwekt. Herinneringen aan momenten of mensen die blijkbaar nog vers in je systeem zitten. Als dat momenten of mensen zijn waarbij je nog in een actief rouwproces zit dan is dat normaal. Als het gaat over een relatie die al 2 jaar geleden is afgesprongen, dan heb je nog een onafgewerkt stuk dat je aandacht vraagt. Dan wordt je verdriet inderdaad ongezond en neem je beter de tijd om dat onafgewerkte stuk aan te pakken. Het is niet de bedoeling dat je jaren rondloopt met een niet afgewerkt verlangen of een verborgen hartzeer of spijt.

Ga in dat geval actief aan het werk om dat oud zeer op te ruimen. Lukt dat niet, aarzel dan zeker niet om hulp in te roepen. Alleen als je bevrijd bent van alle onnodige en oude emoties die je tegenhouden, kun je je leven optimaal invullen en leven. Dat is uiteindelijk je doel: verdrietige, moeilijke, zwarte periodes afsluiten en in volle kracht in je leven staan.

Tot slot

Rouw is rauw en kan je helemaal opslorpen en dat is oké. Zolang je jezelf niet blijft wentelen in je verdriet en je het verdriet gebruikt om een periode af te sluiten. Afscheid te nemen en los te laten.
Neem dus gerust de tijd om je slecht te voelen, voor je je weer richt op de orde van de dag.

Heb je echter het gevoel dat je blijft ronddraaien in negatieve gevoelens. Kun of wil je gewoon je verdriet of woede niet afgeven. Kun of wil je een gebeurtenis niet afsluiten? Blijf je rancune, angst, woede of verdriet voelen? Dan is er meer aan de hand, en is het tijd om hulp in te roepen. Zorg er in elk geval voor dat je er alles aan doet om die emoties op te ruimen, zodat je je weer optimaal kunt functioneren.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen:
Omgaan met verdriet van een ander.
Tips omgaan met gemis en verdriet
Vastzitten in het verleden
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: