Overeten door angst.

Overeten door angst. Angst en teveel eten. Hypnose en regressietherapie.

Overeten door angst ☞ angst en teveel eten ☞ waarom angst ☞ emotionele triggers ☞ strategieën ☞ uit vicieuze cirkel ☞ doeltreffend ☞ blijvend resultaat ☞ 15+ jaar ervaring ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞ Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van Shirley Hirst via Pixabay

Angst en teveel eten

Angst is een van de meest voorkomende problemen. Naar schatting ervaren ongeveer 20% van alle volwassenen symptomen van angst tijdens hun leven. Statistieken tonen aan dat vrouwen bijna twee keer zoveel last hebben van depressie en angst als mannen.
Angsten kunnen een hoop bijkomende vervelende lasten en ongemakken veroorzaken. Een specifiek probleem, waar veel mensen die te maken hebben met angstgevoelens last van hebben, is dat ze zich vastgrijpen aan iets wat hen rust of ‘troost’ geeft. Vaak is dat eten, waardoor overeten een relatief veel voorkomend probleem is bij mensen met angstgevoelens.

In dit artikel lees je

Waarom ervaar je angst?

Overeten door angst.

Omgaan met overeten door angst.

Emotionele triggers van overeten.

Strategieën omgaan met overeten.

Tot slot.

Waarom ervaar je angst?

Inzicht in wat je angstig maakt en dat je angstig bent is de eerste stap naar een ander leven. Want veel mensen zijn zich zelfs niet bewust dat ze een onbestemd gevoel wegeten. Dat de onrustige of onbehaaglijke stemming waardoor ze weer naar een zak chips of een pak koekjes grijpen, eigenlijk angst is.
Er zijn namelijk veel bijkomende factoren, zoals bijvoorbeeld overmatige consumptie van cafeïne, die kunnen bijdragen tot frequente symptomen van angst die je ervaart. Identificeer eerst welk gevoel er onder je (onbewuste) drang naar eten zit. 🔝

Overeten door angst.

Praten over angst is nog steeds een taboe. Dat neemt niet weg dat heel wat mensen het gevoel hebben dat angst hun leven, in al dan niet grote mate, beheerst. Anderen hebben dat gevoel weer niet en begrijpen niet dat ze steeds weer naar eten grijpen of waarom ze overgewicht krijgen.

Overeten en angst hebben een gemeenschappelijke verbinding: mensen die angst ervaren, worden vaker geconfronteerd met overeten en gewichtstoename.
Er zijn een aantal verschillende redenen waarom je teveel gaat eten wanneer je angst ervaart, maar in het algemeen heb je sowieso meer de neiging om te grijpen naar “troostvoedsel” of “comfortfood” wanneer je je bezorgd, gestrest of angstig voelt. Vermoeidheid, verdriet en woede kunnen er ook voor zorgen dat je troost gaat zoeken in eten.

Bij angst denk je trouwens vaak aan een allesomvattend gevoel dat je doet verstijven, terwijl angst evengoed op de achtergrond en latent of subtiel aanwezig kan zijn. Angst hoeft niet gigantisch te zijn. 🔝

Omgaan met overeten door angst.

Wanneer angst op de juiste manier aangepakt wordt kunnen vele vervelende klachten, waaronder teveel eten, effectief worden aangepakt.
Hoe kun je omgaan met angst en tegelijkertijd stoppen met overeten? Er zijn gelukkig een aantal effectieve methoden die je kunt gebruiken en ook helpen bij het verlichten van je angst. Het eerste stuk is alvast je bewust worden van de angst, en je bewust worden dat angst je laat eten. Wie bewust is kan veel meer, gerichter en beter reageren én anticiperen.

Soms is het al genoeg om te begrijpen waar de angst vandaan komt. Je bewust worden van het knagend gevoel en dat kunnen benoemen, kan je al helpen. Voor jezelf formuleren wat je voelt en waarom, kan je al verlossen van het gevoel. Vooral als het om een incidenteel of kleiner detail -dat daarom niet minder belangrijk is- gaat. Ga dus bij jezelf ten rade en pluis eens uit waarom je naar de koelkast stapt, voor je ze opentrekt. 🔝

Emotionele triggers van overeten.

De volgende stap is het identificeren van de emotionele triggers die ervoor zorgen dat je gaat eten. Bepaal ook waar je naar grijpt als je begint te hunkeren – bepaal wat je “comfortfoods” zijn. Stress is de meest voorkomende factor die zowel angst als hunkering kan veroorzaken – de cortisol die vrijkomt wanneer je lichaam onder stress wordt geplaatst, zorgt ervoor dat je naar vettig en zout voedsel, maar ook zoete lekkernijen hunkert. Bepaal dus wat je stress veroorzaakt en kijk dan of je jouw blootstelling aan deze triggers kunt beperken of elimineren. 🔝

Strategieën omgaan met overeten.

Naast het identificeren en vermijden van mogelijke triggers, zijn er enkele andere strategieën die ook nuttig kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld bewust eet, kun je je voller voelen en heb je minder kans op onbedwingbare trek. Je kunt ook impulscontroletechnieken oefenen om jezelf te helpen ‘nee’ te zeggen wanneer een verlangen toeslaat.
Goeie impulscontroletechnieken zijn: Je gevoelens herkennen, eerst een glas water drinken voordat je kiest om iets te eten.
Minstens 15 minuten wachten na het drinken van water om te zien of je verlangen afneemt…
Wanneer je angst ervaart, leun dan achterover en haal een paar keer diep adem. Zoek afleiding, luister naar een meditatie of ga een rondje door de tuin lopen. Dit kan helpen om je geest leeg te maken, je gevoelens van angst te verminderen en je te helpen betere beslissingen te nemen als het gaat om wat je eet.

De bedoeling is dat je langs de ene kant leert het gevoel onder je drang naar eten te herkennen en dat kunt benoemen, en dat je andere strategieën dan voeding gebruikt om dat gevoel te verminderen.
Het kan zijn dat je er alleen niet uitkomt. Misschien kun je het gevoel niet benoemen, of is de angst te groot om zelf aan te pakken. Zoek dan de hulp die jij nodig hebt om inzicht te krijgen, en manieren om de angst effectief te beheersen. 🔝

Tot slot.

Ga niet uit van veronderstellingen als je overeet of teveel eet en je er niet in slaagt dat te veranderen. De onrust die je ‘s avonds door de keuken laat dwalen, kan meer zijn dan enkel dat. Evalueer serieus en zonder vooroordeel of angst aan de basis kan liggen.
Voel je vrij om mij te contacteren om samen met jou te kijken hoe je overeten kunt beheersen, en angst kunt verminderen, zodat je een stressvrij leven kunt leiden. 🔝

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Waarom eet jij?

Moeiteloos gewicht verliezen

Hoe kun je rust vinden bij angst. Een korte video. 

Heb je nu even nood aan rust, voel je vrij mijn korte video Hoe kun je rust vinden bij angst. Een korte video. te bekijken. 🔝

Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit