Rouwen: hoe verdriet verwerken?

Verdriet verwerken. Hoe omgaan met rouw?


Verdriet verwerken; bij rouwen komen veel emoties. Dat is normaal en een onderdeel van het rouwproces. Soms loop je echter vast. Dan kunnen hypnose en regressietherapie hulp bieden.

Elk verlies is moeilijk, iets dierbaars verliezen is nog veel moeilijker. En alhoewel het ons allemaal onvermijdelijk op één of ander moment overkomt, wordt er betrekkelijk weinig gepraat over het helen dat na zo’n shock volgt.

Bij rouwen komen namelijk veel emoties kijken, en je kunt je zelfs fysiek onwel voelen. Dat is normaal, en een onderdeel van het rouwproces. Soms kun je echter ook vastlopen. Dan heb je meer ondersteuning nodig om je  weg te helpen.

In dit artikel lees je:


Wat is rouwen?

Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste. Normaal gesproken zal de intensiteit van de reactie in de loop van de tijd afnemen, de rouw kan echter zo heftig zijn, dat de levenslust verloren gaat. Wikipedia

Rouw gaat over verlies in al zijn vormen: een overlijden, een job, een relatie, een vriendschap,…. elk afscheid dat jou emotioneel raakt. Het is afscheid nemen, of je dat afscheid zelf geïnitieerd hebt of niet.
Rouwen is de periode die je nodig hebt om het verdriet en alle emoties van het verlies te verwerken en je aan te passen aan de veranderde situatie. Want de wereld kan soms echt anders lijken. Alhoewel alles rondom je gewoon doordraait en alles hetzelfde lijkt, verschuiven jouw prioriteiten en wat vroeger belangrijk leek is het nu niet meer. Rouwen kun je zien als jouw proces om jezelf aan te passen aan die veranderde situatie.

Het rouwproces: verdriet verwerken.

Rouwen wordt meestal gebruikt als men het over een overlijden heeft, maar het is meer. Je rouwt om elk verlies: een overledene, een verbroken relatie, een beëindigde vriendschap, een werkrelatie die afgesprongen is,…. Rouwen doe je als er een onderlinge relatie ongewild verbroken wordt en je hierover verdriet hebt.

Een rouwproces is een persoonlijk proces. Je beleeft het op een eigen manier. 2 aspecten komen vaak terug: accepteren en praten. Accepteren dat iets of iemand waar je van hield er niet meer is, is moeilijk. Erover praten is vaak helend om het aanvaarden te vergemakkelijken.  Het kan opluchten om erover te praten. Over wat er gebeurd is, en hoe jij het ervaren hebt.  Praten over jouw emoties. Ook je frustraties en kwaadheid mogen daarbij naar buiten komen, als die er zijn.

Eens je door die emoties geworsteld bent, wordt het gemakkelijker de mooie herinneringen en momenten op te halen en deze te koesteren. 

Wat zijn alarmbellen:

Als je iemand die rouwt ziet worstelen, en je twijfelt of er externe hulp nodig is, kijk dan even naar deze signalen: 

  • Niet kunnen accepteren. 
  • Gevoelens niet kunnen uiten
  • Mensen wegduwen
  • Geen hulp kunnen of willen aanvaarden
  • Zichzelf isoleren
  • Wegzakken in depressie of slechte gewoonte (teveel/te weinig eten, drinken,….)

Als rouwen te lang duurt 

Als het rouwen te intens is, te lang duurt of je normale functioneren echt belemmert, kan het nuttig zijn hulp in te roepen. Dat is soms ook nodig. Het verlies van een naaste kan zo pijnlijk zijn, dat je de zin om verder te leven verliest. Je kunt je leeg en verloren voelen na een verbroken relatie. Of net heel erg kwaad als je bijvoorbeeld droomjob verdwijnt.
Soms verlies je zelfs de grip de realiteit. In dat geval moet je dringend een arts raadplegen.

Hoe kan hypnose en regressietherapie helpen bij rouw?

Als het rouwproces zwaar weegt, voor jou te lang aansleept, of je belemmert, kun je ook hulp krijgen. Hypnose en regressietherapie zijn tools die jou in de periode dat je het emotioneel erg moeilijk hebt, kunnen ondersteunen. Zijn de emoties hoog en krijg je ze niet onder controle? Dan kan hypnose en regressie je helpen ontladen.

Dat ontladen kan bijvoorbeeld door je te helpen achterhalen en/of begrijpen waarom je dingen doet of waarom je zo hevig reageert. Je vindt de kracht om zaken uit te spreken en om jezelf op de eerste plaats te zetten. Je krijgt inzicht waarom bepaalde dingen zo belangrijk voor je zijn, en je kunt afstand nemen. Ook oud verdriet verwerken hoort erbij, waardoor je weer ademruimte krijgt.

Naast het ontladen wordt bovendien nog een flinke ondersteuning van het zelfbeeld, het zelfvertrouwen en de zelfverzekerdheid meegegeven. Zo kun je weer het ‘gewone’ rouwproces afronden en met de gepaste emotie over het verlies denken en praten. Je kunt dan weer verder met jouw leven. 

Tot slot

Rouwen gaat geleidelijk en heeft tijd nodig. Gun jezelf en je omgeving die tijd. Vergeet al naargelang de situatie daarbij niet om tijd voor anderen te maken en elkaar bij te staan. Naar elkaar te luisteren als dat nodig is. Als je er alleen voor staat, kijk dan eens verder. Er is gewoonlijk wel iemand in je omgeving die tijd voor jou kan vrijmaken. Samen met familie of vrienden kun je meestal hier je weg in vinden.

Verder lezen?

Als je geïnteresseerd bent in ervaringsverhalen, dan kun je hier een selectie vinden. Op de getuigenissen pagina, lees je ervaringen en getuigenissen over hypnose, regressietherapie en mental coaching.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie  en hypnotherapie en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante artikelen
Verwerk een verbroken relatie
Hoe kan ik mijn gedrag veranderen?
De kunst van het loslaten.
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit