Menu


 

rustpunt logo

Hypnose - Misverstanden

 

Rondom hypnose en hypnotherapie zijn erg veel misverstanden.  Zelfs in de media benaderen ze het alleen vanuit een sensatieoogpunt. De werkelijkheid is anders ...

 

Hieronder worden een aantal hardnekkige misverstanden verklaard.

 

Hypnose zou met slaap te maken hebben


De naamkeuze door de Schotse arts Braid suggereert (zoals hij er zelf van overtuigd was) dat hypnose met slaap te maken heeft.  Hoewel het er zeer kortbij ligt is hypnose in wezen geen slaap.  Het bevindt zich wel in dezelfde hersenritmes als de lichte slaap.  Er zijn echter grote verschillen tussen een toestand van hypnose en slapen.  In hypnose kan je lezen en schrijven, in je slaap niet.  Je kan praten en antwoorden op gestelde vragen, je kan je ogen openen, je kan telefoneren.  In je slaap kan je dat allemaal niet.

 

Je zou in hypnose moeten geloven, anders zou het niet werken


Zelfs mensen die er absoluut niet in geloven kunnen in hypnose worden gebracht.  Uiteraard dienen zij bereid te zijn om mee te werken.
Onafhankelijk hiervan is er wel een klein percentage mensen die niet in hypnose geraken.

 

De hypnotiseur zou je dingen kunnen laten doen die je niet wilt


Bij hypnose houdt de betrokkene van begin tot einde de controle over wat er gebeurt en is nooit weg van de wereld.  De gehypnotiseerde zal niets kunnen opgelegd worden dat in strijd is met de eigen religie, moraal of overtuigingen.  Elke poging hiertoe zal ertoe leiden dat de persoon zelf de hypnose spontaan zal beëindigen.
Zolang je diepste overtuigingen gerespecteerd blijven, kunnen jou wel dingen opgelegd worden die je met je bewuste wil niet zou toelaten.  Hiervan wordt vaak gebruik gemaakt in de showhypnose, maar een hypnotherapeut dient altijd de wil van de cliënt te respecteren.

 

Met één vingerknip zou de hypnotiseur je zelfs op afstand in hypnose kunnen brengen


Dat is alleen mogelijk wanneer dit als posthypnotische suggestie ingebouwd werd en kan dus enkel met de instemming van de gehypnotiseerde.  Uiteraard dient er ook een contact te zijn via telefoon of televideo of door middel van een geluidsopname die beluisterd wordt.
De persoon dient daarom al eerder door de hypnotiseur gehypnotiseerd te zijn geweest.

 

Het zou mogelijk zijn dat je niet meer bijkomt uit hypnose


Dit is een toch wel vaak voorkomende vrees.  Nog nooit heeft een dergelijk incident de media gehaald.  En geloof mij, als het zich voordeed, zou het in de media komen, maar dat is nog niet gebeurd omdat het niet kan.  Er zijn een paar methoden om uit hypnose terug te komen, op verzoek van de hypnotherapeut, of op eigen initiatief.
Als er geen exductie plaatsvindt dan gaat, door de diepe ontspanning, de hypnose langzaam vanzelf over in slaap en daaruit ontwaakt iedereen op eigen ritme.  Dit is trouwens een manier om slapeloosheid te verhelpen met hypnose.
De andere mogelijkheid is dat wanneer er langere tijd (+15 minuten) geen suggesties meer gegeven worden of geen interactie meer is met de hypnotiseur/hypnotherapeut, het bewustzijn stilaan overneemt en men zo uit hypnose komt.
Niet zelden komt het voor dat de cliënt geen zin heeft om uit de hypnose te komen omdat de toestand van ontspanning als zó prettig ervaren wordt, dat hij liever nog even in hypnose blijft.

 

Hypnose zou occult of magie zijn


Er komen aan hypnose geen bezweringen of andere rituelen te pas.  De basis is een toestand van ontspanning waarin men zichzelf brengt.  De betrokkene blijft bij bewustzijn, zij het dat hij zich op één ding sterker concentreert, waardoor voor hem de omgeving wegvalt.

 

Hypnose zou gevaarlijk zijn


Het enige gevaar schuilt erin als de hypnotiseur of hypnotherapeut onvoldoende weet waar die mee bezig is en de cliënt onvoldoende kan begeleiden in het proces van heling.  Vooral op sites die vertrekken vanuit de medische wereld, staat te lezen dat men beroep moet doen op medisch geschoolde hypnotherapeuten.  De ervaring leert echter dat een groot inlevingsvermogen, een juiste ingesteldheid en daarbij een flinke dosis ervaring de beste hulpmiddelen zijn om mensen te begeleiden met hypnotherapie.

 

Voel je je slecht in je vel? Zit je vast? Kom je er alleen niet uit? Heb je interesse in hypnotherapie? Neem vrijblijvend contact met ons op, en we vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen.

Adres: Oudestraat 26, 3190 Boortmeerbeek
 - 
 - 
 - 
BTW: BE 0809.921.492