Affirmaties ☞ wat zijn affirmaties ☞ hoe werken affirmaties ☞ kun je ze zelf toepassen? ☞ eenvoudig stappenplan ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek
Afbeelding van John Hain via Pixabay
Affirmaties zijn bijzonder waardevolle woorden. Je hoort er vaak over, maar wat zijn het nu eigenlijk?
In dit artikel lees je:
Wat zijn affirmaties?
Hoe werken affirmaties?
Kun je zelf affirmaties toepassen?
Eenvoudig stappenplan voor affirmaties.
Tot slot.
Wat zijn affirmaties?
Affirmaties zijn korte zinnen, die je kunt gebruiken om met een intentie een koers uit te zetten doorheen verleden, heden en toekomst. Dit omdat je de intentie richt op wat je wilt bereiken. Het is jezelf inspireren en motiveren in een bepaald gedrag of een manier van denken.
Affirmaties kunnen op veel manieren gebruikt worden: in een therapie, in een moodboard, bij gebeden of speciale momenten,… maar ook gewoon in je dagelijkse leven.
Ik leg het uit: Noem een affirmatie misschien gemakshalve een motto of een overtuiging. Het zijn zinnen of woorden die jou motiveren een bepaalde weg in te slaan, bepaalde stappen te zetten of een motivatie voor je zijn. Misschien iets dat je wilt bereiken in je leven: rustiger zijn, sporten, tijd voor jezelf nemen, meer fruit eten,… noem maar op. Je maakt een kort zinnetje dat je alsmaar tegen jezelf herhaalt. Denk maar als je met iets inspannend bezig bent en de tijd aftelt tot je erdoor bent. Dan herhaal je (vaak onbewust) soms dingen als ‘ik kan het’, ‘ik doe het’, ‘het gaat me lukken’, ‘nog even en ik ben erdoor’,… dat zijn allemaal affirmaties.
Hoe werken affirmaties?
Door deze zinnen of woorden doelbewust te herhalen geef je ze aan het onderbewuste mee, waardoor het onderbewuste ze in het dagelijkse leven op bepaalde momenten herinnert: actie gericht (iets doen/niet doen) of door anders te denken. Het proces om gedrag of overtuigingen te veranderen wordt daarmee ondersteund en vergemakkelijkt. Je geest luistert ernaar en gaat zich ernaar gedragen. Je gaat doorzetten…. of net opgeven. Al naar gelang wat we onszelf meegeven. Want we doen dit sowieso allemaal onbewust en vaak ook negatief: ik kan dat toch niet, dat lukt me toch niet,… waardoor je eigenlijk het omgekeerde effect krijgt. Je gaat net onderstrepen wat je niet wil en je gaat dat er onbewust ‘inpompen’. Maar draai het eens om.
Kun je zelf affirmaties toepasen?
Je kunt dit principe van affirmaties ook gemakkelijk positief en heel bewust toepassen, door vaak tegen jezelf iets opbouwends te zeggen. Ik neem als voorbeeld rust. Als je moe bent bv, kun je jezelf focussen op rustmomenten die je bewust inplant. Wanneer je even tijd voor jezelf neemt. Als je gaat zitten. Op een moment dat je het extra druk hebt, bij het slapen gaan, bij het opstaan,… elk moment dat je eraan denkt, herhaal je dat korte zinnetje of woordje dat je ervoor verzonnen hebt. Op zich is het iets ingewikkelder en complexer dan ik hier meegeef, maar uiteindelijk is het principe heel simpel en kun je op eenvoudige manier al veel mooie dingen doen. Ik geef een klein stappenplan om het uit te leggen.
Eenvoudig stappenplan voor affirmaties.
- Denk na over wat je wilt bereiken en kies 1 onderwerp. Bv: je wilt vaker rust nemen.
- Maak de affirmatie: BV: ik neem elke dag minstens 2 rustmomenten en ik geniet daarvan.
- Voel dan eens of de affirmatie bij je past, zo niet pas je de affirmatie aan.
- Als de affirmatie ingaat tegen je gedachtegoed (misschien ben je opgevoed met de boodschap dat rusten lui is) creëer dan een nieuwe overtuiging. Dit doe je door je intentie te koppelen aan iets wat je erg belangrijk vindt. Bv: Doordat ik elke dag tijd neem voor mezelf, ben ik een betere moeder.
- Herhaal je zinnetje heel vaak tegen jezelf. Ettelijke keren per dag, en hou dit vol.
- Evalueer na een maand.
Natuurlijk is intensief werken met affirmatie complexer dan dit, en in mijn workshop ga ik daar gewoonlijk veel uitvoeriger op in. Maar deze manier geeft je alleszins een voorproefje van hoe dit werkt, en hoe je dit kunt toepassen. Niet om ingewikkelde en diepzittende problemen op te lossen, maar kleinigheden kun je met dit stappenplan zeker al aanpakken. En als je er bedreven in raakt en je extra gemotiveerd bent, kun je veel.
Tot slot.
Begin klein, zodat je vertrouwen krijgt in het proces, maar ook zodat je kunt aanvoelen hoe dit voor je werkt. De werkgroep Affirmaties zelf zal ik terug opstarten als de Covid-19 maatregelen het toelaten, maar je kunt alvast zelf aan de slag. En vergeet zeker niet te letten op je negatieve affirmaties (ik kan niet, het lukt mij niet, dit gaat altijd,…) en probeer die te schrappen. Dat is al net zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker, dan de positieve affirmaties.
Succes!
Over Rustpunt
Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.
Aanverwante artikelen Positief denken en blijven in moeilijke momenten. Hoe negatieve gedachten veranderen? Zelfbevestiging en zelfzeker zijn