Menu


 

rustpunt logo

Hypnose versus Trance

 

Hypnose is een geïnduceerde vorm van natuurlijke trance.  Met natuurlijk wordt bedoeld dat er geen gebruik gemaakt wordt van verdovende of bedwelmende middelen.  Men kan dus van hypnose spreken als de trance via suggestie geïnduceerd werd zonder toediening van tranceverwekkende middelen.

 

Men kan echter ook in een spontane trance gaan.  Dit kan gebeuren in een moment van sterke concentratie.  Een typisch voorbeeld hiervan is als je opgeslorpt bent door lectuur.  Dan kan je zo diep verzonken zijn (in trance) dat je de telefoon pas hoort nadat hij voor de vijfde keer of zo overging.  Wanneer men televisie kijkt is men heel vaak in trance.  Dat is trouwens de reden waarom er zoveel reclame op TV komt.  In trance slaat de "boodschap" dieper in.

 

In de tijd dat in de bioscoop nog een dame rondging in de zaal tijdens de "entracte" (toen heette de pauze nog zo, we spreken hier van voor de jaren zeventig van de vorige eeuw) om snoep en drankjes te verkopen, heeft men een aantal proefnemingen gedaan met sluikse reclame.  Gedurende een fractie van een seconde werd de naam van een product in beeld gebracht.  Het ging zo snel dat niemand het kon merken en toch was het resultaat dat tijdens de pauze een duidelijk merkbare hogere vraag naar het betreffende product was dan gebruikelijk.

 

Hoewel onopgemerkt door het bewustzijn, was door de staat van trance de "boodschap" doorgespeeld aan het onbewuste.  Gelukkig werd deze vorm van reclame bij wet verboden.

 

Onderstaande grafiek schetst het verband tussen de hersengolven en de verschillende bewustzijnstoestanden.  Men is in trance in alpha en theta.  Eens in delta is het contact met het bewustzijn verloren, waardoor er geen bereikbaarheid meer is en elke vorm van handelen of denken weggevallen is.

 

 

Trance en lichte slaap houden hetzelfde hersengolfritme aan. Het grote verschil met de lichte slaap is dat bij trance het bewustzijn volledig aanwezig blijft. De diepte van trance zal een belangrijke rol spelen in de mogelijkheden van werken met hypnose. Om bepaalde technieken te kunnen toepassen, dient men in een diepere trance te zijn, maar voor het meeste werk is een lichte trance reeds voldoende. De meeste hypnotherapeuten werken trouwens enkel met lichte trance.

 

Overigens zal het wel duidelijk zijn dat het woord hypnose afgeleid is van de Griekse god van de slaap, Hypnos. Hypnose maakt gebruik van trance die in dezelfde hersengolfritmes liggen als de lichte slaap, vanwaar de verwarring komt dat hypnose een vorm is van slapen.

 

Voel je je slecht in je vel? Zit je vast? Kom je er alleen niet uit? Heb je interesse in hypnotherapie? Neem vrijblijvend contact met ons op, en we vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen.

Adres: Oudestraat 26, 3190 Boortmeerbeek
 - 
 - 
 - 
BTW: BE 0809.921.492