Burn-out toegelicht

burn-out toegelicht. Ondersteuning hypnose & regressietherapie

☞ burn-out toegelicht ☞ invloed van chronische stress ☞ de stress trigger ☞ voorkomen ☞ belang van stressmanagement ☞ begeleiding mogelijk ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Lukas Bieri via Pixabay

Langere perioden van stress, op het werk of privé, kan leiden tot een burn-out, die wordt gedefinieerd als negatieve veranderingen in gedachten, emoties en gedrag als gevolg van langdurige stress of frustratie.

in dit artikel lees je
Wat is een burn-out?
Wat is stress?
Wanneer is er chronische stress?
Burn-out toegelicht.
Burn-out toegelicht: hoe verder?
Het belang van stressmanagement.
Pak je disfunctionele gedachten aan!
Het belang van je zelfbeeld bij chronische stress.
Begeleiding voor positief zelfbeeld.
Tot slot.

Wat is een burn-out?

Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij iemand emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren. Te veel stress op het werk en in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn.
Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn.
Tegenwoordig wordt steeds duidelijker in kaart gebracht hoe chronische stress en overbelasting kan leiden tot verminderde hersenactiviteit of hersenschade.
Bron: Wikipedia

Alleen al in dit korte stukje is het woord stress 2 maal gevallen. Stress is dus een belangrijke factor voor een burn-out. Vandaar dat ik mij daar in dit artikel op toespits. 🔝

Wat is stress?

Stress is het beleven van gebeurtenissen die als gevaarlijk voor je lichamelijke en psychische welzijn aanvoelen. Er worden daardoor hormonen aangemaakt die een reactie in gang zetten, zowel psychisch als lichamelijk.
De gebeurtenis heet een stressor, de reactie een stress respons. Gebeurtenissen waar je weinig controle over hebt, ervaar je als meer stressvol. Ook onvoorspelbaarheid speelt hierin een rol: wanneer je iets verwacht, kun je je daarop voorbereiden. Verder zijn ook gebeurtenissen in je leven die veel aanpassingen vragen (positief of negatief) stressvol.
Stress is dus niet alleen een emotionele maar ook een chemische reactie/proces dat je lichaam en je psyche beïnvloedt. 🔝

Wanneer is het chronische stress?

Als je om een of andere reden constant onder stress staat en je niet meer in staat bent te ontspannen, bouw je chronische stress op. Je stressknop staat dus altijd “aan”, er is naar jouw gevoel een constante stressor en je leeft in een constante stress respons. Omdat dit ook een chemisch proces is, spreek je dus constant je hormonen aan.

Als je de bronnen van je lichaam aanspreekt voor een externe bedreiging op korte termijn is dat geweldig. Wanneer de stress voorbij is, keert het lichaam terug naar zijn natuurlijke staat en bouwt het zijn bronnen weer op. Maar als je die stressreactie blijft aanhouden en je kunt die niet uitschakelen, en je bent al je energie aan het mobiliseren, dan is er geen energie in je interne omgeving voor groei en reparatie. Er is geen energie voor lange termijn. Het lijkt alsof er een oorlog is en je stuurt alle troepen weg en er is geen binnenlandse veiligheid. Met andere woorden: je komt op alle vlakken in de problemen. Je bent uitgeput en je hebt geen reserves. 🔝

Burn-out toegelicht.

Bij chronische stress ben je dus altijd moe en leef je al in een algeheel gevoel van uitputting. Je functioneert al minder goed, je bent al minder alert en je hebt geen reserves. Tot er een moment komt dat 1 gebeurtenis je doet doorslaan en resulteert in een burn-out. De spreekwoordelijke druppel, die heet een stress trigger.
De stress trigger zorgt voor het kantelpunt, waarop je in een burn-out glijdt. 🔝

Burn-out toegelicht: hoe verder?

Bij een burn-out is stress dus een grote uitlokkende factor. Kun je die opbouw minimaliseren en de afbouw optimaliseren? Met andere woorden: hoe kun je je stress kanaliseren? Stressmanagement is een groot woord dat tegenwoordig regelmatig valt, dat gewoon wil zeggen correct en gebalanceerd omgaan met de drukte en onrust in je leven. Zorgen dat je voldoende slaap hebt, voldoende afleiding en voldoende (mentale) rustmomenten waarmee je je terug kunt opladen en een positieve uitlaatklep om je te ontladen. Als je dit geschreven ziet staan lijkt het eenvoudig, dat is het echter allerminst. In veel situaties merk je niet dat je over je grens heen gegaan bent. Je voelt wel de druk van het dagelijkse leven, je bent wel moe, maar je hebt niet altijd door dat je je reserves hebt opgebruikt.
Stressmanagement dus. Leren omgaan met de stress in je leven. 🔝

Het belang van stressmanagement.

De omgevingsstressoren in je leven verschillen van mens tot mens, en van moment tot moment. Het is dus belangrijk je leven zo in te richten, dat je kunt omgaan met de onrust en drukte in jouw leven.
Het gaat erom dat je je risicofactoren en je disfunctionele gedachten goed kent.

