Omgaan met verlies, verdriet en rouw

Omgaan met verlies verdriet en rouw

Omgaan met verlies, verdriet en rouw ☞ klein verdriet ☞ herkennen ☞ ruimte en tijd nemen ☞ afsluiten ☞ Regressietherapie & hypnose ☞ 15+ jaar ervaring ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van silviarita via Pixabay 

Ik heb lang gedacht dat rouw te maken had met verlies van een persoon, een overlijden, een gebroken relatie,… iets groots. Tot ik erachter kwam dat je ook rouwt over een job, een woning, het einde van een schoolperiode,… zoveel redenen van afscheid die je in een periode van rouw kunnen dompelen. Zelfs al is dat afscheid positief en gewenst en is die rouw niet hartverscheurend en negatief.

Ik heb al vaker geschreven over verdriet en rouw, over de grote emoties en de rauwe kanten ervan. Nu wil ik graag wat licht schijnen op de kleinere momenten van verdriet. De momenten van afscheid die we negeren omdat ze niet echt aanwezig lijken.

In dit artikel lees je

Omgaan met verlies, verdriet en rouw
De verschillende stadia van rouw en verdriet
Omgaan met ‘klein’ verlies en verdriet
Het effect van klein verdriet
Tot slot

Omgaan met verlies, verdriet en rouw

Rouw is de periode waarin je je aanpast aan een verlies. Het moment tussen het afscheid en het moment dat je vrede met dat afscheid hebt, mag je rouw noemen. Vaak is dat groots, dat zijn de momenten die iedereen benoemt en ook naar waarde schat. Niemand twijfelt aan een rouwproces na een overlijden of na een relatiebreuk. Toch maken we constant kleine rouwprocessen door. In onze snelle en drukke maatschappij maken we vaak niet genoeg tijd en geven we niet genoeg aandacht aan deze kleine momenten, waardoor ze zich kunnen opstapelen. De onderdrukte gevoelens die ermee gepaard gaan kunnen je uiteindelijk parten gaan spelen. Zelfs al gaat het om (in je eigen beleving) onbelangrijke akkefietjes, ieder gevoel wil graag erkend en vooral uitgesproken worden.

De verschillende stadia van rouw en verdriet

Verdriet en rouw komen in verschillende stadia, die vaak in elkaar overvloeien. Ze zijn niet echt lineair, maar komen als golven die elkaar afwisselen en soms zelf vermengen. Je navigeert doorheen een hoop gevoelens, die allemaal
volkomen normaal zijn. Door de verschillende stadia te kennen en te herkennen, kun je jouw gevoelens en gedrag begrijpen en er beter mee omgaan.
Van ontkenning naar woede via onderhandelen en verdriet ga je naar acceptatie. En wellicht kom je onderweg nog een paar andere emoties tegen.

Omgaan met ‘klein’ verlies en verdriet

Al die verschillende emoties en stadia die vaak niet netjes achter elkaar maar door elkaar heen komen, zijn moeilijk. Gewoonlijk zijn het ook de kleine dingen die blijven liggen, de momenten die op het eerste zicht niet zo belangrijk zijn. Vaak ook zijn het gemende gevoelens die de aandacht voor het ‘kleine verdriet’ (zoals ik het vaak noem) opzij duwen: de euforie over een andere job, een nieuw huis, een promotie een heerlijke vakantie,… Het -terechte- geluksgevoel overstemt de emotie van afscheid nemen, waardoor dat geen tijd en ruimte krijgt. Het besef dat je ‘iets kwijt bent’ en dat je iets in je leven hebt afgesloten zet dit natuurlijke proces nochtans in gang.

Het is belangrijk dat je in elk levensmoment jezelf de tijd geeft om op adem te komen. Gewoonlijk is dat voldoende om iets af te sluiten: de avond na het tekenen van je nieuwe contract, bezinnen over je oude job en daar nog even bij stilstaan. Voor de verhuis naar je droomhuis eens nadenken over de geluksmomenten die je in dat oude gammele appartement toch gekend hebt. Of opgelucht ademhalen dat je die luidruchtige buren kunt vaarwel zeggen. Er is zoveel om bij stil te staan dat we negeren. Uiteindelijk gaat het over bewust zijn. Bewust een moment in je leven afsluiten. Als je dat doet gaat het afscheid en de overstap naar het volgende moment gewoonlijk moeiteloos en zonder gevoelens die opgekropt of weggeduwd worden.

Het effect van klein verdriet

Klein verdriet (of die kleine momenten van afscheid) dat je negeert, kan zich opstapelen, waardoor je geïrriteerd kunt raken. Of boos en rusteloos. Soms heb je een ontstemd gevoel dat je niet kunt plaatsen. Dat komt omdat opgestapelde gevoelens voor een vulkaaneffect zorgen: eens de emmer gevuld, loopt hij over. Of beter, barst hij los.
En het zijn vaak niet die kleine verdrietjes zelf die het probleem zijn, maar zij versterken en vergroten wel andere emoties die al binnen in je leven. Waardoor je emotioneel uit evenwicht raakt terwijl dat eigenlijk niet hoefde.

Je kunt dat voorkomen door bij elke verandering heel actief het vorige moment af te sluiten. Door er bijvoorbeeld met iemand over te praten, door voor jezelf de goeie en slechte momenten op te noemen, door er in je hoofd nog eens doorheen te lopen. Er zijn een boel manieren om dat oude nog eens op te halen, alvorens het dicht te doen. Dat wil niet zeggen dat je in het verleden moet leven. Integendeel. Het is net in het heden heel bewust afscheid nemen van het verleden.

Het is dus belangrijk om af en toe eens stil te staan en te kijken of er nog wat onder de oppervlakte ligt. Jezelf de tijd geven om aan een nieuwe situatie aan te passen door de vorige nog eens te overlopen is trouwens altijd goed en gezond. Voor mezelf maak ik daar een ‘dankbaarheidsmoment’ van: Ik ben dankbaar voor wat geweest is, en soms dankbaar dat ik die periode mag afsluiten. Hoe dan ook kan ik zo overstappen naar het nieuwe moment, en daar ten volle van genieten.

Tot slot

Elke keer je wereld verandert en je je moet aanpassen, doorloop je op één of andere manier de fasen van rouw. Zelfs, ook, met klein verdriet. Ze kennen en herkennen, helpt je om te weten dat wat je voelt best oké is. Het geeft je de mogelijkheid om bij een opkomende en vooral weerkerende emotie stil te staan bij je ervaringen en te bekijken of er misschien een moment van rust nodig is om iets te verwerken.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Teveel verdriet. Wanneer is het een probleem?
Rouwen: hoe verdriet verwerken?
Rouw verwerken hoe doe je dat?

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen: