Verander je brein met meditatie. Elke keer dat ik een titel lees die suggereert dat ik misschien mijn brein kan veranderen, is mijn interesse gewekt. Zeker toen ik las dat Mindfulness en meditatie je hersenen gezonder kunnen maken.
Waarom is dit onderzoek interessant?
Uiteindelijk is het dat wat je als coach en in hypnose therapie en regressietherapie wilt bereiken. Dat je brein anders gaat werken, en je emoties en stress kunt reguleren. Dat je weloverwogen besluiten kunt nemen. Dat je mentaal fit wordt en daardoor evenwichtig in het leven kunt staan. Vandaar mijn interesse in dit onderwerp.
Wat zegt het onderzoek?
Wetenschappelijk onderzoek van onder andere Harvard en UCLA (universiteit van California in Los Angeles) toont aan dat Mindfulness en mediteren onder andere de hersenen veranderen. Vooral de hersengebieden die te maken hebben met zintuiglijk waarnemen, het geheugen en leren, emotie- en stressbeheersing, besluitvorming en empathie was de impact positief. Maar ook om gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals een lagere bloeddruk, ter versterking van het immuunsysteem, meer aandacht en focus, inclusief hulp voor mensen met ADHD, angst en depressie.
Bij Mindfulness denk je misschien meteen -en alleen- aan mediteren, maar het is zoveel meer. Mindfulness is je bewust zijn. Aandacht schenken aan huidige momentervaringen met openheid, nieuwsgierigheid en de bereidheid om te zijn met hoe het op dit moment is. Het is een tegengif tegen de stress van de moderne tijd. Het is een aandacht die uitnodigt om te stoppen, te ademen, te observeren en contact te maken met je innerlijke ervaring. Er zijn veel manieren om deze aandacht in je leven te brengen, zoals meditatie, yoga, kunst of tijd in de natuur.
Wat wil dit zeggen?
Zo neergeschreven lijkt het ingewikkeld en moeilijk, maar dat is het niet. In mensentaal: het is even halt houden en je beseffen waar je mee bezig bent. Tot rust komen. In je lichaam, maar vooral in je hoofd. Later kun je gaan kijken naar de flipperkast in je hoofd. De constante gedachtestroom die je vaak verkeerde verhalen over jezelf vertelt. Daar komt dan bijvoorbeeld meditatie terug mee kijken. Beseffen dat je hoofd verhalen vertelt over jezelf. Beseffen dat het dat is: verhalen, en niets meer. Beseffen dat het wat rustiger mag, en die rust nemen.
Het is dus duidelijk dat Mindfulness en mediteren een grote impact op je brein, en daarmee je leven, kunnen hebben. Maar er is nog een ander aspect. Wat heel interessant aan het onderzoek is, is dat wetenschappelijk kon worden vastgesteld dat de grijze massa in de hersenen niet zoveel afnam bij degenen die regelmatig mediteerden. De grijze massa is mee verantwoordelijk voor verwerking en cognitie, en die neemt naarmate je ouder wordt af. Meditatie vertraagt dit proces heel duidelijk.
Met andere woorden, door elke dag een klein moment uit te trekken, je lichaam tot rust te laten komen, en afstand te nemen van de drukte in je hoofd, kun je het verouderingsproces in je hersenen vertragen.
Hoe kun je dit in de praktijk brengen?
Hoe geweldig dat allemaal ook kan klinken, voor veel mensen is de stap té groot. Vooral het opstarten is moeilijk. Hoe ga je zelf te werk? Een eerste keuze is je laten begeleiden. Er zijn hele goeie workshops Mindfulness, en er zijn genoeg plekken waar je geleide meditatie kunt aanleren. Zoek dan wel naar een plek met voldoende goede referenties, zodat je weet dat je een gedegen en volwaardige begeleiding krijgt.
Doe het zelf?
Maar misschien heb je daar geen tijd, of zin in. Dan kun je ook klein beginnen.
Een goed begin is Mindful of aanwezig zijn. Mindfulness kan systematisch worden getraind en kan in het dagelijks leven worden geïmplementeerd door mensen van elke leeftijd, beroep of achtergrond. Op elk moment dat je er aan denkt, diep in en uit ademen en beseffen dat wat er nu allemaal door je hoofd spookt alleen maar ruis is. Ook, vooral, op drukke dagen een blokje om lopen. Zonder ander doel dan het wandelen op zich. Elke week een uur kunst bekijken. De concentratie en de verwondering van kunstwerken laten alle achtergrondgeluiden in je hoofd wegsterven. Lees af en toe ook eens een boek over Mindfulness en/of meditatie. Je vindt er genoeg als je surft op het internet, en in onze boekensectie kun je ook al een en ander terugvinden.
En als het goed aanvoelt, zet je misschien toch de stap om je verder te verdiepen in meditatie.
Dus wat houd je tegen? Ga wandelen, loop een museum binnen, of ga vandaag eens 5 minuten rustig zitten en adem. Elk begin, hoe klein ook, houdt grote potentie in zich.
Aanverwante artikelen Beslissingen en keuzes. Over loslaten: 9 invullingen Omgaan met onmacht