Privé en werk lopen nogal eens door elkaar en versterken elkaar, maar het professionele stuk is vaak doorslaggevend. Vooral omdat je daar nogal kunt in vastzitten. Er zijn ook zoveel randvariabelen (job-invulling, werksfeer, werkdruk, collega’s, …) waar je geen vat op hebt, en het is niet eenvoudig om een andere job te vinden die gegarandeerd bij je past en waar jij je probleemloos kunt ontplooien.
Het gaat trouwens niet enkel om werkdruk of werksfeer. Ik heb als hypnose coach al klanten gehad die verstrikt zaten in hun eigen ambities en de onmogelijkheid om ze te realiseren. Na een tijdje zijn ze niet meer in staat om noch de inzet, noch de energie op te brengen die nodig is om op een goed niveau te functioneren.

Weten waar de druk in jouw leven zit, en waarop jij kunt vastlopen is daarin belangrijk. Dan kun je ook op tijd ingrijpen als je het gevoel hebt dat het verkeerd loopt. 🔝

Pak je disfunctionele gedachten aan!

Je risicofactoren zijn vaak extern, en die kun je in kaart brengen. Je disfunctionele gedachten zijn innerlijk en moeilijker aan te pakken.

Een jachtig leven vol stress met een positieve mindset, is gemakkelijker te dragen dan datzelfde leven met negatieve gedachten. Twijfelen aan jezelf. Ongelukkig zijn met hoe je leven is, wat daar ook de oorzaak van is. Frustratie. Woede. Het zijn emoties die zich opstapelen en die je nergens brengen. Vooral als je ze niet kunt kanaliseren en ontladen. Vind dus een positieve uitlaatklep om alle emoties eruit te werken. Sporten is daar een goeie oplossing voor. Al zijn alle bezigheden die concentratie vragen goed om je geest even leeg te maken.

Naast opgekropte emoties is je zelfbeeld het belangrijkst. Dit soort disfunctionele gedachten ontwricht je meer dan andere. Een zelfbeeld achtervolgt je in alles wat je doet, en kleurt je hele wereld. Zelfs het beste stressmanagement kan niet voorkomen dat jij je ellendig voelt, als je echt zelf denkt dat jij daadwerkelijk aan de basis ligt van je slecht voelen (ik ben niet goed genoeg, ik doe het verkeerd, ik kan het niet, het is mijn schuld, ik ben slecht bezig, anderen zijn beter…). 🔝

Het belang van je zelfbeeld bij chronische stress.

Als je één ding aanpakt om je stress onder controle te houden, zou het je zelfbeeld mogen zijn. De manier waarop jij naar jezelf kijkt en met jezelf omgaat, is belangrijker dan wat dan ook. Ik heb er in Laag zelfbeeld verhelpen door hypnose en Zelfbeeld al over geschreven, maar een goed zelfbeeld is echt de basis voor je mentale gezondheid.
Als je daar een probleem mee hebt, is het goed dat je dit aanpakt. Begin met kleine stapjes, en bouw op. Maak bijvoorbeeld een lijstje met wat je allemaal wel kan en goed doet. Dan kun je bewust jezelf mentaal belonen wanneer je dingen goed gedaan hebt met “Zie je wel dat ik het kan” of “Dat heb ik weer eens mooi voor mekaar gekregen.” Luister naar de complimentjes die je krijgt en veeg ze niet weg. Je gaat versteld staan hoe vaak je door anderen geprezen wordt. Geef je negatieve stuk geen stem. Ga er tegen in en zeg, misschien wel hardop, STOP elke keer dat je jezelf neerhaalt.

Je kunt dagelijks 15 minuutjes tijd inlassen om te mediteren. Je “moeilijke” gedachten komen dan vanzelf bovendrijven. Die kun je dan counteren door er elke keer het positieve tegenover te zetten. Je zult wellicht ook beter kunnen zien waar jouw negatieve overtuiging vandaan komt en dan stilaan aanpakken.
Zoek eens door ons boekenaanbod, daar staan wel wat tips in die je kunnen helpen. 🔝

Begeleiding voor een positief zelfbeeld.

Mocht je er zelf niet uitraken, dan kan ik je als hypnose coach zeker ondersteunen om je balans te vinden. Zowel in de werk/privé balans, als voor een optimaal zelfbeeld.

Heel vaak ligt de oorzaak van een negatief zelfbeeld, in een verkeerd weggeschreven besluit. Gewoonlijk iets uit je kinderenjaren of jong volwassenheid, dat je verkeerd geïnterpreteerd en vastgezet hebt. Dat hoeven echt geen grote trauma’s te zijn. Kleine onbelangrijke feiten die je nu een verkeerd beeld van jezelf geven. Gelukkig kun je daar met veel technieken aan werken. Bijvoorbeeld hypnose en regressietherapie.

In de coaching ga je snel en doelgericht naar de oorzaak van je negatieve zelfbeeld gaan, en zet je recht wat je verkeerd geïnterpreteerd of weggeschreven hebt. Je ziet en voelt je werkelijke capaciteiten en mogelijkheden en je kunt die integreren. Je neutraliseert negatieve inprentingen waarmee er weer zelfvertrouwen komt in de plaats van angst en vertwijfeling.
Met een goeie opkikker als afsluiter, functioneer je daarna krachtig en doelmatig. Op de site en in de kennisbank vind je ettelijke artikelen hierover. 🔝

Tot slot.

Je moet niet wachten op een burn-out of op chronische stress, je kunt nu al wijzigingen aanbrengen die je helpen. Maak eens 5 minuten tijd, en kijk waar jij wat kunt bijsturen om niet in een burn-out te belanden. 🔝

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie en hypnotherapie en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante Artikelen

Zelfvertrouwen. Hoe werk je er aan
Negatief Denken
Zelfvertrouwen opbouwen
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit