Tips omgaan met gemis en verdriet

Tips omgaan met gemis en verdriet

Tips omgaan met gemis en verdriet ☞ vakantie-editie ☞ belang van voorbereiding ☞ let op triggers ☞ perspectief ☞ begeleiding mogelijk ☞Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Napaporn Sripirom via Pixabay

Iemand missen is altijd moeilijk, maar speciale momenten zoals vakanties en feestdagen maken het extra moeilijk. Of het nu een overlijden of relatiebreuk of scheiding is, de kinderen die een periode bij je ex zijn, het gemis en het verdriet zijn groot en kunnen je overweldigen. Hoe overbrug je deze periode het beste? Tips omgaan met gemis en verdriet: de vakantie-editie.

Tips omgaan met gemis en verdriet: de vakantie-editie.

In deze vakantie-editie van tips omgaan met gemis en verdriet, overloop ik dingen die je kunnen helpen als je op vakantie of op de speciale momenten in je leven iemand moet missen.

Bereid je voor.

Vakantie en feestdagen kunnen bijzonder ruwe periodes zijn om door te komen. Calculeer dat op voorhand in.
– Zoek op voorhand extra (professionele) ondersteuning en bespreek op voorhand op welke hulpmiddelen je kunt terugvallen om moeilijke momenten te overbruggen. Gebruik deze handvatten als je ze nodig hebt!
– Probeer zo dicht als mogelijk bij vrienden of familie te blijven die je steunen. Overloop met hen de hulpmiddelen en tools die je tot je beschikking hebt, zodat zij je kunnen stimuleren ze te gebruiken.
– Maak afspraken -zoveel als mogelijk- om onzekerheid te counteren, en die je rust kunnen geven. Concrete afspraken kunnen voorkomen dat je de hele dag bv op nieuws zit te wachten en je jezelf ondertussen opvreet.  

En als je je verdrietig voelt, is dat OK.  Weet dat ook dat over gaat.

Plaats je gemis en verdriet in perspectief. 

Als je je ex-partner mist: herinner je de waarheid over waarom je uit elkaar ging, ze is nog steeds relevant.
Als de kinderen nu 3 weken met je ex weg zijn, staan ze daarna terug trappelend van ongeduld voor jouw deur en zullen ze heel blij zijn tijd met jou door te brengen.
Alles is relatief als je het in een groter geheel of binnen een context kunt zien. Als je het daar moeilijk mee hebt, vraag dan hulp aan een vriend. 

Let op triggers.

Thuis of op reis kom je soms op plaatsen waar je veel tijd samen doorbracht met de mens(en) die je mist. Maar ook daarnaast zijn er zoveel triggers. Liedjes over liefdesverdriet, een film, een vakantiekaartje of zelfs het zien van een moment waar je kind van zou houden, kunnen direct tranen veroorzaken.
Het is vrijwel gegarandeerd dat je wordt getriggerd in deze periode, maar je bewust zijn van wat pijn doet, bereidt je in ieder geval voor om ermee om te gaan en hopelijk een goede manier te vinden om ermee om te gaan.

Schaam je niet om te voelen.

Als je een moeilijk jaar hebt gehad, pas een breuk achter de rug hebt of nog steeds een geliefde mist, zelfs al is het jaren geleden, is het beter om eerlijk te zijn dan om het op te kroppen. Huil, vertel verhalen, lach om de goede tijden, doe wat je moet doen om je gevoelens los te laten. De mensen die het dichtst bij je staan, weten wat je hebt meegemaakt. Je emoties eruit laten kan je helpen. Is het een overledene, dan helpt het om je favoriete herinneringen vers te houden van de mensen van wie je houdt en die je mist.
Ga echter niet in je emoties ronddraaien. Er is een verschil tussen momenten herinneren en je verdrietig voelen en je in je verdriet wentelen.

Ga niet denken.

Maak geen voorstellingen van hoe deze periode had kunnen zijn ‘als het anders was geweest’. Het is niet zo! Probeer je niet voor te stellen hoe degene die jij mist zijn tijd nu doorbrengt. Maak geen verhalen in je hoofd die waarschijnlijk toch niet waar zijn, maar die jou ongelukkig maken. Daar zijn we namelijk heel goed in, maar dat dient nergens toe. Vooral bij een relatiebreuk moet je niet vergeten dat het karakter van je ex hetzelfde blijft: als jouw ex een zeur en mopper was tijdens jullie vakantie, gaat dat nu echt niet veranderen. Bedenk ook dat jouw ex misschien ook gebukt kan gaan onder de breuk, zelfs al wordt dat niet getoond. Je kent het innerlijke leven van een ander niet. Blijf bij jezelf.

Kies je gezelschap.

Een goeie vriend of vriendin om op terug te vallen is belangrijk, maar ze kunnen ook toxisch zijn. Zoals je geen behoefte hebt aan iemand die jouw verdriet en pijn ontkent of minimaliseert, heb je ook (helemaal) geen behoefte aan iemand die jouw verdriet aanwakkert. Dat maakt het alleen maar erger. We kennen allemaal die vriend die nog luider meehuilt en horrorverhalen en scenario’s verzint waar je zelf nog niet eens aan dacht. Wellicht is het allemaal goed bedoeld, maar dat is nu niets voor jou. Blijf daar op zulke momenten weg! 

Vul je vrije momenten positief in.

Ga je triggers niet opzoeken en probeer je niet in je verdriet of gemis te wentelen. Maak een daginvulling en doe iets waar je energie uit haalt en dat jou blij maakt.
Dat wil niet zeggen dat je het verdriet uit de weg moet gaan. Dat wil zeggen dat je op een positieve manier je tijd invult, en alle gevoelens die onderweg naar boven komen erkent.  Wees ‘egoïstisch’ en denk er aan om alles te doen wat het beste in je naar boven haalt.

Tot slot.

Vakantie of feestdagen zijn voor veel mensen moeilijke momenten. Iedereen mist op een of andere manier wel een geliefde in zijn of haar leven. Het is daarom goed om je op deze momenten enkel op het positieve te focussen. Je hoeft niet aan elke emotie toe te geven. Dat kan later ook nog. Als er minder triggers zijn en er tijd en ruimte is om er constructief aan te werken.
Deze tijd van het jaar kan het beste en het slechtste in ons allemaal naar boven brengen. Vertrouw erop dat je niet alleen bent en probeer te genieten van de kleinere momenten die voor jou van betekenis zijn. Vertrouw er op dat ook dit moment weer over gaat.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen:
 Rouwen: hoe verdriet verwerken? 
 Een relatiebreuk verwerken 
 Daten na een relatie: hoe ga je verder na een verbroken relatie? 
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: