Een relatiebreuk verwerken

relatiebreuk verwerken & liefdesverdriet

☞ relatiebreuk verwerken ☞ liefdesverdriet overkomen ☞ identiteit terugvinden ☞ enkele tips ☞ gecertificeerd in hypnose en regressietherapie ☞Vlaams Brabant, Boortmeerbeek

Afbeelding van bruce lam via Pixabay

Als ik een wekelijkse top 5 van klachten zou maken, dan komt een relatiebreuk of liefdesverdriet er naast angst, stress en zelfvertrouwen zeker in. De meeste van ons hebben het op een bepaald moment in hun leven meegemaakt.
Maar zelfs al hoort dat bij het leven, het is niet altijd gemakkelijk om er zonder kleerscheuren uit te komen.

In dit artikel lees je:
Hoe verwerk je een relatiebreuk?  
Wat doet een relatiebreuk met je?
Je identiteit terugvinden.
Enkele tips om je relatiebreuk te verwerken.
Kun je je relatiebreuk niet verwerken?

Hoe verwerk je een relatiebreuk?  

Liefdesverdriet. Hoe kom je dat te boven?  Of een relatie nu twee maanden of 5 jaar duurde, een relatiebreuk kan ervoor zorgen dat je je verloren, verdrietig en zelfs lichamelijk ziek voelt. Er is geen toverformule om die pijn te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is er op een gezonde manier mee omgaan, zodat je je kracht herwint en weer verder kunt.

Wat doet een relatiebreuk met je?

Een relatiebreuk knabbelt aan je zelfvertrouwen. Je gaat twijfelen aan jezelf, aan je capaciteiten, aan wie en wat je bent. Daarnaast kan liefdesverdriet ook angst voor de toekomst (wat nu?) triggeren. Liefdesverdriet is meer dan iemand missen, het is je hele leven herbekijken en herinrichten. Liefdesverdriet kun je vergelijken met rouw: de persoon waar jij van hield is er niet meer, en jij moet alleen verder. Jullie dromen en verlangens, hoop voor de toekomst, alles moet opnieuw en alleen.
Soms zie je het aankomen, maar vaak komt de breuk heel plots. Dan is de klap nog harder.
Daarnaast kan een relatiebreuk ook als verraad aanvoelen: de ander laat je in de steek.

Kortom, een relatiebreuk is een complex vat van emoties.

Je identiteit terugvinden.

Hoe serieuzer de relatie was, hoe groter de kans dat je een kleine ‘identiteitscrisis’ doormaakt: wie ben ik, wat wil ik, hoe ga ik verder,… Ik merk dat het vaak zoeken is naar wie je bent zonder de relatie, en dat staat los van zelfstandigheid. Identiteit is meer dan jouw unieke zelf. Je identiteit wordt ook gevormd door je relaties. Als er plots een stuk uit weggerukt wordt, dan kan het zijn dat je een periode verweesd achterblijft, tot je jezelf opnieuw kunt invullen.
Net dat stuk maakt het soms moeilijk om je leven alleen te beginnen.

Enkele tips om je relatiebreuk te verwerken.

Na een relatie heb je tijd nodig om te rouwen en af te sluiten. Er is veel wat je zelf kunt doen om terug je weg te vinden, en sommige dingen zijn relatief gemakkelijk. Het lijstje is lang. Om je op weg te zetten, alvast een handvol tips:

  • Schrap hem/haar van je sociale media.
  • Laat je niet verleiden tot herhaalde gesprekken.
  • Doorbijten: laat het contact -alleszins de eerste tijd- los.
  • Zonder jezelf niet af, omring je met enkele goeie vrienden.
  • Omring je met mensen die jou positief beoordelen en achter jou staan.
  • Zorg voor een ‘buddy’ waar je terecht kunt op moeilijke momenten.
  • Praat, praat en praat erover.
  • Neem jezelf en je verdriet serieus.
  • Tijd, tijd en nog eens tijd. 

Kun je je relatiebreuk niet verwerken?

Ik heb het al eens geschreven:
Verdriet na een breuk is normaal, maar ongecontroleerd en overdreven verdriet is een alarmbel dat er meer achter zit.

Soms lijkt het verdriet te hevig, het leven te leeg, de ontreddering te groot. Dat kan. Weet dat je zeker geen zwakkeling bent en blijf er in elk geval niet mee rondlopen! Er zijn redenen dat je niet verder raakt, en die verdienen om opgespoord en opgelost te worden. Soms liggen die redenen voor de hand, soms zie je ze echt niet. Investeer in jezelf om uit te zoeken waarom je vastloopt en wat jou tegenhoudt. De kans is groot dat niet alleen je liefdesverdriet opgelost wordt, maar dat je achteraf ook andere punten aangepakt hebt waardoor je je op alle vlakken beter voelt en beter functioneert.
Surf door de site, en lees artikelen over relaties. Lees een boek erover. Zoek in elk geval de hulp die bij jou past om hieruit te geraken. Je verdient het.

Tot slot.

In het artikel hypnose en regressietherapie bij relatieproblemen schreef ik:
Er zijn dus mensen -meer dan je denkt- die zich nooit hebben losgemaakt van het instinctieve gevoel dat liefde van anderen essentieel is om te overleven. Die daarop vastlopen.
En hoe je jezelf daar ‘uit’ kunt programmeren. Je kunt er dus uitkomen. Ik weet zeker dat het uitdiepen en oplossen van jouw hinderpalen, je verder zal helpen op je weg naar herstel!

Als je zelf het gevoel hebt vast te zitten in je relatie, voel je vrij rond te surfen en te lezen over hypnose en regressietherapie of contact op te nemen.

Over Rustpunt

Op de site van Rustpunt vind je informatie over regressietherapie, hypnose en coaching. Er zijn webpagina’s met uitgebreide informatie over hypnose. Je kunt ook de zelfhypnose uitproberen, of gewoon rondsurfen. Je mag me natuurlijk ook vrijblijvend contacteren met een vraag, ik help je graag verder.

Aanverwante Artikelen
Helpt regressietherapie bij relatieproblemen? Helpt hypnose bij relatieproblemen?
Zelfvertrouwen opbouwen
Daten na een relatie: hoe ga je verder na een verbroken relatie?
Vind je het artikel interessant? Dan kun je het 'liken' of delen:
Pages:
Edit